Lounais-Häme

Taivaan ja maan tweedmaisemaa

Maisemaan ei väsy, kun se vaihtelee alati. Forssan Lehden lukijamatkalaisten pikkubussi rullasi ylös ja alas Skotlannin ylämaiden kanervikon keskellä kiemurtelevia kapeita teitä. Kukkulalta aukesi näkymä taas uuteen laaksoon, jossa jopa säätila erosi edellisestä.

– Ja nuo pilvet tarjoavat vielä oman, muuttuvan maisemansa, ihmetteli Kari Honka Glengoen laakson rinteillä.

Opas Linda Perttulan mukaan Hongan havainnossa on perää.

-Skotlannissa puhutaan maan maisemasta eli landscapesta mutta myös taivaan maisemasta eli skyscapesta. Ylämaan sijainti Atlantin ja Pohjanmeren kainalossa takaa sen, että pilviä riittää, ja säät vaihtelevat. Sääennustukset ovat täällä vain viihdettä, hän huomautti.

 

Skotlantilaiset ovat tarinankertojien kansaa – onhan maan tunnuseläinkin yksisarvinen. Tarinankerrontaa ruokkii rinteillä elävä sumu, ja huiput peittävät pilvet saavat mielikuvituksen laukkaamaan. On helppo kuvitella sumun seassa häilyvät menneisyyden haamut. Aidot historialliset tapahtumat ja klaanien taistelut ovat tarjonneet niiden pohjaksi totuuden hivenen.

Myös elokuvat ja tv-sarjat ruokkivat mielikuvitusta. On aivan uskottavaa, että rinteille voisi kätkeytyä niin elokuvien James Bondin kotilinna Skyfall, Harry Potterista tuttu Tylypahka kuin Outlanderin maaginen kivikehäkin.

 

Ylämaiden kiertomatkaan kuului myös kahteen linnaan tutustuminen. Cawdorin ja Glamisin linnat olivat sisältä jotain aivan muuta kuin suomalaiset museolinnat, sillä skotit edelleen asuvat niissä. Huoneet olivat pieniä ja niiden sisustus kodikas. Cawdorin perhe on täyttänyt sen vuosisatojen aikana huonekaluilla, maalauksilla ja hienoilla gobeliineilla.

Glamis taas on kuningatar Elisabetin lapsuuden mummola, jossa hän vierailee edelleen. Sen irtaimistossa matkalaiset näkivät esineitä myös Elisabetin ja prinsessa Margaretin lapsuudesta.

Kurkistukset linnojen puutarhoihin tekivät myös vaikutuksen matkalaisiin.

 

Syyskuun puolivälin jälkeen toteutetulla lukijamatkalla seurue sai esimakua skotlantilaisesta ruskasta mutta myös käsityksen kesän kanervikkokukinnasta. Varpujen, ruohon, sammaleen ja puiden kirjomat rinteet toivat mieleen perinteisen tweedkankaan sävyt.

Karua maisemaa elävöittävät purot, joet, järvet, lammaslaumat, pienet kylät ja sillat. Ihmisiä maastossa liikkui harvakseltaan.

-Skotlannissa on saman verran asukkaita kuin Suomessa, mutta valtaosa väestöstä asuu isoissa kaupungeissa. Ylämailla heitä on vähän. Etätyö, matkailuelinkeinon voimakas kehittyminen ja sen työmahdollisuudet kannustavat nyt muuttamaan seudulle, Perttula kertoi.

Lukijamatkalaiset kastuivat Skotlannissa useaan otteeseen, mutta se ei hyväntuulista seuruetta haitannut. Varusteet oli valittu kohteen mukaan. Yllätyksestä kävi kovasti tutunoloinen ruoka; paikassa kuin paikassa oli vaihtoehtona tukevasti makkaraa ja perunamuusia.

Matkan järjestelyistä vastasi Forssan Matkatoimisto.

 

Parhaat palat
Torstai: Lento Edinburghiiin. Oppaan kanssa kohti länttä, ylämaita ja Kelpies-patsaita. Kelpiesit ovat taruolentoja, jotka houkuttelevat ihmisiä vesiin suomalaisen näkin tapaan. Glasgow´hun, sen historiaan ja arkkitehtuuriin tutustuminen.Perjantai: Vuorossa huikeat, tv:stä ja elokuvista tutut maisemat. Ajelua Loch Lomondin rannoilla ja tutustumista Glengoen laaksoon eli klaanisotien taistelupaikkoihin. Piipahdus Atlantin rannalle Fort Williamsiin, yhteen Skotlannin sateisimmista kaupungeista.Lauantai: Kuuluisa Loch Ness ja lisää ylämaan maisemia linnoineen. Tutustuminen Shakespearen Macbethissa mainittuun Cawdorin linnaan ja sen puutarhoihin. Pistäytyminen Tomatinin viskitislaamoon.Sunnuntai: Kohti itää. Tutustuminen edesmenneen kuningataräidin kotilinnaan, Glamisiin sekä Edinburghiin ja sen keskiaikaiseen osaan. 

Uusimmat

Fingerpori

comic