Lounais-Häme

Takaisin Oma Hämeen följyyn

 

Forssan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnanjohtajat haluavat, että yhteisyrityksen valmistelu keskeytetään. Heidän mielestään yhteisyritys ei ole oikea tapa turvata seudun asukkaiden palveluita.

Humppila jatkaa asian käsittelyä kahden viikon päästä kunnanhallituksen kokouksessa.

Johtavat virkamiehet ovat myös pettyneitä siihen, miten Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) on hoitanut asian valmistelun.

-Meillä ei ole mitään ulkoistusta vastaan, mutta ulkoistuksen pitäisi olla maakuntavetoinen, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi, Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä ja Ypäjän kunnanjohtaja Vesa Ketola.

-Meidän pitäisi palata neuvottelupöytään Oma Hämeen kanssa, kuntajohtajat sanovat.

Määttä toteaa, että Forssan seutu tarvitsee maakuntaa tuekseen ja maakunta Forssan seutua.

Hykyn sote-palveluiden ulkoistuksen kilpailutuksessa lähes alusta asti mukana ollut Forssan talousjohtaja Leena Järvenpää sanoo, että hyky sai vuosi sitten valtuudet valmistella asiaa.

-Valmistelun olisi pitänyt alunperin olla paljon avoimempaa, Järvenpää huomauttaa.

Hän lisää, että liian paljon asioita on puolitiessään.

-Oma Häme ei ole edes voinut tehdä riskiarviota yhteisyrityksestä, koska se ei ole saanut tarvittavia tietoja hykyltä.

-Asian valmistelu on karannut kuntien käsistä. Hyky on ottanut valmistelun omiin käsiinsä, Kesäniemi lisää.

Kesäniemi jatkaa, ettei heillä ole mitään Pihlajalinnaa vastaan tai ylipäätään ketään vastaan, mutta valmistelua vastaan riittää kritisoitavaa.

-Kolmen miljoonan eläkevastuut ovat edelleen auki, arvonlisävero on selvittämättä, kiinteistöjen luovutus, Kesäniemi luettelee ongelmakohtia.

Hän lisää vielä, että jokaisessa kunnassa päätetään itse, miten siellä suhtaudutaan hykyn esitykseen. Forssan, Tammelan, Jokioisten ja Ypäjän kunnanjohtajat aikovat kuitenkin esittää kunnanhallituksille, ettei yhteisyritykseen lähdetä.

Kesäniemi tekee oman tarkemman päätösehdotuksensa ensi viikon valtuustoseminaarin jälkeen.

-Luottamushenkilöt päättävät lopulta niin kuin päättävät, Kesäniemi sanoo.

Ketola huomauttaa, ettei ole oikein, että yhteisyritys saisi kunnan kiinteistöt veloituksetta käyttöönsä, mutta kiinteistöjen kunnossapitovastuu jäisi kunnille.

-Kunta antaisi myös muut tukipalvelut yhteisyrityksen käyttöön, Ketola lisää.

Esimerkiksi Loimijoen Kuntapalveluiden (Loiku) palveluista 60 prosenttia kohdistuu hykyyn. Loiku tuottaa ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon palveluita.

-Taloudellisia riskejä on liikaa.

Kesäniemi sanoo, että jos yksi kunta päättää eri tavalla kuin toiset, tilanne muuttuu erikoiseksi.

-Yleinen veikkaus on, että Pihlajalinna ei edes lähde mukaan, jos Forssa ei ole mukana yhteisyrityksessä, Kesäniemi sanoo.

Määttä lisää, että yhteisyrityssopimus on voimassa 15 vuotta. Se, mitä tapahtuu, kun maakunta ottaa sopimuksen kontolleen vuoden 2019 alussa, on hämärän peitossa.

-Periaatteessa yhteisyritys ehtisi toimia vuoden, mutta käytännössä sekään ei onnistu, Määttä sanoo.

Hän selventää, että Terveystalo aikoo valittaa, jos yhteisyritys aloittaisi toiminnan. Se tarkoittaa valituskierrosta eri oikeusasteissa markkinaoikeudesta alkaen ja se siirtäisi yhteisyrityksen alkua vuosilla.

Määttä on vahvasti sitä mieltä, että Pihlajalinnalle ei pidä antaa alueellista monopolia.

-Maakunnan pitäisi hoitaa koko palveluverkko. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic