Lounais-Häme Forssa

Taiteelle pyhitetty vuosi – Jenni Kalsola tuo taidettaan yleisön luo jo Suvi-illassa

Apurahan saanut Jenni Kalsola haluaa tuoda taiteen lähemmäs ihmisiä. Räsymattotyöt muistuttavat elämän lähtökohdista.
Jenni Kalsola on siirtynyt viimeisen vuoden aikana abstraktista ilmaisusta kohti esittävämpää taidetta. Tekeillä oleva Ylioppilas-räsymattotyö on Kalsolan omakuva. Sukuhistoriansa kautta hän pohtii, millaiset lähtökohdat kukin saa elämään. Kuva: Tapio Tuomela
Jenni Kalsola on siirtynyt viimeisen vuoden aikana abstraktista ilmaisusta kohti esittävämpää taidetta. Tekeillä oleva Ylioppilas-räsymattotyö on Kalsolan omakuva. Sukuhistoriansa kautta hän pohtii, millaiset lähtökohdat kukin saa elämään. Kuva: Tapio Tuomela

Jenni Kalsolalla on tulossa tavallistakin taiteentäyteisempi vuosi.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto myönsi hänelle 24 000 euron vuosiapurahan taiteelliseen työskentelyyn.

– Tuntuu totta kai hienolta, että sellaisesta asiasta, mitä muutenkin teen koko ajan, saa vielä palkkaa.

Hän on saanut vuosiapurahan kaksi kertaa aiemmin, viimeksi neljä vuotta sitten. Varsinkin tuolloin mutta senkin jälkeen lapset ovat kommentoineet äidin olevan aina työhuoneella.

Kalsola uskoo, että nytkin flow vie mukanaan.

– Odotan erittäin työntäyteistä ja elämyksellistä vuotta. Nyt on aikaa toteuttaa ajatuksia ja ideoita.

Kalsola heittäytyy taideprojektiensa pariin täysillä heti kesäkuussa. Ensi lukuvuonna hän opettaa Forssan kuvataidekoulussa vain lopputyöryhmää kolme tuntia viikossa.

Opetustyöstä hän ei halua täysin luopua, sillä se estää mökkihöperyyden.

– Taiteen tekeminen on aika yksinäistä hommaa. Keskustelen maalausten kanssa, mutta taiteeseen kuuluu myös keskustelu ihmisten kanssa.

Apuraha mahdollistaa maksuttomien kulttuurielämysten tarjoamisen forssalaisille ja kaikille taiteen ystäville.

– Olen kiinnostunut gallerian ulkopuolelle tulevista näyttelyistä, joihin on helppo tulla.

Ensimmäinen projekti toteutuu jo Suvi-illan yhteydessä 15. kesäkuuta.

Kalsola on suunnitellut tapahtumaan taidemukin. Tapahtumapäivänä Teatteritalossa toteutetaan moniaistillinen Diary-multimedianäyttely, jossa Kalsolan maalauksiin yhdistetään liikkuvaa kuvaa, musiikkia, valoja ja tekstejä.

– Viiden minuutin pläjäyksen ideana on, että kävijä pääsee hetkeksi taiteilijan pään sisään. Sen jälkeen voi jäädä katsomaan töitä ja lukemaan otteita päiväkirjoistani.

Elokuussa Kalsolalla on samantyylinen näyttely TM-galleriassa osana Helsingin juhlaviikkoja.

– Ensi vuoden puolella yritän pitää yksityisnäyttelyn galleriassa. Olen kaavaillut järjestäväni myös mattolaiturilla näyttelyn, johon tulisi elävää musiikkia.

Suurikokoisiin töihin mieltyneellä Kalsolalla on kerrankin maalauksia, jotka voi pistää rullalle ja heittää henkilöauton kyytiin.

– Olen vasta myöhemmin ymmärtänyt, että säästän tässä kuljetuskustannuksissakin, kaikessa tekemisessään ekologisuuteen pyrkivä Kalsola naurahtaa.

Kudekuvio on ollut hänen töidensä tunnusmerkki jo pitkään, mutta viimeisen vuoden aikana hän on siirtynyt kohti esittävämpää ilmaisua.

Kalsola tekee räsymattotöitä maalaamalla akryyliväreillä kankaalle kudekuviota ja niiden päälle kuvia perhealbumeistaan. Töissä kulttuurihistoria ja kuvallinen ilmaisu lyövät yhtä.

– Olen aina ollut kiinnostunut pintastruktuurista: maalien ja materiaalien kanssa leikkimisestä. Räsymattoihin ihmisillä on tarttumapintaa. Moni on töitä nähtyään halunnut kertoa oman tarinansa, miten on leikannut kuteita ja millaisia mattoja kotona on.

Vaikka töihin on piirtynyt Kalsolan oma ylioppilaskuva, äiti ja kaksoissisko sekä isä veljensä kanssa, toivoo taiteilija jokaisen katsovan töitä omista lähtökohdistaan.

Sukuhistoriansa kautta Kalsola pohtii erilaisuutta ja sitä, millaiset lähtökohdat kukin saa elämään.

Niiden kanssa on elettävä.

– Pinnalla on niin vähän merkitystä.

Taide on kuulunut Kalsolan elämään siitä asti, kun hän 6-vuotiaana aloitti kuvataidekoulun. Vuonna 2002 hän valmistui kuvataiteilijaksi ja kymmenen vuotta sitten taiteen maisteriksi.

Kalsola kuvaa taiteen tekemisen tuottavan hänelle kaikessa yksinkertaisuudessaan suurta iloa ja kehittävän ongelmanratkaisukykyä.

– En tee poliittista taidetta mutta kerron taiteellani arvoista, joita toivon muidenkin kannattavan. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic