Lounais-Häme

Talvi-alet kiinnostavat kuluttajaa vaikka suurin hehku on jo mennyt – myymälöissä varovaisen toiveikkaat odotukset

Välipäivien alennusmyynti käynnistyi Forssassa vilkkaasti. Talvi-ale vetää edelleen, vaikka suurin hehku onkin hiipunut.
Alennusmyyntikausi tuo piristystä kuluttajamyyntiin monessa forssalaisliikkeessä. Muotitalo Oliviassa talvi-ale alkoi pirteästi. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaiset kauppaliikkeet odottavat alennusmyyntien siivittämää yleisövilinää. Moni liike käynnisti talven alennusmyynnit jo joulun välipäivinä.

– Aloitimme alennusmyynnin torstaina ja myynti alkoi vilkkaasti. Aika moni on ottanut välipäiviksi töistä vapaata ja aikaa vietetään myös alennusmyynneissä kiertämällä, kertoo Kauppakadulla urheiluvälineitä myyvän Urheilu-Kennin kauppias Pia Kenni-Kujala.

Kenni-Kujalan mukaan alennusmyynnin avauspäivinä liikkeessä asioi runsaasti joulupukin muistamia asiakkaita.

– Moni on saanut jouluna lahjakortin ja se halutaan hyödyntää heti alennusmyynneissä, Kenni-Kujala kertoo.

Urheilu-Kennissä alennukset on laskettu erikseen valikoiduille tuotteille. Valtaosa alennetuista tuotteista on vaatteita.

Forssan Puistolinnassa Muotitalo Olivia aloitti sekin alennusmyynnin torstaina. Yrittäjä Jonna Mäkilän mukaan varsinainen rynnistys tapahtui kuitenkin perjantaina sen jälkeen, kun liikkeen lehti-ilmoitus oli julkaistu Forssan Lehdessä.

Mäkilä uskoo kaupan käyvän mukavasti. Muiden forssalaisyrittäjien tavoin Mäkilä pitää jalat maassa.

– Alennusmyynnit saavat kyllä ostajat liikkeelle, mutta sesonki jatkuu nykyisin valitettavan lyhyen ajan. Suurin huuma kestää kaksi viikkoa, sitten yleensä hiljenee, Mäkilä kertoo.

Miesten vaatteisiin erikoistuneessa Forssan Pojassa talvi-ale on alkanut perinteisesti vasta tammikuun puolivälissä. Kauppias Pia Hokka kertoo, että nyt liike aloittaa alennusmyynnin vuodenvaihteen jälkeen.

– Kyllä ale saa miehetkin liikkeelle ja nuoremmat tykkäävät jopa sovitella vaatteita ja kierrellä eri liikkeissä, Hokka toteaa.

Hokka huomauttaa, että talvi-alen luonne on hieman muuttunut. Alennushintaisia tuotteita myydään muulloinkin kuin kesä-heinäkuussa ja joulun jälkeen. Forssan Pojassa uutta on outlet-osasto, josta tuotteita voi ostaa pitkin vuotta tavallista huokeammalla.

Vaatteiden ja urheiluvälineiden lisäksi joulun välipäivinä tehdään suurempia hankintoja.

Forssan Sortohaassa ja Somerolla toimiva Kalustetalo Arvo Virtanen aloitti alennusmyynnin tapaninpäivänä.

– Palvelemme koko viikonlopun ja vielä uudenvuoden aaton, ja ainakin ensimmäisten ale-päivien perusteella kuluttajat ovat halukkaita tekemään kauppoja, kauppias Ari Tuomonen kertoo.

Tuomosen mukaan alennusmyynnin luonne on muuttunut muun muassa mid season -myynnin ja nettikaupan vuoksi.

– Ennen alennusmyynnit toivat myyntiin selvän piikin heinäkuussa ja sitten joulu-tammikuussa. Nykyään tällaista selkeää rajaa ei enää ole, koska alennusmyynnit jatkuvat periaatteessa läpi vuoden.

Tuomosen mukaan alennusprosenttien käyttö on paikoin karannut käsistä niin, että se saattaa hämätä kuluttajaa.

– Prosenttimyynti vie turhan suuren huomion kokonaisuudesta. Huonekalukaupassa tärkeitä tekijöitä ovat myös laatu ja tuotteen alkuperä. Kaikkea ei yksinkertaisesti pysty myymään 70 prosentin alennuksella, koska myynnistä pitäisi jäädä jotain käteenkin.

Tuomonen uskoo, että tämän talven alennusmyynnit tuovat selvää piristystä huonekalukauppaan. Välipäivien ale-myynnin jälkeen kalustetalo aloittaa tammialen, jossa myyntiin tulee valikoimasta poistuvia tuotteita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic