Lounais-Häme

Talouden pyörät pyörivät vinhemmin

 

Forssan seudulla elinkeinoelämän ja yrityselämän tilanne on nyt parempi vuoden takaiseen verrattuna ja odotukset alueellisiin kehitysnäkymiin entistä paremmat. Kuljetusyrittäjä Ari Harteva Forssasta arvioi, että tavaraliikenne on hiukan piristynyt Forssan seudulla, vaikka vaihtelua on edelleen paljon.

– Kuluvana kuuna tavara on aika kivasti liikkunut, tai sitten pienikin lisäys tuntuu siltä.

Auramaa-yhtiöiden paikallinen aluepäällikkö Mika Taalikka toteaa, että kuljetusyrityksen kannalta talous näyttää valtakunnallisesti olevan parempaan suuntaan menossa.

– Forssan alue on meillä hiljentynyt huomattavasti muutaman viime vuoden aikana, kun täältä on loppunut isoja firmoja.

Onneksi Forssassa on sentään HK, joka on Auramaa-yhtiöille valtakunnallisesti suurin asiakas. Taalikka ja Harteva kummastelevat, että naapurikaupunki Loimaa tarjoaa nykyään enemmän töitä kuin Forssa.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2016 todistaa, että Forssan seudulla on Lahden seudun lailla myönteisiä kasvuodotuksia, joskin lähtökohta on ollut alhaalla. Hämeenlinnan ja Riihimäen seutukunnissa tilanne on säilynyt ennallaan.

Forssan seudun vahvuutena pidetään hyvää logistista sijaintia ja alueen toimijoiden vahvaa yhteistyöasennetta seudun kehittämiseksi. Kiertotalous näyttää suuntaa, mutta väestötappio ja työttömyys riivaavat seutua. Elinkeinorakenne on monipuolistunut. Merkittäviä hanketoimijoita ovat Luonnonvarakeskus ja HAMK, joilta seutu toivoo troppia elinvoimansa kehitykseen.

Forssan seutu on elinvoimaindeksillä mitaten maan keskitasoa kaikilla mittareilla.

Monilla toimialoilla seudulla näkymä on raportin mukaan vähintään odottava ja etenkin rakennusalalla myönteinen. Odotukset kohdistuvat mm. rakennustarviketeollisuuteen, telakkateollisuuden alihankintaverkostoon ja kiertotalouden kasvuun.

Henkilökunnan määrään ei kuitenkaan uskota juuri kasvavan, vaikka lomautuksia on seutukunnalla lopetettu kesken ja työntekijöitä kutsuttu takaisin. Ongelmana on, että erityisosaajia uupuu ja matalan koulutustason työtehtäviä on yhä vähemmän. Pelkona on yritysten siirtyminen suurempiin keskuksiin osaavan työvoiman perässä. Kysyntää on lähikuukausina lähinnä sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisista.

Seudun haasteena on korkea työttömyysaste, josta iso osa perua rakenteellisesta työttömyydestä. Forssan seudulta on hävinnyt paljon työllistävää teollisuutta ja irtisanotuista monista on tullut pitkäaikaistyöttömiä, mikä herättää toivottomuutta ja negatiivisuutta. Kouluttamaton työvoimareservi uhkaa jäädä pysyväksi, vaikka työttömyys näyttää olevan hellittämässä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti