Talousrikoksista epäilty automoguli Carlos Ghosn pysyy pidätettynä

Tokio
21.11.2018, 10:53

Talous

Japanin viranomaiset ovat mediatietojen mukaan pidentäneet autoalan suurvaikuttaja Carlos Ghosnin pidätystä kymmenellä päivällä. Ghosn otettiin kiinni maanantaina epäiltynä muun muassa lähes 40 miljoonan euron tulojen pimittämisestä Japanin verottajalta.
Syyttäjäviranomaisilla oli 48 tuntia aikaa kiinnioton jälkeen joko nostaa syytteet, vapauttaa Ghosn tai jatkaa pidätystä kymmenellä päivällä.
Ghosn toimii Nissan-Renault-Mitsubishi-liittouman toimitusjohtajana ja on ollut keskeinen vaikuttaja sekä Japanin että Ranskan autoteollisuudessa aina 1990-luvulta asti. Mediatietojen mukaan japanilaiset viranomaiset epäilevät, että myös Nissan on sekaantunut Ghosnin veronkierron peittelyyn. Nissan ei ole kommentoinut epäilyjä.
Jos Ghosn tuomitaan, voidaan hänelle langettaa enimmillään jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.
Nissanin hallituksen on määrä päättää torstaina, erotetaanko Ghosn hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan tehtävistä. Toimitusjohtajan sijaiseksi valittu Hiroto Saikawa arvosteli Ghosnia poikkeuksellisen kovasanaisesti ja sanoi, että Ghosnille oli keskitetty liikaa valtaa. Saikawan ja Ghosnin välit olivat mediatietojen mukaan kiristyneet viime aikoina, koska Nissanin tuloskunto on heikentynyt selvästi viime aikoina.
Ranskassa Renault ei ole toistaiseksi halunnut syrjäyttää Ghosnia johtotehtävistä. Toimitusjohtajan sijaiseksi on nimetty Thierry Bolloré. Renault on pyytänyt Nissania jakamaan todisteet Ghosnin epäillyistä väärinkäytöksistä. Renault ei ennen lisätietojen saamista aio ottaa kantaa Ghosnia vastaan kohdistettuihin syytöksiin.

Fuusiohanke herätti epäilyjä Japanissa

Viime päivinä julki tullut skandaali on sysännyt autojättien pörssikurssit rajuun laskuun Tokion ja Pariisin pörsseissä.
Ghosn on ollut Japanissa maan tunnetuin ja arvostetuin ulkomainen yritysjohtaja, jonka urotekoja on kuvattu jopa sarjakuvan muodossa. 1990-luvulla hän tuli tunnetuksi rajuista saneerausohjelmista, joilla hän nosti kriisiytyneet Renault’n ja Nissanin uuteen kukoistukseen.
Renault ja Nissan ovat Ghosnin valtakaudella kietoutuneet yhä tiukemmin yhteen. Renault omistaa Nissanista 43 prosenttia ja Nissan 15 prosenttia Renaultista.
Nissan on kasvanut kahdesta yhtiöstä selvästi suuremmaksi. Viime vuonna Nissanin liikevaihto oli 93 miljardia euroa, Renaultin 59 miljardia. Financial Timesin mukaan Ghosn oli valmistellut kahden autoyhtiön fuusiota, jota Nissan vastusti, koska pelkäsi jäävänsä yhdistymisessä heikompaan asemaan.

https://www.ft.com/content/2bd83b12-ecbe-11e8-89c8-d36339d835c0

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic