Lounais-Häme

Talo kuntoon Forssan Ameriikassa

Somerolainen rakennusalan yrittäjä Jussi Aaltonen on aloittanut ison hirsitalon kunnostamisen Ameriikanraitilla Forssan Yliskylässä, jota myös Ameriikaksi kutsutaan. Talo rakennettiin 1920-luvulla Forssan puuvillatehtaan työläisten asunnoiksi.

Aaltonen osti talon jo viitisen vuotta sitten. Hän kertoo rakentavansa taloa yksityishenkilönä eikä vuodesta 2007 toimineen yrityksensä Rakennus J. Aaltonen oy:n kautta.

Rakennusliike on ollut mukana forssalaisessa rakentamisessa myös aikaisemmin ja rakentanut mm. Keskuskadun varteen rivitaloja tämän vuosikymmenen alussa.

 

Tähän mennessä talon pihalle on rakennettu huolto- ja saunarakennus, johon on keskitetty mm. sähkö- ja vesimittarit varastotilojen lisäksi. Talon pihalle on rakennettu myös salaojat.

Sisätyöt etenevät vauhdilla myös itse hirsitalon sisällä. Koko rakennuksen talotekniikka uusitaan. Seiniltä on revitty vanhat tapetit, joita oli useampi päällekkäin.

Talon vanha, huonokuntoinen lattia puolen metrin paksuisine puru- ja santaeristeineen on kärrätty ulos talosta ja alakerran lattia on uusittu kokonaan ja alapohjaan lisätty selluvilla. Yläkerran lattia voidaan sen sijaan säilyttää kokonaan.

-Vaikka talo näyttää hurjalta lohkeilleen ulkomaalauksen takia, itse talon hirsirunko on hyvässä kunnossa, eikä suurempia yllätyksiä ole tullut. Runko on säilyttänyt ryhtinsä, Aaltonen sanoo.

Alimpiin hirsikerroksiin on jouduttu tekemään vain paikkaus kohtaan, missä sadevesiränni oli juoksuttanut vuosia vettä suoraan päin ulkoseinän hirsiä. Itse talo on rakennettu vahvan sokkelin varaan, jonka paksuus on jopa 40 senttimetriä. Rakennuksessa on tuulettuva alapohja. Myös pihan salaojitus on rakennettu kuntoon.

Talon molemmissa päissä on myös kellarit, jotka tullaan säilyttämään.

 

Asemakaavassa talolla on suojelumerkintä, joten ulkokuoreen ei voida tehdä muutoksia. Näin esimerkiksi ikkunoiden mitoitus tulee säilymään. Talo saa ensi kesänä vaaleanvihertävän värisävyn.

Myös talon alkuperäinen peltikatto on maalattu.

-Itse talo tullaan maalaamaan ensi kesänä. Talon pitäisi valmistua ensi syksynä. Talossa on ollut aikaisemmin kolme huoneistoa alakerrassa ja kuusi hellahuonetta yläkerrassa. Nyt alakertaan tulee kolme huoneistoa ja yläkertaan kaksi huoneistoa, Aaltonen sanoo.

Rakennuksen alakertaan tulee 85 neliön, 67 neliön ja 49 neliön huoneistot ja yläkertaan kaksi samanlaista 65 neliömetrin huoneistoa.

Talon kolmessa alakerran huoneistossa säilytetään komeat kakluunit.

 

Aaltosen tavoitteena on vuokrata talon huoneistot ensi syksystä lähtien, kun rakennustyöt saadaan valmiiksi.

Huoneistojen seinille ei voida jättää paljoakaan komeita hirsiseiniä näkyviin, koska palomääräykset ja ääni- ja lämpöeristyksen lisääminen vaativat seinien levyttämistä. Myös alkuperäiset kattopaneelit saavat päälleen kipsilevyyn. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic