Lounais-Häme

"Tämä ei ollut hyvä päivä meille" - Merkelin liittolaisille rökäletappio Baijerin vaaleissa

München/Helsinki
14.10.2018, 22:48

Ulkomaat

Saksassa tulosennusteet ennakoivat kristillissosiaaliselle unionille CSU:lle rökäletappiota Baijerin osavaltiovaaleissa. Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien CDU:n sisarpuolue CSU on hallinnut Baijeria kuusi vuosikymmentä.
Ennusteiden mukaan kristillis-konservatiivinen CSU olisi kuitenkin säilymässä osavaltion suurimpana puolueena. Saksalaisten Bildin ja Die Weltin mukaan CSU olisi saamassa hieman yli 37 prosentin kannatuksen. Kyseessä on silti valtava tappio puolueelle, jolla on usein ollut hallussaan yli puolet osavaltioparlamentin paikoista.
Baijerin pääministeri Markus Söder myönsi tuloksen olevan kivulias. Tämä ei ollut hyvä päivä meille, kommentoi CSU:n johtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer.
Merkelin toisen hallituskumppanin sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus jäisi ennakkotulosten mukaan noin kymmeneen prosenttiin. SPD:n johtaja Andrea Nahles totesi hallituksen heikon suoriutumisen Berliinissä olevan osasyy perinteisten puolueiden huonoon tulokseen.
Bild julisti CSU:n ja SPD:n epäonnistumista, kun taas Spiegel kutsui tulosta katkeraksi tappioksi Baijeria hallinneelle puolueelle.

Vahvat mielipiteet houkuttelivat?

Bildin ja Die Weltin ennakkotulosten mukaan vihreät nousisivat Baijerissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi noin 18 prosentin kannatuksella. Maahanmuuttoa kritisoinut Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue puolestaan keräisi noin 11 prosenttia äänistä.
Ensimmäiset tulokset ennakoivat pirstaloituneempaa poliittista kenttää Baijerissa, ja yksinhallitseminen on taaksejäänyttä aikaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
– CSU:n vuosikymmenten valtakausi rapautuu ja uusia puolueita nousee. Jonkinlaista vallanvaihdostahan se ennakoi. Lopullisista tuloksista riippuu, millaisia koalitiomahdollisuuksia CSU:lla on, kuinka vaikeat hallitusneuvottelut ovat edessä ja miten vakaaseen koalitioon on mahdollisuus, Tiilikainen arvioi STT:lle.
Tiilikainen arvioi maahanmuuton olevan yksi syy Baijerin poliittisen kentän muutokselle.
– Saksassa mielipiteiden polarisaatio on tarkoittanut, että oikealta mennään CSU:n ohi maahanmuuttopoliittisesti, jolloin AfD vahvistuu toisella laidalla. Samalla vihreät on liberaalina maahanmuuttomyönteisenä vastavoimana toisella laidalla. Välissä olevat sosiaalidemokraatit ja CSU jäävät vähän profiilittomiksi.
AfD:n nousun myötä CSU kovensi linjaansa maahanmuuttoa vastaan estääkseen äänestäjien siirtymisen oikeistopopulistien riveihin. Puolue myös haastoi Merkeliä.

”Vaikeuksia on ollut”

Tiilikainen ei osaa vielä arvioida Baijerin tulosten vaikutusta Merkelin asemaan. Kyseessä on kuitenkin uusi kivi Merkelin polulla, sillä CSU:n vahva asema Baijerissa on ollut CDU:lle tukipilari myös liittovaltion tasolla.
– Tietysti kun puolueperheen valta-asema heikkenee, kärsii liittokansleri siitä. Tämä ei myöskään ole ainoa laatuaan vaan näitä vaikeuksia on ollut, ja kyllähän se heikentää poliittista asemaa. Katsotaan mitä se tarkoittaa liittohallitustasolla, tuleeko ministerivaihdoksia vai mitä.
Seehofer voi joutua ottamaan vaalitappion harteilleen.
– Jos muistelee millainen rooli Seehoferilla on ollut hallituksessa, kun hän on yrittänyt padota äänten pakoa omalta puolueeltaan asettumalla Merkeliä vastaan, niin muutos ei ole ehkä huonoon suuntaan, jos henkilövaihdos toteutetaan onnistuneesti.

https://www.bild.de/
https://www.welt.de/politik/deutschland/live182038034/Landtagswahl-Bayern-2018-Seehofer-will-weitermachen-dankt-Soeder-fuer-famosen-Wahlkampf-Liveticker.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti