Lounais-Häme

Takuuelementti tehon tiellä

 

Viime keväänä pörssiin listautuneeseen Lehto Groupiin kuuluva kattoelementtejä valmistava Takuuelementti oy on lisäämässä ja tehostamassa tuotantoaan Humppilassa.

Yritys valmistaa tänä vuonna suurkattoelementtejä liike- ja teollisuusrakennusten katoille noin 100000 neliömetriä. Valtaosa tuotannosta tilataan Lehto Groupin yritysten rakennushankkeisiin ympäri maata.

Lehto Groupissa ydinajatuksena on talousohjattu rakentaminen.

Takuuelementin toimitusjohtaja Teemu Tuuli sanoo kustannustehokkuuden konsernissa lähtevän jo hyvästä suunnitteluosaamisesta.

Tuulen mukaan yli 80 prosenttia rakentamisen kuluista määräytyy jo suunnittelupöydällä. Lehto Groupiin kuuluu Insinööritoimisto Mäkeläinen, joten konsernilla on koko rakentamisen ketju hallussa suunnittelusta toteutukseen.

-Valmiiden kattoelementtien valmistaminen sisätiloissa vakioiduissa olosuhteissa on edullisempaa ja nopeampaa kuin niiden paikalla rakentaminen työmaalla. Samalla voidaan rakentamisaikaa lyhentää.

-Kattoelementtiin voidaan liittää mm. sprinklerijärjestelmä tai valaisemien tarvitsemat sähköistykset. Ne on huomattavasti helpompi rakentaa tehdasolosuhteissa kuin tuulessa tai vesisateessa rakennustyömaalla 12 metrin korkeudessa. Asioita voi tehdä järkevämmin ja tehokkaammin. Hevosta jalostamalla ei synny autoa, Tuuli sanoo.

Takuuelementti vastaa elementtien rakentamisen lisäksi niiden asennuksista työmailla. Parhaillaan Takuuelementin valmistamia kattoelementtejä asennetaan Rakennusliike Lehto oy:n Pikkulaivan työmaalla Espoossa.

Pikkulaiva on väliaikainen kauppakeskus, joka tullaan purkamaan aikanaan pois rakentamisen edetessä. Takuuelementin kattoelementtejä asennetaan myös Ideaparkin naapuriin rakenteilla olevan autoliikkeen katolle Lempäälässä.

Tuuli voi seurata asennusten etenemistä suoraan kännykästä nettikameran välityksellä. Ensi vuoden alussa alkavat toimitukset Nokian Prisman katosta, jonka pinta-ala on yli 11000 neliömetriä.

Tuuli sanoo, että ensi vuonna on tarkoitus tuplata Humppilan tehtaan tuottavuus sekä lisätä tuotantoa neljänneksellä.

Takuuelementin tämän vuoden liikevaihto tulee olemaan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Yritys työllistää Tuulen ja tuotantopäällikkö Jere Erkkilän lisäksi 14 työntekijää. Tuotanto on tällä hetkellä keskeytyvässä kahdessa vuorossa.

Konsernin sisäinen tilauskirja ulottuu jo nyt pitkälle ensi kevääseen, joten töitä paiskitaan keskellä talvea täysillä. Yhdessä työvuorossa valmistuu noin 200 neliömetriä kattoelementtiä, jotka valmistetaan puusta, osd- ja kipsilevyistä sekä eristeistä. Kertopuut Humppilaan toimitetaan Lohjalta.

Tuuli johtaa Humppilan tehtaan lisäksi myös Lehto Groupiin kuuluvaa Oulaisten tehdasta, joka valmistaa konsernin sisäiseen käyttöön tilaelementtejä, erilaisia teknisiä tiloja sekä keittiö- ja kylpyhuone-elementtejä.

Tuuli pitää Humppilan tehtaan sijaintipaikkaa erittäin hyvänä keskellä suomalaisen rakentamisen painopisteitä. Kattoelementtien kustannuksissa kuljetuskustannuksilla on merkittävä sija.

Tehokkuuden lisäämiseksi myös tehtaan tuotantolinjan automatiikkaa kehitetään.

Tuuli on ollut Takuuelementin toimitusjohtajana vuodesta 2011 lähtien. Hän asuu Ylöjärvellä. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic