Lounais-Häme Forssa

Talsoilan asukkaat jäävät ilman lähikauppaa – Murronkadun K-Market sulkeutuu Forssassa

Myynnin taso ei mahdollista vaadittuja isoja investointeja myymälässä. Aluejohtaja Timo Heikkilä myöntää, että heikentynyt markkina-asema huolestuttaa Keskoa.
Turuntien ja Murronkadun risteyksessä sijaitseva K-Market sulkeutuu kuun vaihteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Turuntien ja Murronkadun risteyksessä sijaitseva K-Market sulkeutuu kuun vaihteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kesko oyj menettää päivittäistavarakaupan markkina-asemaansa entisestään Forssan seudulla, sillä Kesko on lopettamassa lyhyen ajan sisään jo kolmannen kauppansa Forssan seudulla. Helmikuussa sulkeutui Forssasta K-Supermarket, huhtikuussa Kesko lakkautti Jokioisten K-Marketin. Elokuun alusta menee kiinni Turuntien ja Murronkadun risteyksessä sijaitseva K-Market Forssassa.

Kaikissa kolmessa myymälässä kauppiaina ovat toimineet pariskunta Hanna Käppi ja Juho Kuisma. Kuisma ei halunnut kommentoida asiaa tai pariskunnan tulevaisuuden suunnitelmia Forssan Lehdelle, vaan pyysi kääntymään tiedottamisessa Keskon puoleen.

Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä sanoo, että kyse on puhtaasta sattumasta, kauppiaspariskunnasta ei Keskolla ole moitittavaa.

– Kylmälaitteiden tekniikan uusiminen kiinteistössä vaatisi niin isoja investointeja, ettei myynnin taso mahdollista niitä, Heikkilä perustelee ratkaisua tarkentamatta investointisummia.

Turuntien K-Market on työllistänyt viisi työntekijää. Heidät kaikki on irtisanottu.

Forssaan jää Keskon päivittäistavarakaupoista ainoastaan K-Citymarket. Osuuskauppa Hämeenmaalla on Forssassa kolme päivittäistavarakauppaa, lisäksi on Lidl. Lisäksi kaupunkialueen ulkopuolella Keskolla on Autokeitaan K-Shop ja S-ryhmällä ABC:n S-market.

Keskolla on jatkossa Forssan seudulla lisäksi Tammelan K-Market, Hämeenmaalla puolestaan on kunnan ainoat päivittäistavarakaupat Jokioisilla, Ypäjällä ja Humppilassa.

– Totta kai kannamme huolta tilanteesta. On viimeinen vaihtoehto sulkea myymälä. Tarkastelemme koko ajan tilannetta Forssan seudullakin, mutta tällä hetkellä näköpiirissä ei ole uuden kaupan avaamista. Kauppiaat ovat meillä yrittäjiä ja Keskon on varmistettava, että liiketoiminta on yrittäjälle kannattavaa. Väkisin emme kauppoja avaa, Heikkilä sanoo.

K-Citymarketin kauppias Mikko Virtanen toivoo, että Forssan seudulla olisi kattavampi K-kauppojen verkosto. Hän muistuttaa, että huvikseen Kesko ei päivittäistavarakauppoja lakkauta.

– Kaikkiin päätöksiin liittyy aina hyvä syy. Uudistuneen lain myötä kylmälaiteinvestoinnit saattavat nousta satoihin tuhansiin euroihin. K-Supermarketit ja K-Marketit toimivat yleensä vuokratiloissa. Keskon, kauppiaan ja vuokranantajan välillä ei aina löydy yhteistä säveltä, vaan investoinnit koetaan liian arvokkaiksi etenkin muuttotappioalueilla. Investoinnit pitäisi rahoittaa kauppaliiketoiminnalla, Virtanen kertoo yleisellä tasolla.

Virtanen omistaa yhdessä Eino Amonsenin kanssa kiinteistön, jossa Tammelan K-Market toimii. Hän iloitsee siitä, että runsas vuosi sitten kauppiaana aloittanut Iina Komeri on tehnyt kaupassa hienoa työtä ja saanut kaupan toimimaan hyvin.

– Kauppiaalla on oleellinen rooli kaupan kannattavuudessa, Virtanen toteaa.

Hän muistuttaa, että Kesko myös satsaa lähikauppaverkostoonsa. Virtasen mukaan Kesko on rakennuttanut kymmenkunta marketia jokioislaisen FM-Hausin rakentamista moduuleista. Lähin K-kauppa sijaitsee Hämeenlinnassa ja Vihdin Nummelan läheisyyteen on avautumassa seuraava elokuussa.

– Sellaiselle olisi varmasti tilausta Forssan seudullakin, mutta pitäisi löytää sopiva tontti ja innostunut kauppias, Virtanen näkee.

Timo Heikkilä Keskolta kertoo, että moduulirakenteiset päivittäistavarakaupat ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuksi etenkin alueilla, joissa ostovoima kasvaa.

– Ne ovat nopeita koota ja niitä voidaan siirtää, jos jokin osa-alue ei toimi. Kun ostovoima kasvaa, moduulirakenteisen myymälän kokoa voidaan helposti kasvattaa. Vanhojen kiinteistöjen kanssa on joskus haasteellisia tilanteita, mutta uudessa tekniikka voidaan rakentaa kerralla kuntoon. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic