Lounais-Häme Forssa

Talousrikokset toivat forssalaiskaksikolle puolitoista vuotta ehdollista – Maksettavaa yli 100 000 euroa

Yhtiön johdossa ollut kaksikko teki henkilökohtaisia ostoja yhtiön kautta kuusinumeroisella summalla.
Tuomio annettiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Terho Aalto
Tuomio annettiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Terho Aalto

Kaksi forssalaisyhtiön johdossa toiminutta henkilöä tuomittiin torstaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistuksen törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä kirjanpitorikoksista.

Syytettyinä olleet mies ja nainen tuomittiin myös yhteisvastuullisesti maksamaan korvauksia asianomistajille yhteensä yli 100 000 euroa. Asianomistajia tapauksessa oli yli 30 yksityishenkilöistä verohallintoon ja ely-keskukseen.

Lisäksi kaksikko tuomittiin kolmen vuoden liiketoimintakieltoon, joka raukeaa joulukuussa 2022.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2013.

 

Tuomittu mies toimi hallituksen puheenjohtajana ja yhtiön toimitusjohtajana sekä nainen yhtiön hallituksen jäsenenä vuonna 2013 konkurssiin asetetussa forssalaisyrityksessä.

Forssalaiskaksikko muun muassa teki oikeuden mukaan yhtiönsä kautta henkilökohtaisia ostoja lähes 165 000 euron arvosta, lisäsi perusteetta yhtiön velkaa sekä kuittasi niitä ilman perusteita. Henkilökohtaisia menoja on käsitelty yhtiön kirjanpidossa saatavina tai velkojen lyhennyksinä.

Yhtiö myös hankki lähes 200 000 euron arvoiset kustannusoikeudet, jotka myytiin eteenpäin. Ostohintaa ei kuitenkaan maksettu, vaan kauppasummalla kuitattiin yhtiön velkoja osakkaille.

Yhtiön kirjanpito oli vuoden 2012 lopussa sekä vuonna 2013 täysin tekemättä. Aikaisemmin kirjanpitoon oli muun muassa tehty kirjauksia ilman tositteita ja merkitty yhtiölle kuulumattomia kuluja.

Kaksikko myönsi syytteet. He kertoivat, että yhtiön vaikeudet alkoivat työntekijän varastettua asiakasrekisterin, minkä seurauksena yhtiön liikevaihto romahti yllättäen. Tämän jälkeen kaksikko kertoi laittaneensa yhtiöön kaiken omaisuutensa.

Tuomioon voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

 

Aiheesta aiemmin: Forssalaisyhtiön kautta kupattiin jopa satojatuhansia euroja – Johdolle haetaan ehdollista vankeutta

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic