Lounais-Häme

Tämän verran kantahämäläinen ansaitsi koronavuonna 2020 – Katso, millaisiin tienesteihin kotikunnassasi päästiin

Ansiotuloja saatiin Kanta-Hämeen kaikissa kunnissa enemmän kuin edellisenä vuonna. Palkkatulot kuitenkin putosivat hieman, samoin kaikkien veronalaisten tulojen summa. Palkkatulojen osuus kantahämäläisten kaikista tuloista oli 60 prosenttia.

Kantahämäläisten mediaanitulot olivat viime vuonna 26 114 euroa. Summa jäi 118 euroa valtakunnallisesta keskitasosta.

Yhteensä kantahämäläiset tienasivat bruttotuloina vajaat 4,39 miljardia euroa, 0,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Pieni pudotus selittyy pääomatulojen vähenemisellä. Ansiotuloja Kanta-Hämeessä saatiin 1,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Verohallinnon tilastot kertovat, ettei ensimmäisellä koronavuodella ollut kovinkaan suurta vaikutusta suomalaisten kokonaistuloihin.

Kaikkien suomalaisten yhteenlaskettu tulosumma nousi viime vuonna 1,6 prosenttia. Kanta-Hämeen osuus koko maan veronalaisista tuloista oli kolmisen prosenttia.

Maakunnan korkein mediaanitulo oli hattulalaisilla (28 175 euroa) ja matalin humppilalaisilla (22 240 euroa). Ansiotulojen osalta kärkikaksikko oli Hattula ja Hausjärvi, kannoillaan Riihimäki ja Janakkala.

Ansiotulot kasvoivat kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa, eniten Hämeenlinnassa ja Lopella (1,7 %).

Hämeenlinnalaisten osuus kaikkien kantahämäläisten tienesteistä oli viime vuonna 40 prosenttia. Riihimäkeläisten osuus oli 17 prosenttia, janakkalalaisten vajaat kymmenen ja forssalaisten yhdeksän prosenttia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Pääomatuloissa merkittäviä muutoksia

Kaikkien veronalaisten tulojen suurin prosentuaalinen pudotus nähtiin Kanta-Hämeessä Hausjärvellä: miinusta lähes 24 prosenttia. Pudotus selittyy pääomatulojen 81 prosentin romahduksella, joka puolestaan selittyy Ilkka Brotheruksen pääomatulojen muutoksella: vuonna 2019 Brotherus tienasi poikkeuksellisen paljon urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsin myynnillä.

Kanta-Hämeen kunnista pääomatulojen osuus ihmisten kaikista tuloista oli suurin Humppilassa (13 %) ja Tammelassa (10,5 %). Suhteellisesti vähiten pääomatuloja kerättiin Riihimäellä (4,7 %) ja Forssassa (5,8 %).

Humppilalaisten yhteenlasketut pääomatulot pomppasivat viime vuonna liki 84 prosenttia, syynä Matti Rautionmaalle ison kertatilin tuonut Suomen Telakoneen myynti.

Pääomatulojen osuus kaikista verotettavista tuloista oli Kanta-Hämeessä 6,5 prosenttia ja koko maassa 8,5 prosenttia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kanta-Hämeen palkkasumma pieneni 0,4 prosenttia

Palkkatulojen osuus kantahämäläisten kaikista tuloista oli 60 prosenttia, puolitoista prosenttiyksikköä matalampi kuin koko maassa. Maakunnista vain Uudellamaalla palkkatulojen osuus ansiotuloista on yli 70 prosenttia.

Kanta-Hämeessä palkkatulot putosivat viime vuonna 0,4 prosenttia ja koko maassa 0,1 prosenttia.

Palkkatulot kasvoivat vain kolmessa maakunnassa, kussakin hyvin niukasti: Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Kanta-Hämeen kunnista palkkatulot lisääntyivät Ypäjällä (2,2 %), Lopella (0,7 %) ja Hämeenlinnassa (0,1 %). Eniten miinusta tuli Humppilassa (-2,2 %), Hausjärvellä (-1,8 %) sekä Riihimäellä ja Hattulassa (-1,1 %).

Uusimmat

Fingerpori

comic