Lounais-Häme Tammela

Tällaisia ovat konsulttien visiot Tammelan uudesta yhtenäiskoulusta – Luonto ja liikunta painopisteinä

Konsultit ovat saaneet valmiiksi Tammelan uuden yhtenäiskoulun suunnitelman. Suunnitelmassa koulu rakennetaan Kyöpelintien suuntaisesti, ja pihalla painottuvat luonto sekä liikunta.
Konsulttiyhtiö Tilakonsultit on hahmotellut Tammelan uutta yhtenäiskoulua. Suunnitelmassa koulun pihalle on sijoitettu esimerkiksi erillinen luontopiha. Rakennus itsessään sijoittuisi Kyöpelintien varteen.

Tammelaan saattaa tulla luonto- ja liikuntapainotteinen yhtenäiskoulu, joka olisi mahdollista rakentaa myös puumateriaalista.

Tämä selviää konsulttiyhtiön laatimasta tuoreesta suunnitelmasta.

Suunnitelmassa uusi yhtenäiskoulu on sijoitettu nykyisen koulukeskuksen tontille, mutta Kyöpelintien varteen tien suuntaisesti. Asettelu mahdollistaa konsulttien mielestä turvallisen saapumisen kouluun ja ohjaa välitunnit sisäpihalle. Sisäpihalle paistaa ilta-aurinko, mikä palvelee erityisesti koulun jälkeen toimivia harrastusryhmiä.

Konsultit ovat kaavailleet, että koulun pihalle rakennettaisiin erillinen luontopiha, ja sisätiloissa hyödynnettäisiin luonnonvaloa. Kouluun tehtäisiin myös rakennuksen läpäisevä torimainen alue, joka kehystettäisiin lasiseinillä. Alueelle sijoitettaisiin ruokala. Luokkatiloissa otettaisiin huomioon sekä monikäyttöisyys että liikunnallisuus.

– Konsulttien tekemät suunnitelmat vastaavat valtuuston tahtotilaa ja ovat kunnan brändin mukaisia. Haluamme profiloitua luontokuntana, ja kouluun rakennettava luontopiha olisi merkittävä imagotekjiä. Sitä tultaisiin katsomaan kauempaakin, sanoo kunnanjohtaja Kalle Larsson.

 

Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava kuitenkin muistuttaa, että suunnitelmat ovat konsulttien hahmotelmia, eikä kunta ole niitä hyväksynyt. Suunnitelmat saattavat muuttua reilustikin.

Jalavan mielestä konsulttien raportissa ei kannata kiinnittää liikaa huomiota hahmotelmiin, vaan tärkeintä on kustannusarvio.

Raportista ilmenee, että uuden koulun rakentaminen maksaa noin 11 miljoonaa euroa.

Kiinnostava huomio on se, että betonisen ja massiivipuisen koulun välillä näyttää olevan yllättävän pieni hintaero. Massiivipuurakennukselle on raportissa arvioitu hintaa noin 11, 2 miljoonaa euroa, kun betonirakenteinen koulu maksaisi noin 10,8 miljoonaa.

Hinta-arviot eivät kata vanhan koulun purkamista. Vanhan koulun purku kasvattaa kokonaiskustannuksia noin 600 000 euroa riippuen siitä, purettaisiinko myös alakoulu. Kustannuksia lisäävät myös kalusteet, joiden hinta noussee noin 400 000 euroon. Jos kouluun haluttaisiin lisäksi suurempi liikuntahalli, se toisi noin 1,6 miljoonan lisäkustannukset.

Tammelan kunnan tavoitteena on, että uusi koulu maksaisi enintään 13 miljoonaa euroa.

 

Luitko tämän: Vanha koulukeskus puretaan – Uuden yhtenäiskoulun suunnittelu alkaa heti, hirsi kiinnosti joitakin Tammelan valtuutettuja rakennusmateriaalina

 

Kunnanhallitus pui yhtenäiskouluun liittyviä kysymyksiä ylimääräisessä kokouksessa tulevana maanantaina.

Hallitus pohtii kokouksessaan esimerkiksi koulun rakennusmateriaalia, liikuntahallin kokoa, enimmäiskustannuksia sekä sitä, millä hanke ylipäätään pystytään rahoittamaan.

– Talouden lisäksi yksi tärkeä kysymys on se, säilytetäänkö koulun uusin osio vai ei, Kalle Larsson sanoo.

Valtuusto hyväksyi jo aiemmin, että yhtenäiskoulusta tulee kokonaisuudessaan uudisrakennus, ja että myös uusin osa puretaan. Asiasta tehtiin kuitenkin ponsi, jonka mukaan uuden osan säilyttämistä on hyvä selvittää.

Hallitus kävi keskustelua yhtenäiskoulun rakentamisesta myös viime maanantain kokouksessa. Tuolloin pohdinnan alla olivat esimerkiksi koulun turvallisuus, sijainti tontilla, kustannukset ja uusi koulu vetovoimatekijänä. FL

Tällainen voisi olla Tammelan uusi yhtenäiskoulu

Alakoulun, yläkoulun ja esikoulun kokonaisuus.

420oppilasta.

Uudisrakennuksen pinta-ala bruttona noin 4400 neliötä.

Purettavia neliöitä on noin 5900 tai 5000, jos alakoulu säilytetään.

Pedagoginen painopiste luonnossa ja liikunnassa.

Pihaan rakennetaan erillinen luontopiha.

Kaikissa oppimistiloissa otetaan huomioon liikunnallisuus.

Sisätiloissa hyödynnetään luonnonvaloa.

Rakennuksen läpäisee torimainen tila, joka kehystetään lasiseinillä.

Muunneltavat luokkatilat, jotka sopivat sekä ylä- että alakoulun käyttöön.

Yli 50 vuotta on käyttöikätavoite.

Suunnitteluun otetaan mukaan lapset ja nuoret.

Valmistuu vuonna 2022.

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic