Lounais-Häme Riihimäki

"Tämä on näyttelyn järjestäjän pahin painajainen" – Ilkivalta sulki Riihimäen vanhan lasitehtaan näyttelyn

Ilkivallan vuoksi myös ensi kesän kansainvälisen näyttelyn järjestäminen on vaakalaudalla.
Kaisaleena Halisen Pöytälaatikko-veistos ehjänä. Kuva: Sirpa Taulu.

Tila havainnon taustana -näyttelyssä on jatkettu viikonloppuna voimattomina vahinkojen kartoitusta. Riihimäen vanhan lasitehtaan kesänäyttely joutui massiivisen ilkivallan kohteeksi torstain ja perjantain välisenä yönä.

– Osa teoksista on tuhottu ja esityskalustoa varastettu. Tuhannen neliön halli on valkoisenaan, kun tilaan on tyhjennetty pari vaahtosammutinta. Sotku on kauhea, ArsHäme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kuvailee.

Näyttelystä varastettiin kahdeksan videotykkiä, valvontakamera ja kaiuttimia, mutta virtajohtoja ei viety.

Taideteoksista ilkivallan kohteeksi joutui muun muassa Kaisaleena Halisen valkoinen keraaminen pääveistos, joka oli katkaistu kaulasta.

– On karmaisevaa, jos outo ja vieras, mitä ei pysty ymmärtämään, herättää halua tuhota. Tekijällä täytyy olla tosi huono olo.

 

Näyttelyn kuratoi kuvataiteen maisteri, kuvataiteilija Simo Ripatti ja siihen osallistui 28 taiteilijaa. He olivat suunnitelleet työnsä nimenomaan vanhan lasitehtaan tilaan.

Taulu ei usko, että ilkivaltaa olisi tarkoituksella haluttu kohdistaa juuri kyseisten taiteilijoiden teoksiin.

– Näyttely ei ollut missään nimessä provokatiivinen. Niin kuin nimikin kertoo, se halusi herätellä ihmisiä ajattelemaan ja muodostamaan omia käsityksiään.

Tuhojen mittavuuden vuoksi näyttelyn toteuttaneet Ars-Häme ry, Riihimäen kaupunki ja G-Capital oy päättivät sulkea näyttelyn kokonaan tämän kesän osalta.

 

Kesäkuun lopulla avatun näyttelyn oli tarkoitus olla avoinna elokuun loppuun. Näyttelyyn oli vapaa pääsy, ja ensimmäisten 20 aukiolopäivän aikana näyttelyssä kävi 1 200 ihmistä.

Loppukesällä näyttelyyn oli suunnitteilla yleisöopastuksia. Näyttely olisi ollut mukana myös Riihimäen Taiteiden yössä.

– Uskon, että koko kesän aikana olisi päästy yli 3000 kävijään.

Tuhotyön keskellä Taulua lämmittää ihmisten myötäeläminen. Ilkivallan paljastuttua hän on saanut sähköpostitse useita osanottoja.

 

Näyttelytilaan oli tultu sisään sorkkaraudalla. Murrosta on tehty rikosilmoitus ja vakuutusyhtiöön on oltu yhteydessä. Tuhojen rahallinen arvo täsmentyy ensi viikolla.

Rikotut taideteokset olivat joka tapauksessa ainutkertaisia, ja vahingonteko tulee vaikuttamaan taideyhdistyksen tulevaan toimintaan.

Ensi kesäksi vanhalle lasitehtaalle on suunnitteilla kansainvälinen näyttely, johon tulisi töitä Virosta, Saksasta, Walesista ja Suomesta. Taulu sanoo sen toteutumisen olevan nyt kysymysmerkki, sillä yhdistyksellä ei ole varaa esimerkiksi palkata vartijoita.

– Tämä on näyttelyn järjestäjän pahin painajainen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic