Taiwan hylkäsi samaa sukupuolta olevien avioliitot kansanäänestyksessä

Taipei
25.11.2018, 03:50

Ulkomaat

Taiwanilaiset ovat hylänneet samaa sukupuolta olevien avioliitot kansanäänestyksessä.
Taiwanilainen tuomioistuin on laillistanut kyseiset liitot viime vuonna antamallaan linjauksella ensimmäisenä Aasiassa, mutta päätöstä ei ole vielä pantu voimaan.
Taiwanin hallitus on todennut, että kansanäänestys ei vaikuta asiaan, mutta äänestyksen hävinnyt leiri pelkää, että lopullisessa lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien oikeuksia heikennetään.
Hävinneiden mukaan tulos murentaa Taiwanin mainetta vähemmistöjen oikeuksien edelläkävijänä Aasiassa. Äänestyksen voittanut kampanjaryhmä puolestaan juhli perinteisten perhearvojen voittoa.
Taiwan äänesti lauantaina myös paikallisvaaleissa, joissa itsenäisyysmielisen DPP-puolueen presidentti kärsi kirvelevän tappion ja ilmoitti eroavansa puolueensa johdosta. Taiwanin ensimmäinen naispresidentti Tsai Ing-wen aikoo kuitenkin jatkaa presidenttinä kautensa loppuun eli vuoteen 2020 saakka.
Taiwanin suhteet Kiinaan ovat kiristyneet sen jälkeen kun itsenäisyysmielinen Ing-wen nousi valtaan 2016.
Paikallisvaaleissa Kiina-mielinen entinen valtapuolue Kuomingtang kasvatti rajusti kannatustaan.
Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on viime vuosina lisännyt painostustaan saarta kohtaan. Kiinan väitetty sekaantuminen kampanjointiin on varjostanut Taiwanin vaaleja.
Välejä on kiristänyt se, että Taiwanin presidentti ei ole hyväksynyt Pekingin näkemystä siitä, että Taiwan on osa Kiinaa.
BBC:n mukaan valtaosa taiwanilaisista haluaa säilyttää nykytilanteen eli he eivät kannata itsenäisyyttä sen enempää kuin yhdistymistä Kiinan kanssa. Äänestäjät kuitenkin haluavat vaalia hyviä suhteita Kiinaan, ja kiristynyt tilanne on syönyt nykyisen presidentin kannatusta.

https://www.bbc.com/news/world-asia-46329877

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic