Lounais-Häme Jokioinen

Taiteilija Juhani Perälä palasi Jokioisille, avaa näyttelyn ja vie töitään esille Provinssirockiin

Kuvataiteilija Juhani Perälä järjestää viikon kestävän taidenäyttelyn Jokioisilta löytämässään uudessa työtilassa.
Juhani Perälä löysi itselleen uudet työtilat Jokioisilta. Koukkarinkuja 6:ssa on tehty pientä remonttia, ja esimerkiksi tapetit on poistettu. Tällä hetkellä Perälällä on työn alla maalaus Janis Joplinista. Kuva: Tapio Tuomela
Juhani Perälä löysi itselleen uudet työtilat Jokioisilta. Koukkarinkuja 6:ssa on tehty pientä remonttia, ja esimerkiksi tapetit on poistettu. Tällä hetkellä Perälällä on työn alla maalaus Janis Joplinista. Kuva: Tapio Tuomela

Juhani Perälä on palannut ainakin hetkeksi kotikonnuilleen Jokioisille. Kuvataiteilijan majapaikkana toimii nyt rivitaloasunto Puistometsässä, ateljee löytyy lähes naapurista Koukkarinkujalta.

– Viimeksi olen tainnut asua Jokioisilla 12 vuotta sitten, sen jälkeen milloin missäkin. Nyt olen täällä ainakin tämän kesän. Syksystä en vielä osaa sanoa, Perälä naurahtaa.

– Tarvitsin vähän suurempia työtiloja. Katselin ensin sopivaa paikkaa pääkaupunkiseudulta, mutta neliöiden mukana tulee euroja hintaan aika paljon. Tämä löytämäni talo sopii täydellisesti.

Koukkarinkuja 6:n ovet ovat seuraavan viikon ajan auki myös yleisölle, kun Perälä pitää ateljeessaan taidenäyttelyn. Näyttely syntyi melko nopealla aikataululla, mutta se on taiteilijan mukaan silti hyvin suunniteltu ja pohjustettu.

– Taidenäyttelyt ovat mielestäni kivoja kesätapahtumia, sellaisia piristäviä. Taulut yleensä leviävät nopeasti valmistumisensa jälkeen maailmalle, siksi on kiva nähdä niitä joskus samassa paikassa useampi.

Neljähuoneisen alakerran seinille on ripustettu Perälän töitä, yhdestä huoneesta löytyy Perälän työpiste. Perälän maalausten lisäksi näyttelyyn tulee esille myös Mikki Paajasen ja Salla Ikosen töitä.

Perälä on ystäviensä ja perheensä kanssa remontoinut vuonna 1929 rakennettua omakotitaloa.

– Rakennus sopii hyvin näyttelypaikaksi, saimme samalla laitettua kämppää kuntoon. Seinässä oli varmaan kahdeksan kerrosta tapettia, kun revimme sitä irti, Perälä sanoo ja taputtaa esiin kaivettua hirsiseinää.

Perälän taputtaman hirsiseinän vieressä on naisen kasvot, maalattuna Perälän tunnistettavalla tyylillä. Mallina työhön on ollut valokuva brittimuusikko Anne-Mariesta. Viereisellä seinällä laulajattaren kuvasta on rap-yhtye Cypress Hillin jäsenen B-Realin muotokuva.

Yhteistä näillä kahdella muusikolla on se, että molemmat nousevat lavalle Seinäjoen Provinssirockissa kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Seinäjoelle suuntaavat Perälän maalauksetkin artisteista.

– Joku ehdotti minulle ensin, että töitäni voisi olla eräillä toisille festareilla esillä. Mietin, että Provinssissahan on oma taidealueensa. Aloimme keskustella asiasta, yksi asia johti toiseen, ja maalasin työt Provinssia varten.

Muotokuvistaan tunnettu Perälä maalaa tällä hetkellä pääosin tilaustöitä, mutta Provinssi-taulujensa kohteet hän valitsi itse. Sopivia henkilöitä hän mietti kohteen persoonan, musiikin ja valokuvien kautta.

– Anne-Marien valokuvassa värit olivat niin hienot, että valitsin sen. Nuorempana taas kuuntelin enemmän räppiä, siksi valitsin Cypress Hillin.

Maalaus laulaja Anne-Mariesta lähtee esille Provinssirockiin näyttelyn sulkeuduttua. Kuva: Tapio Tuomela
Maalaus laulaja Anne-Mariesta lähtee esille Provinssirockiin näyttelyn sulkeuduttua. Kuva: Tapio Tuomela

Koukkarinkujan ateljeessa on esillä myös esimerkiksi muotokuvat snookerlegenda Ronnie O’Sullivanista ja muusikko Ozzy Osbournesta. Tällä hetkellä Perälällä on työn alla tilaustyö, jossa kankaalle ikuistuu laulaja Janis Joplin.

Avautuneessa näyttelyssä esillä on ainoastaan muotokuvia. Perälä sanookin, että jos hän itse valitsee maalauksen aiheensa, tulee työstä todennäköisesti muotokuva. Hän kuitenkin maalaa myös esimerkiksi maiseman mielellään, jos sellainen häneltä tilataan.

– Minulla on niin oma tyylini, että maalauksen kohteella ei välttämättä ole niin väliä. Minulle tärkeämpiä ovat esimerkiksi värit, muodot ja sommitelmat, Perälä toteaa. FL

Perälän ateljeen ovet ovat auki osoitteessa Koukkarinkuja 6, Jokioinen, 16.–24.6. klo 10-20.

Uusimmat