Lounais-Häme Jokioinen

"Tämä on ollut minun tieni"– Jokioisilta kotoisin oleva Anneli Saaristo juhlii konserttikiertueella

70 täyttävän Anneli Saariston ilo tulee yhä laulamisesta. Syntymäpäivää ja 50-vuotista taiteilijauraa juhlitaan konserttikiertueella.
– En etsi onnellisuutta, etsin iloa. Laulaminen on minulle yhä ykkönen. Kun se toimii, elämälle tulee tarkoitus. Rakastan myös kaunista turhuutta, vaatteita, laukkuja ja kenkiä, Anneli Saaristo sanoo. Kuva: Martti Kainulainen

Niin kauan kuin Anneli Saaristo muistaa, hän on halunnut laulaa – ja tehdä sen juuri siten kuin hän itse haluaa.

Ja mikäs on ollut laulaessa, kun on saanut syntymälahjaksi poikkeuksellisen täyteläisenä soivan alton sekä musikaalisuuden, joihin ensimmäisenä kiinnitti huomionsa Saariston kuorolaulua harrastanut äiti Jokioisilla.

– En muista, että olisin koskaan ollut epävarma laulamisen suhteen. Olen aina tiennyt, että se on minun juttuni. Se ei ole ollut ylimielisyyttä vaan itsevarmuutta.

Äänen avaukseksi ennen keikkaa riittää pelkkä soundcheck yhtyeen kanssa. Mitään muuta lämmittelyä Saaristo ei tee.

– Olen kuin Kirka, joka vain karjaisi kerran ennen esiintymistä.

Saariston ura ammattimuusikkona alkoi Kalevi Rothbergin tanssiorkesterin solistina. Toistakymmentä vuotta kestänyt rupeama oli Saariston musiikkikorkeakoulu.

– Vaatimustaso oli hurja. Siitä ajasta oli minulle paljon hyötyä mutta myös haittaa. Olin bändissä liian kauan.

Orkesteri antoi solistilleen potkut 1982, kun tämä oli vaatinut palkkionsa nostamista samalle tasolle soittajien kanssa.

– Kaksi viikkoa olin työtön. Olin tosi onneton, että mitä nyt teen, mutta sitten puhelin soi ja minua pyydettiin Knokke Cupin tiimiin. Ne olivatkin onnenpotkut!

 

Knokke Cup oli yksi niistä 1970- ja 1980-luvulla tärkeistä eurooppalaisista musiikkikilpailuista, joihin Suomikin panosti paljon.

Saariston kanssa Suomea edustivat 1983 Kirka ja Riki Sorsa.

– Pojat eivät viitsineet paljon treenata. He kaljoittelivat ja vetivät röökiä kapakoissa. Sillä aikaa minä voimistelin hotellihuoneessa ja harjoittelin. Ja se kannatti. Ohjaaja Jukka Kajavalta opin paljon sellaista, joka pätee yhä.

Saaristo palkittiin kisan parhaana naissolistina. Se oli hänen uransa lähtölaukaus.

Pari vuotta myöhemmin hänet palkittiin Rostockin laulukilpailussa, ja 1989 Saariston esitys Matti Puurtisen sävellyksestä La dolce vita toi Euroviisuissa seitsemännen sijan.

Samanniminen albumi toi Saaristolle hänen ainoan kultalevynsä. Saaristo on läpi uransa esittänyt ennen muuta omien lauluntekijöidensä – Puurtisen, Matti Paanasen, Eero Tiikasalon, Sirkka-Liisa Sassin ja Erkki Mäkisen – tekstejä ja musiikkia eikä ole taipunut levy-yhtiöiden yrityksiin löytää hittejä.

– Olen kauhean härkäpäinen, kun jotain päätän, mutta tämä on ollut minun tieni. Se ei ole tuonut rahaa eikä suurta mainetta, mutta suurta tyydytystä. Minulla on pieni mutta uskollinen ihailijakunta.

 

Rehellisyys on syy myös siihen, että Saaristo on omien sanojensa mukaan liian suora sosiaaliseen seurusteluun.

– Minulla on toinen elämä, esiintyjäminän vastapooli. Se on erakon elämä kotona. Rakastan lukemista ja elokuvia, ja minusta on ihana vain maata sängyssä, mietiskellä ja olla rento. En ole kauhean sosiaalinen, mutta minulla on muutama erittäin hyvä ystävä, joiden kanssa pidän yhteyttä paljolti puhelimitse.

70 vuoden ikää ja 50-vuotista uraa juhlitaan tietenkin Saariston kovasti odottamalla konserttikiertueella.

– Tämä on varmaan viimeinen konserttikiertueeni. Toivon, että ihmiset löytävät sen. Ja toivoisin, että voisin vielä esiintyä sinfoniabändin kanssa. Levyjä ei kukaan enää osta, joten sanonkin aina, että minä en tee enää levyjä, teen konsertteja. Euroviisut olivat suuri hype, mutta suurin tyydytys on tullut ympäri maata konsertoimisesta. FL–STT

Anneli Saaristo

Syntyi Jokioisilla 15. helmikuuta 1949.

Asuu Tampereella.

Opiskellut laulua Marja Bergin johdolla, ylioppilas 1978 Turun iltaoppikoulusta.

Kalevi Rothbergin orkesterin solistina 1969–1982.

Knokke Cupin parhaan solistin palkinto 1983, Rostockin laulukilpailun Grand Prix 1985, Dresdenin laulukilpailun toinen palkinto 1987.

Sijoittui vuoden 1989 Euroviisuissa seitsemänneksi Matti Puurtisen säveltämällä ja Turkka Malin sanoittamalla kappaleella La dolce vita sai kultalevyn albumista La dolce vita (1989).

Esiintynyt myös opereteissa, musikaaleissa ja näyttelijänä; sai Vuoden naissolistin Emma-palkinnon 1985.

Maaliskuussa 70-vuotisjuhlakiertue, jonka ohjelmisto on valittu Facebookissa pidetyn yleisöäänestyksen perusteella.

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic