Lounais-Häme

Tämä ryhmä ei tarvitse valmiita muotteja

Suuren puun vahvat juuret tunkeutuvat syvälle maan alle. Puun oksilla roikkuu häkkejä, pyöreitä, kulmikkaita, jopa houkuttelevan näköisiä mutta kaltereita kuitenkin. Niina Laitosen teos Juurilla vie ajatukset siihen, mitä elämässä saa tehdä.

-Historiasta tulee aina valmiita muotteja, mutta niihin ei tarvitse tyytyä. Helposti toteutamme muiden toiveita, vaikka jokaisella on vapaus tehdä sitä mitä haluaa, Jenni Kalsola miettii.

Roots, Juuret, on myös Kalsolan yhden teoksen nimi. Syvälle meneviä juuria edustavat hiukset, samaan aikaan kovat ja pehmeät, melkein ikuiset. Kalsola on tuonut Forssan Museon aulagalleriaan myös ajankohtaisia poliittisia aiheita. Kaksipuolisessa työssä Melting Glaciers on ruosteisia autoja, valuvaa vettä joka sulattaa jäätikköä ja takana tapahtumia pinnan alta. Maailman tuomiopäivän kello tikittää jo kahta ja puolta minuuttia vaille puoltayötä. Teoksessa LandEscape EU-lipun tähdet ovat levinneet mikä minnekin, ja neulottu Britannian lippu purkautuu.

 

Veres-taidenäyttelyn yhdessä tehneitä naisia yhdistävät Forssan Kuvataidekoulu ja ajanjakso viereisissä työhuoneissa mutta ennen kaikkea samanhenkisyys sekä ruuhkavuodet. Taiteen tekeminen on usein yksinäistä, ja mustat hetket ilmaantuvat joka teoksen luomisessa jossain vaiheessa.

-Tämän näyttelyn tekeminen oli ihanaa ja helppoa juuri sen vuoksi, että olemme seuranneet toistemme edistymistä ja antaneet vertaistukea, Tiina Leppämäki kiittelee.

-On harvinaista, että saa niin paljon palautetta jo tekovaiheessa, Jenni Kalsola lisää.

-Tasaistahan tekeminen ei ole. Ensin on mahdoton flow päällä, ja seuraavassa hetkessä miettii, heittäisikö teoksen heti roskiin.

 

Veres tarkoittaa tämän taidenäyttelyn yhteydessä uutta ja tuoretta.

Maikku Aho tuo esille valokuvia naisista. Kaikki näyttelyn tekijät ovat valokuvanneet alkuperäiset teoksensa uudessa ympäristössä ja ripustaneet esille myös nämä kuvat. Kuva kuvassa tuo Ahon töihin uuden erityisen ulottuvuutensa.

-Tästä tuli matka omaan itseen. Kuvauksissa oli mukana neljä naista; lopputulos ei ole ihan voimauttavaa valokuvaa, mutta samantyyppisiä teemoja tässä käsitellään.

 

Ompelukonepöydän pieniin laatikoihin ovat syntyneet lumoavat pienet, teräväkattoiset rakennukset, monet haaveet ja unelmat. Taiteilijakollegoille Minna Kempin keramiikkarakennukset tuovat mieleen satuhahmoja, jotka ovat salaa rakentaneet miniatyyrimaailmojaan metsän siimekseen.

-Näihin maailmoihin voisi välillä paeta, Tiina Leppämäki unelmoi.

 

Värikylläisiä mutta rauhallisia. Näin kuvailee Maikku Aho taiteilijaystävänsä Tiina Leppämäen teoksia.

-Minulle tulee näistä töistä tunne, että näitä asioita on tapahtunut myös minulle, Jenni Kalsola lisää.

Vapaus nousee esiin myös Leppämäen työstä Voin lähteä minne haluan.

-Nyt ei tarvitse enää muille esittää, Jenni Kalsola sanoo.

-Tulemme niiksi naisiksi joita olemme, Tiina Leppämäki kiteyttää. FL

Viiden naisen Veres. Maikku Aho, Jenni Kalsola, Minna Kemppi, Niina Laitonen ja Tiina Leppämäki Forssan Museon Aulagalleriassa 30.7. asti. Näyttely on avoinna ti – pe klo 10 – 16, la klo 10 – 14 ja su klo 12 – 16.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic