Lounais-Häme

Tämän takia Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti keskeyttää neuvottelut hoitajien sopimuksesta – "Se yhtälö kävi mahdottomaksi"

Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta esittää piirin päättäjille, että neuvotteluja Tehyn ja Superin kanssa ei jatketa. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Molempien osapuolten todistuksen mukaan hyvässä hengessä alkaneet neuvottelut hoitajien paikallisesta sopimuksesta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä katkesivat, kun piiri ilmoitti siitä hoitajien ammattiliitoille Tehylle ja Superille.

Sairaanhoitopiirin hallitus pitää ensi perjantaina ylimääräisen kokouksen. Pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta kertoo esityksensä olevan, että neuvottelut lopetetaan.

– Meidän keskeinen tavoitteemme neuvotteluihin lähdössä oli, että työtaistelu-uhka saataisiin sairaanhoitopiiriltä poistettua ja että niin vaikutettaisiin siihen, että hoidon saatavuustilanne lähtisi paranemaan.

– Mutta kävi niin, että työtaistelu-uhkia tuli lisää, varmaan johtuen kansallisen työmarkkinatilanteen tämänhetkisestä vaikeudesta.

Ranta tarkoittaa sitä, että Julkisen alan unioni JAU ilmoitti viime perjantaina haluavansa samaan neuvottelupöytään kuin Tehyn ja Superin muodostama Sote ry. JAU tehosti vaatimustaan kahta kesäkuun päivää koskevalla lakkovaroituksella.

Raha ei olisi riittänyt

Myös taloussyyt painoivat sairaanhoitopiirin vetäytymispäätöksessä.

– Voi arvioida, että käytännössä olisimme joutuneet samantasoisiin kompensaatioihin sairaanhoitopiirin koko henkilöstölle. Se yhtälö kävi mahdottomaksi. Arviomme on, että henkilöstökustannusten lisäystä ei olisi pystytty uskottavasti budjetissa saamaan takaisin esimerkiksi hoidon saatavuuden parantumisen kautta .

Tilannetta kokoontuivat alkuviikosta pohtimaan myös sairaanhoitopiirin kuntien kunnanjohtajat sekä talous- ja sote-johtajat. Mukana oli myös sairaanhoitopiirin luottamuselinten johto. Viesti oli selvä:

– Omistajakuntamme eivät ole valmiita tässä kohtaa ilman kansallista sopimusta lisärahoittamaan henkilöstökulujen kasvua.

Kesästä on suuri huoli

Mitä nyt tapahtuu, onko sairaanhoitopiirillä vielä jotain uusia keinoja hoitajapulan helpottamiseksi?

– Ensi viikon johtoryhmässä tätä taas laajemmin pohditaan, että mitä keinoja meillä vielä olisi käytettävissä. Ihan akuutti kysymys on tulevan kesän tilanne, se ei näytä kovin hyvältä hoitohenkilöstön osalta.

Saatetaanko ensi kesän toimintaa keskussairaalassa joutua vielä entisestään supistamaan hoitajapulan takia?

– Sekin riski on olemassa, että joutuisimme vielä lisää supistamaan, etenkin jos esimerkiksi sairauslomia sattuisi kasaantumaan. Päivystykseen ja kriittiseen hoitoon liittyvät tehtävät toki pyritään turvaamaan. Kiireettömän hoidon odotusajat pitenevät kesällä entisestään, sille ei mahda mitään.

Ranta on pettynyt myös siihen, ettei kansallisesti ole saatu sopimusratkaisua.

– Eri liittojen näkemykset tuntuvat olevan kovin solmussa, ja se tietysti huolestuttaa. Pohdiskelen sitäkin, yleistyvätkö erilaiset työvoiman vuokrausmallit.

Fingerpori

comic