Lounais-Häme Lounais-Häme

Takatalvi jarrutti kevätkylvöjä - Nyt toivotaan lämmintä poutasäätä

Syysviljat talvehtivat pääosin hyvin.
Syysviljat talvehtivat pääosin hyvin, vaikka pakkanen heti hieman puraista. Kuva reilun vuoden takaa. Kuva: Tapio Tuomela
Syysviljat talvehtivat pääosin hyvin, vaikka pakkanen heti hieman puraista. Kuva reilun vuoden takaa. Kuva: Tapio Tuomela

Sään kylmeneminen löi jarruja hyvin alkaneille kevätkylvöille Etelä-Suomessa.

– Olimme kevätkylvöissä pari viikkoa edellä normaalista aikataulusta. Yleensä täällä aloitellaan äitienpäivän tienoilla, nyt pääsimme hommiin jo pääsiäisenä, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta.

Kevätkylvöt etenivät Kanta-Hämeessä rytinällä, mutta viime viikon kylmeneminen sekä lumi- ja vesisateet keskeyttivät työt. Useimmille lohkoille on kuitenkin päästy palaamaan kuluvalla viikolla.

Kylvöt ovat edenneet pisimmälle Varsinais-Suomessa, jossa kevätviljoista on kylvetty 90 prosenttia. Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla ja Hämeessä kevätviljoista on kylvetty 50–70 prosenttia. Eniten on ehditty kylvää kevätvehnää ja ohraa.

Sateet olivat tervetulleita varsinkin maan etelä- ja keskiosissa. Ne tasasivat peltojen kosteustilannetta, joka aiheutui lumen epätasaisesta sulamisesta ja haihtumisesta peltolohkoilta sekä huhtikuun vähäsateisuudesta.

Toukokuulle toivotaan kuitenkin kuivaa ja lämpenevää keliä.

– Pelloissa on näillä seuduin nyt riittävästi kosteutta. Olisi hyvä, ettei vettä tulisi kovin paljon lisää. Lämmintäkin saisi olla, onneksi yöpakkaset näyttävät loppuneen, Koivula sanoo.

 

ProAgrian mukaan syysviljat talvehtivat valtaosin hyvin. Viime viikon yöpakkaset ovat kuitenkin paikoitellen vaurioittaneet syysviljoja Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Karjalassa ja Pohjois-Savossa ruiskasvustojen arvioidaan talvehtineen tavanomaista heikommin.

– Täällä on ihan hyvä yleistilanne. Paikallisesti yöpakkaset pääsivät vähän puraisemaan, mutta eivät pahasti, Koivula kertoo.

Nurmet talvehtivat tyydyttävästi tai hyvin koko maassa. Viime kasvukauden kuivuudesta kärsineitä uusia nurmia joudutaan jonkin verran paikkauskylvämään erityisesti Etelä-Suomessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic