Lounais-Häme

Taiturit suorittivat uintidiplomin: selviytymisen taito löytyy uimataidottomana suoraan syvästä altaasta

He juoksevat jäämattoa pitkin, putoavat avannosta veteen ja sukeltavat toisesta ylös. He tietävät miten selvitään aallokossa tai miten päästään nousemaan takaisin veneeseen putoamisen jälkeen. Laiturilta horjahtaminenkaan ei heitä pelottaisi. He tietävät miten pitää toimia.

Yli kymmenen kouluiän kynnyksellä olevaa vesipetoa suoritti Easy swim -uimakoulun oman diplomin, jonka eteen on pitänyt näyttää taitonsa. Diplomin suorittaneet ovat uineet 200 metriä, josta he pistelivät 50 metriä vaatteet päällä.

Selviytymistaitojen lisäksi myös eri uimatekniikoiden osaaminen ja monta vesitemppua on mitattu. Uimarit taitavat muun muassa voltin veteen, kuperkeikan ja syvyyssukelluksen.

Ennen diplomin saamista lapset esittelevät taitojaan vanhemmille.

Taidot ovat karttuneet oppitunneilla. Pienimmille opetetaan ensin vedessä ja vedestä selviytymisen taitoja ja isompien kanssa edetään kohti uimataitoa. Pienimpien eli 3-4-vuotiaiden kanssa oppitunti kestää puoli tuntia kerrallaan, isommat jaksavat jo kolmen vartin opetuksen.

Ennen diplomin suorittamista 5–6-vuotiaana aloittaneilla on takana 40–60 opetustuntia.

-Lasten herkkyys oppia ja esimerkiksi motorinen taitotaso eroavat. Osa voi olla valmiita diplomiuintiin nopeamminkin, toteaa uimaopettaja Arja Lundeqvist Vesikasteesta.

Lundeqvist on diplomiuimareistaan ylpeä. Hän on nyt opettanut lapsia menetelmällä yli neljän vuoden ajan ja on vakuuttunut. Noin 50 lasta on tänä aikana suorittanut vaativan diplomin.

-Alkuun lähdetään oikeastaan uimataidottomana ja heti ensimmäisellä kerralla altaan syvästä päästä. Oppiminen syvässä vedessä on luonnollista ja samalla paljon tehokkaampaa kuin vedessä, jossa jalat yltävät pohjaan. Kun uimataito karttuu mielekkäästi leikin ohessa, se käy todella nopeasti, Lundeqvist toteaa.

Uimakoulussa puetaan aluksi ylle kevyesti kelluttava uima-asu ja aloitetaan syvässä altaassa selviytymistaitojen opettelulla leikin kautta.

-Syvä vesi on lapsille mielekäs haaste, ja innostuminen takaa parhaan mahdollisen oppimisen. Tällä systeemillä taidot karttuvat lasten omien kokemusten kautta, ja rohkeus kasvaa. Asu ei kuitenkaan pidä pinnalla automaattisesti, vaan nenä kyllä painuu veteen, jos ei raajojaan liikuttele.

Vanhan vitsin mukaisesta venäläisestä heitä veteen ja selviä -uimakoulusta ei kuitenkaan ole kyse.

-Turvallisuus ja luottamus ovat oppimisen tärkeitä edellytyksiä. Kolmivuotiaiden aloittelijoiden ryhmässä on yksi ohjaaja kahta lasta kohden. Kun taidot ja ikä karttuvat, ryhmäkoko kasvaa, mutta vain hieman. Pieni ryhmäkoko on otollisin oppimiselle.

Myös viihtyminen ja leikinomaisuus ovat tärkeitä onnistumiselle. Leikinomaisuutta korostavat erilaiset lelut ja apuvälineet, ohjaajat taas lukevat kunkin lapsen persoonallisuutta.

-Osa lapsista on todella rohkeita ja osa taas arkoja. Kullekin pitää olla sopiva opetustapa ja lapsia pitää osata lukea. FL

Easy swim
Syvä vesi totuttaa lapset toimimaan vedessä luonnollisesti ja oikeat liikeradat on helpompi oppia. Kevyesti kelluttava asu varmistaa turvallisuuden. Opetusryhmät ovat pienet. Opetuksen apuna käytetään kuvakortteja, joilla uimaopettajat pystyvät tukemaan jokaista lasta hänen omalla tasollaan. Ryhmän yhteenkuuluvuus lisää luottamusta. Lapset innostetaan tutkimaan sekä oppimaan uutta. Easy swim -opetusta annetaan esimerkiksi Forssan Vesihelmessä, Someron Loiskeessa ja Loimaan Vesihovissa .Lähde: easyswim.com/fi/

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti