Lounais-Häme

Talvi tuli kuin tilauksesta Forssan joulunavaukseen

 

-Parempi tämä kuin se, että vettä sataa ja maa on musta, kommentoitiin Forssan torilla joulunavauksessa.

Sää oli viiman vuoksi jäätävä, mutta valkoinen maa tarjoili jouluista tunnelmaa. Erityisesti lapset vaikuttivat olevan iloisissa tunnelmissa, eikä kylmä juuri haitannut. Moni perheen pienimmistä kirmasi tonttulakit päässä pitkin toria vanhemmat perässään.

Myös torin joulukuusi sai hennon valkoisen harson ylleen, ennen kuin siihen sytytettiin valot. Juontaja Kalle Lahtinen laski kymmenestä yhteen, ennen kuin valot syttyivät ja torilla alkoi virallisesti joulu. Yleisö antoi joulukuuselle raikuvat aplodit.

Myös Hämeenlinnan Kalvolasta mumminsa luokse tulleet Fanni ja Alli Alhainen taputtivat hienolle kuuselle. Siskokset olivat laittaneet tonttulakit päähänsä, koska he viettivät mummin kanssa pikkujoulua. Mummi Liisa Ahtosaari vei tytöt aamulla Kehräämön joulutorille, jossa lapset näkivät tonttuja. Sen jälkeen kolmikko jatkoi Vesihelmeen uimaan ja pikkujoulut päättyivät joulunavaukseen.

-Meillä on ollut mukava päivä, Fanni kommentoi.

Alli kertoi nähneensä joulunavauksessa myös joulupukin. Se oli ensimmäinen kerta tänä vuonna.

-Pukki sanoi meille päivää.

Joulupukki tuli muorinsa kanssa näyttävästi torille ihmismassan läpi. Kameroiden salamavalot välkkyivät ja lapset hihkuivat. Pukkia myös haastateltiin lavalla. Hän sanoi, että Forssassa asuu poikkeuksellisen kilttejä lapsia.

Aikuisten suosikiksi osoittautui aiempien vuosien tapaan riisipuuro, jolle oli taas suuri kysyntä. Puuroa oli varattu 1500 henkilölle, joten niillekin riitti iso ja höyryävä lautasellinen, jotka eivät jaksaneet seistä jonossa. Mausta huomasi, että puuroa oli haudutettu pitkään.

Kaikille puuro ei tietenkään ollut joulunavauksessa se tärkein asia. Esimerkiksi forssalaisille kaksospojille Luka ja Lari Kalloselle maistui paremmin makkara. Luka sanoi odottaneensa joulunavauksesta eniten karkkia ja ilotulitusta. Vanhemmat eivät kuitenkaan olleet varmoja, ehtiikö perhe nähdä ilotulitusta ennen kuin tulee liian kylmä ja pitää palata kotiin. Lapset olivat toista mieltä. Heillä ei ollut ollenkaan kylmä.

-Minä voisin olla täällä joulunavauksessa ainakin 10 tuntia, Luka tuumasi.

Joulunavaukseen osallistuminen on aikuisillekin mukava perinne, josta joulu saa alkunsa. Kallosten kotona on ehditty jo tehdä joitain jouluvalmisteluja ja ensimmäiset jouluvalot löysivät paikkansa kuukausi sitten.

Erityisesti Lari ja Luka odottavat joulua. Heidän mielestään parasta joulussa ovat tietysti lahjat ja joulupukki, mutta Luka sanoo odottavansa myös pullaa ja Lari kalaa.

Pojat ovat saaneet lahjalistatkin tehtyä. Äiti ja isä naureskelevat Larin lahjalistaa, jossa erityismainintana on pussillinen porkkanoita.

Kaupungin joulutervehdyksen tapahtumaan tuonut valtuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola sanoi, että monessa forssalaisperheessä joulu alkaa juuri joulunavauksesta. Hän lisäsi, että Forssassa vietetään joulua monella tavalla. Maahanmuuttajat ovat tuoneet paikkakunnalle omat tapansa viettää sydäntalven juhlaa.

-Minusta meidän kaikkien, asukkaiden, yrittäjien, yhdistysten ja päättäjien tärkein yhteinen tavoite on positiivisen asenteen ylläpitäminen kaupungissamme ja sen välttämättömissä muutoksissa. Ollaan kaikki ylpeitä Forssan seutukunnasta ja tehdään ja toimitaan hyvällä meiningillä, Lepola sanoi puheessaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti