Lounais-Häme Ypäjä

"Talot ja liiterit tyhjiksi, kunnon mäntysuopapesut ja myyntiin" – Mökkien lisäksi on kysyntää myös edullisista omakotitaloista Forssan seudulla

Välittäjät kaipaavat lisää myytävää Lounais-Hämeestä.
Keijo Heikkilä laittaa mökkinsä Ypäjällä myyntiin, koska mieli vetää matkoille. Forssan seudulla toimivien kiinteistövälittäjien mukaan nyt on hyvä aika myydä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Keijo Heikkilä laittaa mökkinsä Ypäjällä myyntiin, koska mieli vetää matkoille. Forssan seudulla toimivien kiinteistövälittäjien mukaan nyt on hyvä aika myydä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kysyntää olisi enemmän kuin myytävää. Loma-asuntojen kauppa on Forssan seudulla toimivien kiinteistövälittäjien mukaan nyt vilkasta.

Myytäviä mökkejä ja omakotitaloja saisi kiinteistövälittäjien mukaan olla enemmänkin tarjolla.

– On ihan selvä ero, kun vertaa vuodentakaiseen tilanteeseen. Uusi ilmiö on, että vaatimattomallekin mökille voi nyt löytyä useampi kiinnostunut ostaja, toteaa Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen välittäjä Kaisa Syväjärvi.

Forssan Kiinteistökauppiaiden yrittäjä Tuula Tykki vahvistaa Syväjärven näkemyksen. Mökkikauppa kävi jo ennen koronaa hyvin.

Lue myös: ”Nyt ei tarvitse tonteille tarpoa” – Lumeton maa toi kesämökkikauppaan kevään talven keskelle

Viime vuonna Lounais-Hämeessä tehtiin kaupat 104 mökistä, kun vuonna 2018 kauppoja syntyi 90. Loma-asunnon tonttikauppoja syntyi viime vuonna kolme, edellisvuonna ei yhtäkään. Luvut ovat Maanmittauslaitoksen tilastosta.

– Loma-asuntojen kauppaa on tällä puolivuotiskaudella noin 20–25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Koronan ja poikkeustilarajoitusten aiheuttamasta notkahduksesta on noustu ja se on kurottu kiinni, Tykki toteaa.

SKV Kiinteistövälityksen myyntipäällikkö Eija Ahtiainen on samaa mieltä.

– Myös kuivan maan mökit kiinnostavat nyt, vaikka omakotitalo järvenrannalla on edelleen se suomalainen unelma. Uskon, että suuntaus jatkuu eikä matkustamisessa ei palata nopeasti korona edeltävälle tasolle.

Nyt kiinnostavat myös omakotitalot, jotka soveltuvat myös lomailuun. Halutuimmat kohteet ovat 50 000:n ja 100 000 euron hintahaitarissa.

Kauppa käy, kun hinta on oikea

Kolmikko toivoo, että mökin myyntiä pohtineet tarttuisivat toimeen nyt.

– Kysyntää on jo enemmän kuin tarjontaa. Olisi hienoa, jos seudun väki löytäisi rohkeutta laittaa myyntiin kiinteistöjään. Ne menevät kaupaksi, jos hinnoittelu on oikea.

Ahtiainen sanoo, että näytöillä ei nyt käydä haaveilemassa. Kun asiakkaat sopivat näytöistä, he ovat harkinneet jo hankintaa.

Syväjärven mukaan asiakkaat ottavat ennalta selvää ja tutustuvat kohteisiin huolellisesti netissä.

– Mökkikaupat voi syntyä nopeastikin, Ahtiainen ja Syväjärvi toteavat.

Tyhjänä taloa ei kannata pitää

Seudulla on paljon vajaakäytöllä olevia tai asumattomia mökkejä ja maaseudun omakotitaloja, joista voisi tulla kaupunkilaisten kakkosasuntoja. Elämän vilkastuminen olisi myös seutukunnan etu.

Tykin kokemuksen mukaan tyhjänä seisovan talon takana on usein riitainen perikunta. Välittäjät toteavat, että kolmessa vuodessa asumattoman rakennuksen arvo laskee jo tuntuvasti.

– Vinkkini on, että talot ja liiterit tyhjiksi, kunnon mäntysuopapesut ja myyntiin, nyt on kysyntää. Jos tyhjennykseen tai siivoukseen ei itse jaksa ryhtyä tai pysty, työhön löytyy yrityksiä.

Välittäjät: arvomuutos käynnissä

Poikkeustila on ravistellut suhtautumista mökkeilyyn. Ajatus mökillä puuhastelusta ei enää niin rasita, ja etätyön mahdollisuudet ovat siirtyneet puheista todeksi.

Välittäjien mukaan ajatus maaseudulle muutosta on myös käynyt asiakkaiden mielessä.

– Ostajiksi on löytynyt myös nuoria, jopa alle 30-vuotiaita, jotka etsivät paikkaa päästä läheisempään yhteyteen luonnon kanssa.

Kun ennen nuoremmille ostajille kelpasivat vain viimeisen päälle laitetut kohteet, nyt liikkeellä on myös ostajia, jotka etsivät ekovessaa ja perunamaan paikkaa.

– Valtava into hyötypuutarhan laittoon on havaittavissa, Tykki tietää.

Ahtiaisen mukaan nuorempi väki on nyt löytämässä mökkeilyn ilot, ja samalla maaseudun arvostus kasvaa.

– Maaseudulla on mahdollista tavoittaa henkistä hyvinvointia eri tavalla kuin kaupungissa – oli sitten mökillä vapaa-aikana tai asumassa, Ahtiainen pohdiskelee.

– Täällä saa rahalla niin paljon enemmän ympärilleen kuin kiviseinät. Viime viikolla pariskunta, joka on tehnyt korona-ajan etätyötä asunnossaan Mannerheimintiellä, osti tontin, koska he alkoivat kaivata tilaa ympärilleen, Tykki huomauttaa.

Lounais-Hämeeseen suuntaavat mökinetsijät tulevat pääosin maksimissaan 1,5 tunnin ajomatkan päästä. Pääkaupunkiseudulta katsellaan mökkimahdollisuuksia etenkin kakkostien vartta pitkin ja Urjalalla taas on vetoa Pirkanmaalla.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic