Lounais-Häme

Talouden kasvua on vahvistettava

 

Vaikka Suomen talous on päässyt irti pitkään kestäneestä taantumasta, se ei anna valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) mukaan aihetta käynnistettyjen uudistusten hidastamiseen talouden kasvuedellytysten parantamiseksi.

-Nyt eivät hanskat saa tippua. Talouskehitystä on nyt vahvistettava ja se on saatava kestävälle pohjalle, Orpo totesi Forssassa Hämeen Yrittäjien järjestämällä yritysbrunssilla ravintola Vispilässä maanantaina.

Saman hengenvetoon hän totesi Suomessa olevan noin 200000 työtöntä ja valtion velanoton tarpeen tänä vuonna noin viisi miljardia euroa. Tällä Orpo viesti siitä, että orastavaa talouskasvua, jonka ennustetaan olevan tänä vuonna 1,5 prosenttia, pitää vahvistaa. Ongelmana on se, että ennusteiden mukaan kasvuvauhti hidastuisi taas ensi vuonna.

Keinoksi Orpo tarjosi työvoiman liikkuvuuden parantamista ja kannustusloukkujen purkua. Hänen mukaansa vuositasolla kahteen miljardiin euroon kohoavat kustannukset asumistukeen jäykistävät melkoisesti talouden kehittymistä ja työvoiman liikkuvuutta. Työvoimaa kaivattaisiin lisää esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle ja telakoille. Jos ongelmaa ei kyetä ratkaisemaan, vaarana on kasvun eväiden syöminen.

Orpon mukaan nyt on huolehdittava suomalaisen kilpailukyvyn säilymisestä.

Paikallisessa sopimisessa Orpo näki myös viestinnällisen ongelman. Paikallisessa sopimisessa työnantajaa ja työntekijää ei pitäisi asettaa vastapuoliksi vaan hyvin menestyvä yritys tarjoaa myös työntekijälle mahdollisuuden työpaikan säilyttämiseen ja parempiin etuihin.

Hänen mukaansa julkisen talouden tasapainottamista on jatkettava. Lisää työpaikkoja on saatavissa mm. sääntelyä ja byrokratiaa purkamalla.

Kunnallisvaalien jälkeen hallitus tulee käymään hallituskauden puolivälin neuvottelut, jossa esiin nousee mm. paikallisen sopimisen voimistaminen työmarkkinoilla. Kiky-sopimukseen pääsyä Orpo kuvasi 13 kuukauden Via Dolorosaksi.

Orpo antoi tilaisuudessa vastauksen mm. Matti Ryypön esittämään kysymykseen Forssan kaltaisten seutukaupunkien kehitysnäkymistä maakunta- ja sote-uudistuksessa.

Orpon mukaan Forssan seudulla on mahdollisuus kehitykseen, kun säilytetään eteenpäin katsovat mieli ja kehitysnäkymät.

Orpon mukaan käynnissä olevassa maakunta- ja sote-uudistuksessa saadaan palveluiden tuottamiseen aiempaa leveämmät hartiat ja valtion palveluita saman katon alle. Orpo pitää hyvänä sitä, että maakunnille ei ole annettu verotusoikeutta, vaan valtio voi pitää kustannuskehityksen aisoissa. Tämä vapauttaa myös kunnat aikaisempaa paremmin huolehtimaan esimerkiksi elinvoimastaan.

Orpo kavahtaa sitä, että maakuntien perustaminen lisäisi hallinnon byrokratiaa. Orpon mukaan on huolehdittava siitä, että byrokratia ei lisäänny maakuntauudistuksessa vaikka maahan perustetaankin uusi väliportaanhallintotaso. Byrokratian kasvun kanssa Orpo aikoo olla tarkkana. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic