Lounais-Häme

Talvirenkaiden vaihto kannattaa ajoittaa oman liikkumisen, ei kalenterin mukaan – autoilija, tarkista autosi valaistus ja tuulilasinpyyhkijän sulat

Autoilijallekin on tärkeää nähdä ja tulla nähdyksi. Talvirenkaiden vaihto kannattaa ajoittaa ennemmin oman liikkumisen kuin kalenterin mukaan.
Syyspimeiden aikaan autoilijan on syytä tarkistaa, että näkee itse riittävästi ja että tulee myös itse nähdyksi.

Liikenteen havainnointi ja oman ajoneuvon näkyvyys on syyspimeillä maanteillä erityisen tärkeää, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Autoilija voi itse lisätä liikkumisen turvallisuutta käyttämällä valoja oikein, pitämällä tuulilasin puhtaana ja varmistamalla renkaiden kunnon.

– Syksyn pimeillä autoilijan pitää varmistaa, ettei liikenteen havainnointi esty tai vaikeudu oman välinpitämättömyyden vuoksi. Tuulilasin ja muidenkin ikkunoiden tulee olla puhtaat niin liasta kuin jäästä. Kuljettajan pitää myös varmistaa, että auton valot toimivat ja että niitä käyttää oikein. Tiivistettynä voisikin sanoa, että näe, tule nähdyksi ja tarkista myös renkaiden kunto, summaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Pohjonen muistuttaa, että rikkoutuneiden polttimoiden vaihtaminen ja valojen suuntaaminen oikein ovat helppo tapa varmistaa oma näkyminen liikenteessä.

Lisäksi autoilevan tulee tarkistaa, että pyyhkijän sulat ovat kunnolliset ja lasinpesuneste on pakkasenkestävää. Auton lasien puhdistaminen lumesta ja jäästä tulee aina tehdä ennen ajoon lähtöä. Lasien puhdistaminen pölystä myös auton sisäpuolelta parantaa näkyvyyttä.

Liikkeellelähtöön kannattaa varata riittävästi aikaa. Syksyllä auton esilämmittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota: sisälämmittimen käyttö nopeuttaa ikkunoiden puhdistumista, moottorinlämmittimen käyttö säästää polttoainetta, akkua ja ympäristöä.

Renkaiden kunnosta huolehtiminen on etenkin hankalissa olosuhteissa, kuten syksyllä ja talvella, hyvin tärkeää. Renkaista kannattaa tarkastaa säännöllisesti ainakin ilmanpaineet, urasyvyys ja nastarenkaista nastojen kunto.

Talvirenkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla vähintään kolme millimetriä. Nastojen kunnon tarkastaminen onnistuu helposti silittämällä kädellä renkaan pintaa. Kiinnitä huomio myös nastojen määriin, sillä muissa renkaissa saa olla korkeintaan 25 prosenttia vähemmän nastoja kuin siinä renkaassa, jossa niitä on eniten.

Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää tällä talvikaudella marraskuun alusta toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin eli lähes huhtikuun loppuun asti ja myös muina aikoina, jos keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole vastaavia, ajankohtaa koskevia rajoituksia.

– Jos on pakko lähteä aikaisin aamulla matkaan ja autoa tarvitsee välttämättä päivittäin, tulisi talvirenkaat vaihtaa tietenkin herkemmin alle kuin silloin, jos auton voi jättää tarvittaessa kotiin, muistuttaa Trafin Jussi Pohjonen.

Fingerpori

comic

Uusimmat