Lounais-Häme Forssan seutu

Taloyhtiöiden muovinkeräys mahdolliseksi myös Forssassa – Isännöitsijöiden kiinnostus ollut suurta

Lassila & Tikanojan Muovimuuvi-kampanja laajenee Forssan ja Loimaan alueelle.
Taloyhtiöt voivat saada muovinkierrätyksestä kustannushyötyä tehokkaammalla lajittelulla, kun sekajätteen määrä vähenee. Kuva: Tapio Tuomela
Taloyhtiöt voivat saada muovinkierrätyksestä kustannushyötyä tehokkaammalla lajittelulla, kun sekajätteen määrä vähenee. Kuva: Tapio Tuomela

Tuotantopäällikkö Aleksi Säteri kertoo, että Forssan ja Loimaan alueella isännöitsijät ovat olleet aktiivisia ja osoittaneet halunsa kierrättää muovi taloyhtiöiden omalla pihalla.

– Tältä osin olemme vastanneet kysyntään.

Forssan ja Loimaan alueella Lassila & Tikanoja on tarjonnut muovipakkausten keräystä helmikuun alusta lähtien. Jo noin sata taloyhtiötä on lähtenyt mukaan kierrättämään muoveja.

Muovinkeräykseen mukaan lähteminen vaatii taloyhtiöltä vain yhteydenoton Lassila & Tikanojaan.

– Sitten sovitaan, vuokraako taloyhtiö astian meiltä vai voidaanko jokin entisistä sekajäteastioista esimerkiksi vaihtaa muovinkeräysastiaksi. Lisäksi sovitaan, kuinka usein astia tyhjennetään, Säteri selventää.

Muovi on tuottajavastuunalaista materiaalia. Se tarkoittaa, että vastuu materiaalin kierrätyksestä ja hyödyntämisestä on valmistajilla ja maahantuojilla.

– Muovin kierrätyksestä vastuussa on Suomen Uusiomuovi Oy, jonka vastaanottopaikkoihin taloyhtiöistä kerätty muovi kuljetetaan. Forssan alueella muovi viedään Envorin terminaaliin, josta muovi lähtee sitten eteenpäin, Säteri kertoo.

Suurin osa Suomessa kerätystä muovijätteestä päätyy Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon, jossa kierrätetystä muovista tehdään uusiomuovia.

Taloyhtiöt voivat saada muovinkierrätyksestä kustannushyötyä tehokkaammalla lajittelulla, kun sekajätteen määrä vähenee. Sekajäte on usein jätelajeista kalleinta kerätä.

Säterin mukaan muovinkeräykselle ei taloyhtiöiden pihojen suhteen juuri ole rajoituksia.

– Muovinkeräys käy oikeastaan pihaan kuin pihaan. Totta kai pitää tarkistaa, että tilaa on riittävästi, mutta muita rajoitteita ei ole, Säteri sanoo.

Muovinkeräysastiat tyhjennetään useimmiten kerran viikossa tai kahden viikon välein. Useimmiten muovia kerätään 660 litran astioihin.

Säteri sanoo, että muovin keräämisellä saadaan ilmasto- ja ympäristöhyötyjä, vaikka astioiden tyhjennysvälit ovatkin melko tiheitä.

– Kierrättämällä tuhat kiloa muovijätettä säästetään 22 tynnyrillistä öljyä, joka menisi neitseellisen muovin valmistamiseen, Säteri kertoo.

Muovimuuvi-kampanjan tavoitteena on saada yhä suurempi osa Suomen muoveista kiertämään uusien tuotteiden raaka-aineeksi.

Yrityksen tavoitteena on, että miljoona suomalaista keräisi muovia omalla kotipihallaan vuoden 2020 alkuun mennessä.

Viime vuonna suomalaisten muovinkierrätysinnokkuus nousi noin 30 prosentilla. Säteri sanoo, että suurin osa suomalaisista tietää, mitä muovia keräykseen saa laittaa.

– Kyllä ne, jotka muovinsa kierrättävät, osaavat muovinsa kierrättää. FL

Uusimmat