Lounais-Häme Humppila

Talous painaa Humppilassa – Kuntalaisten palveluista ei silti karsita

Kuntahallinto puntaroi Humppilassa koko ajan konsteja millä pärjätä tulevaisuudessa. Kunta panostaa ensi vuonna Koivistonlammin uimapaikkaan.
Koivistonlammin uimapaikka Humppilassa on keidas keskellä kylää. Uimapaikka laitureineen saa uutta ilmettä ensi vuonna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koivistonlammin uimapaikka Humppilassa on keidas keskellä kylää. Uimapaikka laitureineen saa uutta ilmettä ensi vuonna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan kunnanjohtaja Jari Keskitalo kuvaa kunnan ensi vuoden talousarviota tiukaksi taloudenpidoksi, mutta kuntalaisille näkyvät palvelut säilyvät nykytasolla.

– Talouden tasapainottamisohjelmassa on, että kaikki palvelut käydään läpi niin, että hoidetaanko ne itse vai yhdessä jonkun kanssa vai ulkoistetaanko. Keskustelua palvelujen järjestämisestä varmasti käydään, mutta muutosten ei pitäisi kuntalaisille näkyä.

Taloudellista käännettä ja keinoja pärjätä Humppila tavoittelee tasapainottamisohjelman lisäksi markkinointistrategialla ja kuntastrategian uudistuksella.

Kunnan infraa ylläpitäviä investointeja on talousarviossa kaikkiaan 393 500 euron edestä, mutta aivan kaikki niistä eivät välttämättä toteudu.

Kunta on hakenut investoinneissa avustusta Kauppilan perinnetilan kunnostamiseen Museovirastolta ja Koivistonlammin uimapaikan ja laitureiden laittoon aluehallintovirastolta.

Kauppilan perinnetilaan kunnostukseen on varattu 35 000 euroa, josta avustus olisi puolet. Koivistonlammilla määräraha on 80 000 euroa ja avustus siitä 24 000 euroa.

– Toteutusta katsotaan sen jälkeen, kun nähdään, tuleeko avustuksia, Keskitalo sanoo.

Jos odotettu avustus ei heltiä, hanke saatetaan toteuttaa vaikka kaavailtua pienimuotoisempana.

Muuten investointimäärärahat kuluvat viemärirakentamiseen, kaavateiden kunnossapitoon, rakennusten kattojen kunnostuksiin ja katuvalaistuksen korjailemiseen.

Humppilan kunnan ensi vuoden talousarvioehdotus on tiukasta taloudenpidosta huolimatta 260 000 euroa alijäämäinen. Vanhaa alijäämää kunnalla on 278 500 euroa.

Humppilan kunnan kuluvalle vuodelle oli talousarviossa ennakoitu 671 000 euron alijäämää. Kunta sentään sai harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 310 000 euroa.

Toimintojen sopeuttamisesta osaltaan kertoo se, että vuosikate on ensi vuonna reilut 104 000 euroa ylijäämäinen.

Taloussuunnitelmavuosille on ennakoitu alijäämää nykyisellä kulurakenteella, mutta kunta pyrkii koko ajan kääntämään kehitystä.

Kunnan lainakanta vähenee ensi vuonna 2820 euroon asukkaalta.

Kunnan sote-menoissa on tullut viime aikoina lähinnä sosiaalitoimen puolelta säästöä, mutta nousupaineita on koko ajan muutaman helpomman vuoden jälkeen.

– Sote-menot ovat meillä edelleen korkeat asukkaisiin suhteutettuna, kunnanjohtaja toteaa.

– Hiukan olemme saaneet hengähtää. Humppilan iso ongelma oli vuosikausia se, että sieltä tuli jatkuvasti prosentuaalisesti suuria korotuksia. Saamme lähivuosinakin varautua nousuun, kun väestö ikääntyy ja palvelutarve kasvaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic