Lounais-Häme

Talvirenkaita vaihdetaan nyt urakalla - "Renkaiden kunto on heikentynyt huolestuttavasti"

Helsinki
30.10.2018, 20:00

Kotimaa

Kun talvirenkaita vaihdetaan nyt urakalla ajokkeihin Suomessa, alan ammattilaiset pääsevät aitiopaikalle vertaamaan, missä kunnossa renkaat keskimäärin ovat.
Kokemusten mukaan vaikuttaa siltä, että menossa on myönteinen muutos.
– Kuten myös rengasratsioissa viimeksi kävi ilmi, autojen renkaat ovat keskimäärin parempikuntoisia kuin aiemmin. Syynä voivat osaltaan olla parantunut asenne, parantunut varallisuus ja katsastuksen rengassääntöjen kiristyminen, arvioi Vianorin Tampereen Sarankulman palvelupisteen päällikkö Juha Laulumaa.
Samansuuntaista muutosta ovat havainneet Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora ja Vantaan Ala-Tikkurilan Euromasterin rengasmyyjä Juhani Kortelainen.
Heidän kokemuksensa ovat kuitenkin ristiriidassa Trafin teettämän tutkimuksen kanssa. Tutkimuksessa kerättiin tietoja yli 2 600 henkilöautosta 13 paikkakunnalla viime maaliskuussa.
Huoltoasemilla kerätyssä tutkimusaineistossa urasyvyydeltään, nastoitukseltaan tai iältään huonokuntoisten, keliin sopimattomien tai ominaisuuksiltaan erilaisten renkaiden osuus oli 34 prosenttia.
– Talvirenkaiden kunto on heikentynyt huolestuttavasti verrattuna edelliseen talvella 2009-2010 tehtyyn tutkimukseen, pilottitutkimuksesta vastannut Jouko Lahti toteaa tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan henkilöautojen talvirenkaat näyttäisivät olevan selvästi kesärenkaita huonommassa kunnossa ajokauden loppupuolella, kun verrataan talvirengastutkimuksen tuloksia aiempiin kesärengastutkimuksiin.

Kuljettajan vastuu kasvaa

Laulumaan mainitsema katsastussääntöjen muutos tuli voimaan keväällä. Nykyisin renkaiden hylkääminen katsastuksessa johtaa ajokieltoon, kun aiemmin sai yleensä kuukauden aikaa ostaa uudet renkaat ja tulla sen jälkeen katsastuksen lopputarkastukseen.
Autonrenkaita koskeva säännöstö on muuttumassa melko pian myös lisää. Vuonna 2020 tulee voimaan jo tehty lainmuutos, joka määrää vaihtamaan autoon talvirenkaat aina, kun keli niiden käyttöä vaatii. Nykyiset päivämäärärajat talvirenkaiden käyttökaudesta siis poistuvat kokonaan.
– Lainmuutos korostaa vahvasti kuljettajan omaa vastuuta. Ajokelin muuttuminen ja myös sen alueelliset erot pitää pystyä ennakoimaan entistä paremmin, sanoo Autonrengasliiton Nuora.

Yllättääkö talvi aina?

Talvirenkaita vaihdetaan paraikaa eteläisessä Suomessa autoihin ruuhkassa.
– Vaikka renkaiden vaihdon aika tulee suunnilleen samaan aikaan joka vuosi, se pääsee yllättämään autoilijan aina, linjaa Kortelainen.
Suomen pohjoisosassa talvirenkaat ovat jo pääosin käytössä.
– Meillä ei ole enää jonoja renkaiden vaihtoon, kertoi Rovaniemellä toimivan Lapin Kumin rengasmyyjä Keijo Perälä STT:lle tiistaina.
Keskisemmässä Suomessa näyttää käyneen tällä kertaa hyvä onni: pahoja ruuhkia ei ole syntynyt ainakaan Laulumaan toimipisteellä Tampereella.
– Syksyllä 2017 talvi tuli yhdellä kertaa ja kaikki yrittivät päästä vaihtamaan renkaat autoihinsa samaan aikaan. Nyt asiakkaat muistivat vielä viime syksyn ongelmat. Renkaiden vaihtoon alettiin tulla jo varhain, 15 lämpöasteen kelissä, Laulumaa kertoo.
Nuoran mukaan varsinkin rengashotellien hintatasossa näkyy, missä osassa maata ollaan.
– Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen vuokrataso on korkea, jolloin myös rengassäilytys maksaa enemmän.
Kortelaisen mukaan rengassäilytys, allevaihto, pyörien pesu ja vakuutukset maksavat heillä yhteensä runsaat sata euroa. Pelkkä renkaiden vaihto maksaa Ala-Tikkurilan Euromasterilla 44 euroa. Rovaniemellä Lapin Kumin rengashotellin kausimaksu ja renkaiden vaihto rokottavat lompakkoa yhteensä 75 euroa.


Korjattu aiempaa uutista 20.00: Poistettu virheellinen tieto, että kesärenkaat olisivat huonommassa kunnossa kuin talvirenkaat. Trafin tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että tilanne on päinvastainen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic