Lounais-Häme

Talvihoito paranee 2-tiellä Humppilasta Porin suuntaan

Liikennevirasto nostaa vuoden 2018 alusta yli 600 tiekilometrin talvihoitoluokkaa merkittävimmillä tieosuuksilla. Kohteet valikoituvat tärkeyden ja ELY-keskusten toiveiden mukaan eri puolilta maata.

Valtatie 2:n talvihoitoluokka nousee Humppilasta 9-tien liittymästä Harjavaltaan saakka. Tähän saakka kyseinen osuus on ollut muuta kakkostietä alemmalla talvihoitotasolla. Kakkostien on määrä olla paljas ja pitävä, läpi vuoden suolattava. Parempi hoitoluokka kiristää lähinnä toimenpiteiden kuten aurauksen ja liukkaudentorjunnan aloitusta.

Talvihoitoluokka nousee myös 54-tiellä Lopelta Hausjärvelle.

 

Hoitolukkien korotus merkitsee noin puolen miljoonan euron lisäpanostusta talvihoitoon vuositasolla valtakunnallisesti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kok.) kuvaa korotusta nopeaksi ratkaisuksi teiden turvallisuuden takaamiseksi ja elinkeinoelämän kuljetusten varmistamiseksi, mutta tarpeen on pitkän aikavälin suunnitelma.

Taustalla ovat syksyn poikkeuksellisen vaikeat sääolosuhteet tienpidolle ja liikenteelle. Teiden kunnosta on tullut paljon palautetta sekä kansalaisilta että yrityksiltä.

 

Parin viime vuoden aikana Liikennevirasto on nostanut talvihoitoluokkia yli 700 kilometrillä. Tien hoitoluokka määrää talvihoidon tason. Hoitoluokat määritellään tien liikennemäärien, tien toiminnallisen luokan ja kuljetustarpeiden perusteella.

Valtakunnallinen laajempi tarkastelu tapahtuu teiden talvihoidon toimintalinjojen kautta, jolloin muuttuneiden talviolosuhteiden hoitamiseen haetaan uudenlaiset kriteerit. Keväällä valmistuva työ näkyy tien päällä viimeistään urakkakilpailutusten myötä.

Teiden talvihoito on osa maanteiden hoidon alueurakoiden monivuotisia palvelusopimuksia. Liikennevirasto vastaa laadun toteutumisesta yhdessä ELY-keskusten kanssa. FL

 

Fingerpori

comic