Lounais-Häme

Talvinopeudet lähipäivinä voimaan suurella osalla pääteitä – Uudet rajoitukset teiden varsille jo huomisen kuluessa

Talvinopeusrajoitukset tulevat voimaan tällä viikolla suurella osalla tiestöä. 100 km/t rajoitus putoaa 80 kilometriin tunnissa. Kuva: Anssi Jokiranta
Talvinopeusrajoitukset tulevat voimaan tällä viikolla suurella osalla tiestöä. 100 km/t rajoitus putoaa 80 kilometriin tunnissa. Kuva: Anssi Jokiranta

Ajonopeudet putoavat lähipäivinä teillä, joilla nyt saa ajaa 100 kilometriä tunnissa tai sitä nopeammin. Talvinopeudet tulevat koko maan tiestöllä voimaan viikonloppuun mennessä.

– Talvinopeuksien liikenneturvallisuutta parantavasta vaikutuksesta on varma näyttö. Kun ajonopeutta alennetaan, jää reaktioaikaa varautua yllätyksellisiin tilanteisiin, sanoo liikenneturvallisuusasiantuntija Auli Forsberg Väylävirastosta.

Väylävirasto harkitsee vuosittain talvinopeuksiin siirtymisen ajankohdan. Tänä vuonna se tapahtuu 29.10. alkaen. Forsberg arvelee, että uudet rajoitukset ilmestyvät teiden varsille jo huomisen päivän kuluessa.

Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Uudellamaalla nopeusrajoitukset astuvat voimaan tiistaina. Valtatiellä 2 ja 4 jää voimaan 100 km/h nopeusrajoitus keskikaiteellisille ohituskaistaosuuksille.

Maantiellä 282 (Somerontie) Torronsuon kohdalla nopeusrajoitus pudotetaan 60 kilometriin tunnissa tien vaativan liukkaudentorjunnan vuoksi.

Tampereen seudulla asiaan tartuttiin huonon keliennusteen vuoksi jo viime viikon lopulla. Tiestön kunnossapidosta vastaava Destia vaihtoi talvinopeudet jo viime perjantaina.

– Ei ole mitään estettä toimia myös aikaisemmin. On vaikea saada valtakunnallista kelitietoa niin hyvissä ajoin, että päästöprosessit talvinopeuksiin siirtymisestä ehditään tehdä, sanoo Forsberg.

Satojen kilometrien osuuksille alempi nopeusrajoitus

Talvinopeuksiin siirtyminen tarkoittaa, että moottoriteillä, joilla nyt saa ajaa 120 kilometriä tunnissa, nopeusrajoitukseksi tulee 100 km/t. Muilla maanteillä 100 km/t rajoitus putoaa 80 kilometriin tunnissa.

Poikkeuksia ovat Helsingin, Tampereen ja Oulun moottoritiet, joilla on muuttuva nopeusrajoitus. Valoisaan aikaan päivällä ja hyvissä keliolosuhteissa niillä saa vielä alkutalvesta ajaa 120 kilometriä tunnissa.

Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä.

Ely-keskuksilla ei enää kilometrikiintiöitä talvinopeusrajoituksia varten

Talvinopeuksista vastaavat ely-keskukset. Ne eivät kuitenkaan harkitse talvinopeuksia tiekohtaisesti vaan noudattavat Väyläviraston yleistä ohjetta.

Aikaisemmin ely-keskuksille oli mitoitettu tietty kilometrimäärä tiestöä, jolla talvinopeusrajoitus piti toteuttaa. Viime vuosina kiintiöperiaatetta ei ole enää noudatettu.

– Ely-keskus voi erityisen huonolla tieosuudella laskea nopeusrajoituksen jopa 70 kilometriin tunnissa, sanoo Forsberg.

Talvinopeudet ovat voimassa maalis-huhtikuun vaihteeseen. Tarkempi ajankohta määräytyy eri osissa maata säätilanteen mukaan.

 

 

Kuusi vinkkiä

Älä anna talven yllättää, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat.

Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.

Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.tmfg.fi

Lähde: Väylävirasto

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic