Lounais-Häme Forssa

Takamukset ylös penkistä: Liikkuva opiskelu -hanke tuo lisää liikettä toiselle asteelle, Forssan yhteislyseolle tukea

Forssan yhteislyseo mukana Liikkuva opiskelu -hankkeessa.
Toisen asteen oppilaiden liikkumista halutaan edistää Liikkuva opiskelu -hankkeella. Kuva: Seppo Pessinen
Toisen asteen oppilaiden liikkumista halutaan edistää Liikkuva opiskelu -hankkeella. Kuva: Seppo Pessinen

Uusi Liikkuva opiskelu -hanke tuo Liikkuva koulu -toiminnan toiselle asteelle. Aluehallintoviraston myöntämän tuen tavoitteena on kehittää aktiivista toimintakulttuuria, lisätä liikettä opiskelupäiviin ja vahvistaa eri tahojen yhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi valtionavustusta toisen asteen liikunnan tukemiseen 1 087 300 euroa. Avustusta annettiin 40 oppilaitokselle, joista 22 tarjosi lukio-opetusta, kymmenen ammatillista opetusta ja kahdeksan sekä ammatillista koulutusta että lukio-opetusta. Forssan yhteislyseo sai tukea 14 500 euroa.

Yhteislyseon rehtorin Simo Veistolan mukaan tukea käytetään pääasiassa kahteen asiaan.

– Meillä on kaksi pääpointtia. Hankkia lukioon uusia liikuntavälineitä ja kouluttaa liikuntatutoreita, jotka tuovat lisää liikettä opiskelijoiden päiviin, Veistola sanoo.

Liikuntatutorointi on opiskelijoiden vertaisohjaamista, jota käytettiin myös Liikkuva koulu -toiminnassa. Ideana on kouluttaa opiskelijoiden keskuudesta liikuntatutoreita, joiden tehtävänä on lisätä liikettä väli- ja hyppytunneille sekä suunnitella ja toteuttaa liikunnallisia tapahtumia.

 

Liikkuva opiskelu -hanketta edeltänyt Liikkuva koulu -ohjelma oli yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Keväällä päättyneessä hankkeessa oli mukana yli 90 prosenttia Suomen peruskouluista.

Valtion liikuntaneuvoston arvion mukaan hankkeen ansiosta koulupäivän rakenne suosii nyt aiempaa enemmän liikkumista. Hanke lisäsi myös lasten ja nuorten tietoja liikunnan hyödyistä,

Ohjelmalla ei kuitenkaan saatu lisättyä lasten ja nuorten reipasta liikuntaa. Yläkoululaisten sekä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan edistäminen todettiin vaikeaksi.

Veistola uskoo, että uusi Liikkuva opiskelu -hanke saa lukiolaiset liikkeelle Forssassa.

– Hanke auttaa varmasti. Yhteislyseon lähtökohdat ovat hyvät, meillä on täällä loistavat olosuhteet harjoittelulle muun muassa Vesihelmen, Feeniksin ja keilahallin ansiosta. Lisäksi urheiluakatemiatoiminnassa on mukana viidennes lukion oppilaista. Uskon, että hanke tuo lisää liikettä lukiolaisten päivään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic