Lounais-Häme

Talven viruskausi on raju: Forssan sairaala perusti oman osaston tarttuville taudeille

Forssan sairaalassa on perustettu oma, väliaikainen osasto tartuntatautipotilaiden hoitoon.

-Olemme ottaneet sairaalahoitoon harvinaisen paljon influenssapotilaita, toteaa erikoissairaanhoidon palvelualueen johtaja Taina Hammarén.

Tämä sesonki on Forssan sairaalassa ollut poikkeuksellisen kiihkeä. Influenssapotilaita alkoi tulla päivystykseen runsain mitoin viime viikolla. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) päätti silloin keskittää yhdelle osastolle influenssapotilaiden hoidon.

-Halusimme näin estää tartuntoja. Olemme ottaneet sisälle potilaita myös ripulitautien vuoksi, ja myös heitä on osastolla 3, Hammarén lisää.

Tällä hetkellä osastolla on noin puolet influenssan ja puolet ripulin vuoksi. Sairaala on ottanut laboratorionäytteitä sairastuneista: osalla ripulipotilaista on norovirus ja influenssaviruksista vallassa on B.

-Viime viikolla osastolla oli todella täyttä. On vaikea sanoa onko korkein piikki jo saavutettu vai kiihtyykö epidemia. Influenssan esiintyminen on muuttunut. Kausi alkaa nyt myöhemmin kuin aiemmin.

 

Myös terveysasemilla Forssan seudulla tuntuu influenssan paine.

-Valtakunnan trendissä ollaan täälläkin. Työpaikoilta ja koululuokista on kantautunut tietoja, että sairastuneita on ryhmässä useita. Toki liikkeellä on muitakin talvikauden viruksia, toteaa va. perusterveydenhuollon palvelualuejohtaja Arto Honkala.

Influenssaa hoidetaan niin kuin muitakin virusten aiheuttamia hengitystiesairauksia: lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä kuumeen ja oireiden lievitys särkylääkkein riittävät. Perusterve taltuttaa influenssan usein näin, mutta kroonikoilla tai ikäihmisillä virus voi johtaa vakavampiin oireisiin.

-Jos sairastaminen pitkittyy tai olo on todella tukala, voi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Omaa oloa kannattaa kuulostella, arvioida ja peilata muihin sairastamiinsa flunssiin. Lääkkeitä influenssaan ei ole, Honkala muistuttaa.

Osa terveysasemille hakeutuneista tutkitaan laboratoriokokein. Honkalan mukaan suurin osa Forssan seudulla tutkituista influenssapotilasta on B-viruksen sairastuttamia.

– Helmikuun tilastossa näkyy 22 B-virustapausta ja vain 4 A-virustapausta.

Tartuntatautirekisterin mukaan keskiviikkona Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella oli todettu 77 B-influenssa tapausta ja 36 A:han sairastunutta. Rekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset edustavat vain pientä osaa influenssaan sairastuneista FL

 

Flunssaa ankarampi influenssa
Influenssassa oireita ovat esimerkiksi nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky, kuiva yskä, silmien valonarkuus ja nivelkivut.Tavallisesti tauti paranee itsestään, kuume ja säryt kestävät 3–5 päivää.Niitä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Lisäksi huolehditaan riittävän pitkästä levosta sekä nesteen juomisesta.Lääkäriin, jos…influenssaan liittyy aikuisella voimakas uupumus, hengittäminen on selvästi raskasta tai jos sairastat kroonista keuhkojen sairautta.Jos tauti on jo ollut selvästi paranemassa ja oireet uusivat viikon parin kuluessa.FSHKY 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti