Lounais-Häme

Talousarvio läpi äänestyksittä Ypäjällä

Reilut 500000 euroa alijäämäinen talousarvio hyväksyttiin Ypäjän kunnanvaltuustossa äänestyksittä. Keskustelua valtuutetuissa herätti erityisesti suunnitelma palkata viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen ensi vuoden aikana.

Pirjo-Riitta Palonen (sd.) kysyi, miten tällaisessa taloustilanteessa voidaan palkata viestinnän henkilö.

-Tämä kulu menee yksi yhteen Levän koulun lakkauttamisesta saatujen säästöjen kanssa. Maksavatko lapset hänet? Asiahan olisi sinänsä hyvä, jos meille olisi annettu tietoa hänen työnkuvastaan, Palonen totesi.

Vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen vastasi, ettei viestintäasiantuntijan palkkauksen maksajiksi laiteta lapsia. Vuorinen muistutti, että henkilön palkasta käytiin kunnanhallituksessa pitkä keskustelu.

-Ensin leikattiin kuukausipalkan suuruudesta, sitten aloitusajankohdasta. Voidaan kysyä, saammeko sellaista henkilöä, joka vastaa huutoomme, Vuorinen sanoi ja perusteli palkkausta sillä, että Ypäjällä on brändi hevospitäjänä kunnossa, mutta potentiaali pitää hyödyntää. Hän myös muistutti sisäisen viestinnän tärkeydestä.

-Alijäämää ei kyetä kattamaan säästöillä, vaan tulopuoli on optimoitava. Viestintä- ja markkinointiammattilaisen palkkaus lisää tuottopuolta pidemmällä aikavälillä. Työnkuva tarkennetaan siinä vaiheessa, kun rahoitukselle on saatu hyväksyntä, hän jatkoi.

Jenni Mäntynen (vihr.) kysyi, millä toimenpiteillä tilikauden tulos aiotaan saada lähes 200000 euroa ylijäämäiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Vuorisen mukaan säästöä on tulossa muun muassa lomituspalveluiden siirtymisestä maakunnalle, sote-palveluista ja kouluverkkopäätöksestä, jossa Levän koulu aiotaan sulkea vuotta suunniteltua aiemmin eli ensi syksynä.

Markku Leppälahti (kesk.) näki, ettei vuotta 2020 kannata vielä tässä vaiheessa miettiä kovin tarkkaan, ensi syksynä ollaan viisaampia. Ensi vuoden talousarviota hän kuvaili melko siistiksi, mutta arveli, ettei 500000 alijäämää saada kasaan muutamassa vuodessa.

Leppälahti ilmaisi huolensa markkinointihenkilön liian pysyvästä valinnasta, mikä saattaa aiheuttaa hankaluuksia talous- ja henkilökemiapuolella. Leppälahti toivoi, että kyseinen henkilö palkataan ensin vuodeksi ja jatkoa mietitään optioiden kautta.

Mäntynen kysyi, onko verrattu kuluja, jos henkilö palkataan tai palvelu ostetaan ulkopuolelta. Vuorinen totesi, että ostopalvelulla saa juuri sen verran kun on varattu rahaa, mutta silloin lamppu ei pala Ypäjän hyväksi. Kun henkilö sitoutetaan, häntä kiinnostaa aidosti Ypäjän asia.

Myös Markku Saastamoinen (kok.) piti palkkausta parempana vaihtoehtona. Juha Lundström (vihr.) koki, että koko seudulta puuttuu markkinointiviestinnän henkilö ja Ypäjän palkkaamaa voitaisiin hyödyntää seudulla. Lundströmin mukaan valmistelu on tehtävä hyvin, jotta euroille saadaan katetta. Hän myös toivoi, että markkinointiammattilainen saataisiin sitoutettua asumaan seudulle.

Ypäjä investoi ensi vuonna reilulla 1,5 miljoonalla eurolla. Suurin yksittäinen kohde on vanhustentalo kolmosen peruskorjaus. Suunnitelmissa on myös muun muassa nuorisotila Haavin peruskorjaus ja frisbeegolfradan rakennustöiden aloittaminen. Leppälahti koki, ettei radan rakentaminen vaikuta kiireelliseltä, etenkin kun golfkentälle ollaan rakentamassa myös frisbeegolfrataa. Hän toivoi, että yrittäjäpanostus kentän rakennustöihin on sitä tasoa, mitä on luvattu.

Jari Rämö (kesk.) kysyi, onko kesäteatterin katsomon kiinteän katon rakentaminen tuiki tarpeellinen. Hän muistutti, että kesäteatterille on käyttöä vain muutamana päivänä vuodessa.

Sivistystoimen toimialajohtaja Heikki Vainio näki, että kesäteatteri on vetovoimatekijä Ypäjälle ja katon myötä esityksiä päästään lisäämään. Kunnanhallituksen jäsen Pirkko Herd (vihr.) huomautti, että se vetää yli 7000 kävijää vuodessa ja on tunnettu Ypäjän ulkopuolella. Myös Lundström ja Matti Alanko (kesk.) ottivat kantaa kesäteatterin katon puolesta.

Ypäjän kunnanvaltuusto hyväksyi suuremmin keskustelematta myös päivitetyn kunnan strategian, jossa painopisteet ovat hevosalassa, yrittäjyydessä, lapsiperheissä ja nuorissa sekä ypäjäläisessä arjessa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic