Lounais-Häme

Talsoilan koulun sisäilma syynissä

Forssan kaupungin yhdyskuntalautakunta lisäsi tilapalvelun tämän vuoden investointien käyttösuunnitelmaan Talsoilan koulun sisäilmatutkimukset ja sisäilman laatua parantavat rakenteiden korjaukset. 
Työterveyslaitos edellyttää tämän kevään lausunnossaan jatkotutkimuksia ja välittömiä korjaavia toimenpiteitä. Laitos arvioi koulun henkilökunnan helmikuisen sisäilmastokyselyn perusteella, että työympäristöhaittaa ja henkilökunnan oireilua voidaan pitää poikkeavana tavanomaisiin verrokkivastauksiin nähden.
Kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä lupaa pikaisia toimia jatkotutkimusten jälkeen. Sisäilmastokyselyn perusteella ei vielä voi määrittää ongelman syytä, vaikka se vihjaa kiinteistön kosteusvaurion suuntaan.
– Selvityksiä on tehty ja jatketaan. Mitä sitten löydetäänkin, se laitetaan kuntoon.
Tarkempien selvitysten jälkeen on tarkoitus päästä korjaamaan sisäilmaongelman alkusyy kesän aikana.
– Eihän siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä mahdollisimman nopeasti pois, Heinilä toteaa.
Sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen vakuuttaa, että henkilöstön tuntemukset otetaan vakavasti.
– Tehty kysely antoi viitteitä, että on tarkemmin katsottava, missä ja mitä ongelmia siellä on sisäilman kanssa.
– Koulutuksen järjestäjänä edellytämme, että tekninen puoli selvittää viipymättä ja juurta jaksain asian.
– Toivoisin, että vika löytyisi nopeasti ja sitten päästäisiin korjaamaan asia.
Kaupungin sisäilmatyöryhmä pui osaltaan Talsoilan sisäilmaongelmaa.
Ongelmien aiheuttajasta on muutamia maallikkoarvauksia. Ilmanvaihto saattaa kierrättää pölyä vanhoista akustolevyistä, joita on koulun käytävien katossa.
Selvittää pitää myös, olisiko luokkiin laitettu tiivis muovimatto sittenkin liian aikaisin vuoden 2010 remontissa, jos seinänvierustassa oli vielä uuden valun johdosta kosteutta. Näin lattian muovimattojen alta voisi erittyä kemiallisia yhdisteitä.
Epäiltyjen listalla on lisäksi koulun keskiosan alakerran syvät, nykyisin suljetut kellaritilat eli entinen pannuhuone, jossa on esiintynyt vuotovesiongelmaa.
Talsoilan koulun rehtori Hannu Toukola toteaa, että työterveyshuolto, tilapalvelu ja koulun henkilökunta päätyivät yhteistuumin sisäilmastokyselyn tekoon ilmenneiden oireiden vuoksi.
– Lukuvuoden aikana henkilökunnalla on ollut enempi, vähempi oireita: tukkoisuutta, äänen käheyttä ja jopa silmien kirvelyä joillakin.
Koulussa ei ole Toukolan mukaan homeen hajua vaan ehkä pistävämpi häivähdys.
Hän tähdentää, ettei oppilailla ja huoltajilla ole syytä paniikkiin.
– Ei meillä henkilökunnalla ole suurta huolta, että meillä olisi jotain pahasti pielessä, mutta jotain on, joka on syytä selvittää.
– Oletan ja toivon, että tämä ongelma selviää mahdollisimman pian ja elokuussa koulun alkaessa on taas hyvä ilma, jota hengittää.
Talsoilan koulussa uusitaan tänä vuonna lisäksi vesikatetta vanhan ja uuden osan yhtymäkohdassa. FL

Koululla kohta 60 mittarissa
Talsoilan koulun vanha siipi on rakennettu 1958–1959.Koulun laajennus tuli käyttöön 1990. Myös vanhaa osaa kunnostettiin.Vanhan osan peruskorjaus koitti 2010, kun henkilöstö oli oireillut ja sisäilmatutkimuksesta löytyi mikrobeja.Syyksi paljastuivat kostuneet sokkelin lämpöeristelevyt. Vanha siiven ulkoseinät ja ikkunat uusittiin perustuksia myöten, ja seinänvierustat salaojitettiin.Koulun 1989–1990 vuosimallin ilmanvaihtojärjestelmää ei kuusi vuotta sitten uusittu tai korjattu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic