Lounais-Häme

Talkoot yhdistivät sukupolvia

Tammelan koulukeskuksen aulassa käy kuhina. Parikymmentä viidesluokkalaista on kerääntynyt pöydälle aseteltujen havuseppeleiden ympärille. Koululaisten kädet näpertelevät paperista rusetteja, kiinnittävät siihen pitsiä ja solmivat paperinarusta nauhoja seppeleisiin. Tämä on yksi tapa valmistautua tulevaan itsenäisyyspäivään.

Oppilaiden tuunattavaksi tuodut pienoisseppeleet on valmistettu talkoissa, joita on järjestetty eri puolilla pitäjää. Talkoiden tavoitteena oli valmistaa 223 seppelettä vietäväksi sankarihaudoille, mutta tavoite ylittyi reippaasti. Kaikkiaan valmistui reilusti yli 300 seppelettä.

Viikko ennen itsenäisyyspäivää Tammelan sotaveteraanien edustajat toimittivat 60 talkoista yli jäänyttä seppelettä koulukeskukseen. Tarkoituksena on, että oppilaat koristelevat seppeleet ja myyvät eteenpäin Tammelan itsenäisyyspäivän juhlassa.

-Seppeleen voi viedä vaikka sukuhaudalle ja muistaa poissaolevia veteraaneja, esimerkiksi omia vanhempia, isovanhempia tai muita sukulaisia, Tammelan seppeletalkoiden puuhamies Pauli Korvensyrjä vihjaa.

 

Aluksi kova tavoite yli kahdensadan seppeleen valmistamisesta hirvitti, tunnustaa Tammelan sotaveteraanien perinnetoimikuntaa johtava Korvensyrjä. Kylillä asia sai kuitenkin julki tultuaan niin paljon vastakaikua, että veteraanijärjestön kokouksessa mies uskalsi luvata tavoitteen täyttyvän.

Se, miten väki lähti mukaan, yllätti puuhamiehenkin. Iloisesti.

-Täytyy sanoa, että Tammelassa kyläläisten talkoohenki on edelleen olemassa. Tämä osoitti, että kun porukalla ruvetaan laittamaan asioita kuntoon, niin valmista tulee, Korvensyrjä iloitsee.

Hänen mukaansa Tammelassa on vahva talkooperinne.

-Luulen, että se on täällä geeneissä. Sotien jälkeen täällä rakennettiin rintamamiestaloja talkoilla. Seppeletalkoissa oli vähän samanlaista henkeä.

Talkoita järjestettiin kyläyhdistyksissä, nuorisoseurassa ja yksityisten ihmisten toimesta. Korvensyrjän mukaan hän on itse pysytellyt sosiaalisesta mediasta pois, mutta kyllä talkoohaasteet lensivät sielläkin.

Korvensyrjän mukaan seppeletalkoot olivat hyvä tapa siirtää perinnettä käytännön kautta myös tuleville sukupolville. Samaa työtä on koko vuoden tehty myös koulukeskuksella.

Seppeleitä koululla tuunannut Topias Vesterinen muisti vuoden aikana kuulleensa ainakin yhden häntä hämmästyttäneen asian.

-Suomessa käytiin itsenäistymisen jälkeen sisällissota, Vesterinen kertoo silmät pyöreinä.

Topias ja Fanny Kuusisto tiesivät myös heti kysyttäessä, miksi sotaveteraaneja kunnioitetaan itsenäisyyspäivänä.

-He puolustivat Suomea sodassa, kuuluu yhdestä suusta.

 

Vastaavia talkoita järjestettiin myös Forssassa, Jokioisilla, Humppilassa, Ypäjällä ja Koijärvellä. Forssassa veteraanijärjestön apuna oli Lions Club Forssa/Kuha, joka järjesti talkoita erilaisten ryhmien ja yhdistysten kanssa ympäri kaupunkia.

Eniten talkoita vetänyttä Pentti Kaunistoa liikutti kuitenkin yhteislyseon oppilaiden kanssa järjestetyt talkoot.

-Kolmisenkymmentä nuorta teki seppeleitä niin hartaasti ja antaumuksella. Se tunne, että nyt tehdään jotain tärkeää, oli niin aito, että minulle tuli siitä moneksi päiväksi hyvä mieli. Muissa talkooporukoissa väki jutteli ja heitti vitsiäkin, mutta nämä nuoret tekivät niin hiljaa ja hartaasti seppeleitä, että tuntui kuin olisi juhlassa ollut.

Kaiken kaikkiaan seppeletalkoiden vastaanotto oli Kauniston mukaan todella hyvä. Myös hän vertaa nyt esiin noussutta yhteishenkeä sotien jälkeisen jälleenrakentamisen aikaan.

-Tuntuu kuin ihmiset kovasti odottaisivat jotakin tällaista tapahtuvaksi. Muistan itse kuinka sodan jälkeen pidettiin talkoita ja nostettiin maa takaisin jaloilleen. Tässä oli aistittavissa samaa tunnelmaa, Kaunisto kuvailee.

 

Ypäjällä ja Humppilassa paikalliset kukkakauppiaat järjestivät talkoita tiloissaan. Ypäjällä talkoita järjesti Kurjenkukka-kukkakaupan yrittäjä Anne Nissinen. Kukkakauppa Outiliinassa Humppilassa järjestettiin myös useat talkoot.

Humppilan seurakunta oli myös vahvasti mukana talkoiden järjestämisessä. Diakoni Jaana Valtonen kertoo, että kampanja käynnistyi Humppilalaiset Facebook-ryhmästä.

Koijärvellä seppelehanketta puuhasivat veteraanikerhon apuna Kojon, Matkun ja Saviniemen maatalousnaiset.

 

Talkoiden toinen vaihe nähdään itsenäisyyspäivänä, kun seppeleet toimitetaan sankarihaudoille. Useimmilla hautausmailla seppeleet viedään ja kynttilät sytytetään itsenäisyyspäivän aamuna. Tammelassa päätettiin talkoilla kuitenkin jo aiemmin.

-Seppeleitä on niin paljon, että me viemme ne paikalleen jo edellisenä päivänä, niin ei tule kiire. Kynttilät sytytetään sitten itsenäisyyspäivänä, Pauli Korvensyrjä kertoo.

Tammelassa kuten joissakin muissakin kunnissa viedään ylimääräisiä seppeleitä myös sukuhautoihin laskettujen sankarivainajien kummuille. FL

 

Tuhat seppelettä
Seppeletalkoiden tavoitteena oli valmistaa seppele kullekin sankarihaudalle. Koko maassa niitä on 90 000.Forssan seudulla talkoilla tehtiin yli tuhat havuseppelettä.Forssassa 178 seppeleen tavoite ylittyi.Koijärvellä talkoiltiin 140 seppelettä.Tammelassa sankarihautoja on 223. Seppeleitä syntyi yli 300.Jokioisilla seppeleitä saatiin kaikille 218:lle sankarihaudalle.Humppilassa tehtiin 150 seppelettä.Ypäjällä valmistettiin 170 havuseppelettä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti