Lounais-Häme

Talvi ei etelään tullutkaan, mutta onko lintujen ruokkimista silti syytä jatkaa?

Talviruokinnan perusperiaate pätee lumettomanakin talvena: syksyllä aloitettua ruokintaa tulee jatkaa kevääseen saakka. Kuva: Terho Aalto
Talviruokinnan perusperiaate pätee lumettomanakin talvena: syksyllä aloitettua ruokintaa tulee jatkaa kevääseen saakka. Kuva: Terho Aalto

Useimmat tuntevat lintujen talviruokinnan perusperiaatteen: jos aloitat syksyllä, älä lopeta ennen kuin maa on keväällä lumeton ja sula. Etelä-Suomen talvi on kuitenkin tänä vuonna ollut lämmin ja lumeton eikä maa ole juuri päässyt jäätymään. Onko lintujen ruokkiminen näillä keleillä edes tarpeen? 

– Riippuu lajista, sanoo Uudenmaan lintuharrastajien Tringa ry:n Otso Häärä.

– Monet lajit, kuten tiaiset ja rastaat, löytävät näillä keleillä luonnostakin ravintoa. Toisaalta talvilinnustoomme kuuluu enenevissä määrin hyönteissyöjiä kuten punarintoja, joille talviruokinnasta on hyötyä selviämisen kannalta. 

Lumi tai sen puute ei myöskään yksin määritä tarvitaanko talviruokintaa vai ei.  

– Esimerkiksi harmaapäätikka tai valkoselkätikka ei välttämättä löydä ruokaa, mikäli ympäristössä ei yksinkertaisesti ole riittävästi lahopuuta ja niillä eläviä hyönteisiä, oli lunta tai ei, Häärä huomauttaa. 

Vesilinnut pärjäävät leutoina talvina melko hyvin omillaan. Kun vesistöt pysyvät sulina, ruokaa löytyy luonnosta. Vesilinnut myös liikkuvat eri sulapaikkojen välillä pitkiäkin matkoja.

Talviruokinnan perusperiaate pitää kuitenkin paikkansa edelleen: jos ruokinnan on syksyllä aloittanut, sitä tulee jatkaa säistä riippumatta. Linnut oppivat luottamaan löytämäänsä ruokailupaikkaan ja ruuan loppuminen voi olla kohtalokasta.

Lämpö lisää tautiriskiä 

Leudossa talvessa on linnuille myös negatiivinen puolensa: lämpimällä säällä tauditkin leviävät helpommin. Lintujen ruokinta-automaateista tippuu lähes väistämättä ruokaa maahan, kun linnut käyvät ruokailemassa. Tämä on hyväkin asia, sillä tietyt lajit, kuten mustarastas, ruokailevat melkeinpä yksinomaan maasta. Maassa ruuat kuitenkin sotkeutuvat helposti lintujen ulosteisiin ja taudinaiheuttajat pääsevät leviämään. 

Lintujen hyvinvoinnin turvaamiseksi ruokintapaikka tulee siivota säännöllisesti.

Ruokkiminen kannattaa aina 

Vaikka ruokaa voi leutoina talvina löytyä linnuille luonnostakin, talviruokinnasta on niille kiistatonta hyötyä. Talviruokinnan ansiosta talvinen linnustomme on monipuolistunut merkittävästi. Esimerkiksi sinitiaisten ja viherpeippojen määrät ovat lisääntyneet selvästi viime vuosikymmenten aikana, ja yhä useampi mustarastas jää talvehtimaan Suomeen.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic