Lounais-Häme

Talkooporukka putsasi Loimijoen rannassa tahritut kivet – "Eihän näistä töhryistä kukaan nauti"

Forssalainen Irina Ketola oli sunnuntaina Forssan Loimijoen rannassa lenkillä, kun kohtasi järkytyksen: Makasiininrantaan siististi asetellut kivipaadet oli sotkettu tageilla eli graffitimerkinnöillä.

Yli kymmenen kiveä oli tahrittu sinisellä maalilla.

-Meinasi taju lähteä, kun näin ne. Olin niin tuohtunut, Ketola kertoi.

Ketola julkaisi töhrityistä kivistä Facebook-päivityksen, jonka alle tuli nopeasti useita harmistuneita kommentteja. Kommentoijat totesivat yksissä tuumin, että asialle täytyy tehdä jotain.

 

Päivityksen nähnyt Culturelli oy:n Elina Wirkkala oli Forssan kaupungin suuntaan yhteydessä ja sopi, että hänen yrityksensä hankkii puhdistusaineet ja -välineet, jotka sitten laskuttaa kaupungilta. Työstä Wirkkalakaan ei laskuttanut, vaan puuhasi talkoolaisena muiden mukana.

Lopulta putsaustalkoisiin osallistui Wirkkalan ja Ketolan lisäksi neljä muuta paikallista naista. Wirkkala arvioi, että puhdistusaineiden ja -välineiden yhteishinta oli noin 300 euroa.

Wirkkala on hoitanut samantyyppisiä puhdistusoperaatioita myös muualla.

-Hienoa, että Elina näki päivityksen ja lähti mukaan, muuten me olisimme olleet täällä mäntysuovan kanssa ja miettineet, millä saamme nämä puhtaaksi, Kati Kaasalainen naurahti.

 

Kiviin maalatut tekstit, kuten ”2018”, ”Posse”, ”01:15 AM” ja ”Holjat” katosivat parissa tunnissa, kun talkooryhmä valjasti töhryjen poistoon kotiseuturakkautensa ja energiansa sekä Wirkkala oman ammattitaitonsa.

Kiviin suihkutettiin aluksi biologista puhdistusainetta, jonka annettiin hetki vaikuttaa. Sen jälkeen talkoolaiset tarttuivat harjoihin ja alkoivat jynssätä veden kanssa kiviä puhtaiksi.

-Se pistää veren kiehumaan, kun ranta on laitettu niin kauniiksi ja sitten joku tekee tällaista, Kaasalainen harmitteli.

Toimeen tarttuneet naiset eivät usko, että talkoohenki olisi kuollut Suomessa.

-Halua tällaiseen yhteisen hyvän tekemiseen varmasti on vielä, eihän näistä töhryistä kukaan nauti, Wirkkala pohti.

-Eikä yhteisen hyvän tekemiseen tarvita aina talkoita. Kuka tahansa voi kerätä roskia ja viedä ne roskikseen, jos sattuu niitä näkemään, Elli Lukander sanoi.

 

Holjat-viikonloppu työllisti Forssan kaupungin infrapalveluita muutenkin. Yhtiönpuistossa muun muassa rikottiin penkki ja sotkettiin istutuksia.

Forssan kaupunginpuutarhuri Leila Grönholmin mukaan jälki on samantapaista joka vuosi niin sanotun superviikonlopun jälkeen.

-Hinta-arviota en pysty sanomaan, mutta jälkien korjaus ja roskien keräys vie aina oman aikansa. Mielellään senkin ajan käyttäisin ammattitöihini. Tällaiset ovat tavallaan ihan turhaa työtä, Grönholm sanoo.

Sama asia on erilaisten töhryjen ja graffitien putsaamisen kanssa. Grönholm kuitenkin iloitsee, etteivät Makasiininrannan tyyppiset töhrimistapaukset ole onneksi Forssassa kovin yleisiä.

-Jonkin verran niitä tietysti aina on, mutta suhteellisen vähän kuitenkin. Määrissä ei ole mielestäni suurta muutosta tapahtunut.

Talkooinnon löytyminen Makasiininrannan kivien putsaamiseen ilahdutti Grönholmia suuresti.

-Tuntuu todella kivalta, että on tällaista kansalaisaktiivisuutta. Erittäin hienoa toimintaa, joka lämmittää mieltäni todella paljon, Grönholm kiitteli. FL

 

Jopa sakko tai vankeutta

Vahingontekoon syyllistyy lain mukaan henkilö, joka ”oikeudettomasti hävittää tai vahingoittaa toisen omaisuutta”.

Teko on törkeä, jos aiheutetaan suurta taloudellista vahinkoa, uhrille erityisen tuntuvaa vahinkoa tai huomattavaa vahinkoa historiallisesti tai sivistyksellisesti erityisen arvokkaalle omaisuudelle.

Vahingonteosta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään vuosi vankeutta. Törkeästä vahingonteosta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti