Lounais-Häme

Tammela ja Jokioinen jakavat ikäihmisille liukuesteitä – kerran kaatunut suosittelee lämpimästi

Aarni Rinne tietää miltä se tuntuu, kun liukkaalla kävellessä lähtee jalat alta, ja ilmalennon jälkeen tulee maan kamara äkkiä vastaan.

-Ei siinä sekunnin sadasosassa ehdi oikeaa kaatumisen tapaa miettimään, vaan silloin mennään.

Tammela lahjoittaa yhteistyössä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) ja Tammelan apteekin kanssa kaikille 70 vuotta täyttäneille kuntalaisille liukuesteet. Sellaiset saa apteekista näyttämällä joko henkilöllisyystodistuksen tai Kela-kortin.

Aarni Rinne suosittelee aina asentamaan kenkiin liukuesteet talven keleihin – liikkui sitten kaduilla tai metsämaastossa.

-Tämä kunnan jakama, vain kannan alle laitettava malli on hyvä. Kärkiversioihin tuppaa kertymään lunta kengänpohjan ja liukuesteen väliin.

 

Lisäpito kustannetaan testamenttivaroista, jotka on määrätty tammelaisten ikäihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

-Idea liukuesteistä tuli jo aiemmin aloitteena vanhusneuvostolta, mutta tuolloin kunnalla ei ollut budjetissaan siihen varoja. Nyt siihen käytetään varoja Lämsän perinnöstä, kertoo hallintojohtaja Anitta Hietaniemi.

Hietaniemi arvioi, että joukkoon osuu noin tuhatkunta tammelalaista.

-Tarkoituksena on, että muutamana tulevana vuonna 70 vuotta täyttävät myös sellaiset aikanaan saavat.

Apteekin henkilökunta opastaa oikean koon valinnassa..

-Kokoja on neljä, ja liukueste on suomalainen valmiste, VTT:n tutkima ja Työterveyslaitoksen testaama. Niissä on myös hyvät heijastimet kannassa, apteekkari Sari Westermarck lisää.

 

Kaatumisesta voi alkaa ikävä kierre. THL:n mukaan Suomessa tapahtuu esimerkiksi lonkkamurtumia vuosittain noin 7 500 ja yhden lonkkamurtuman hoito maksaa liki 20 000 euroa. Murtumat voivat laskea toimintakykyä ja estää kotiasumisen.

Loukkaantumisen pelko voi vaikuttaa elämänlaatuun, jos pelon vuoksi ei uskalla lähteä liikkeelle.

-Uloslähteminen ja liikkuminen edistävät myös ikäihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia.Sitä kannattaa tukea, muistuttaa Vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja (vs.) Raija Virtanen FSHKY:stä.

 

Rinne oli lenkillä tutuilla Loimosten metsäisillä reiteillä, maa oli jäässä, ja sen pinnalle oli satanut kevyt kerros lunta. Askeleen alle sattui sileä ja jäinen kallio, joka heitti ison miehen pitkin pituuttaan.

Rinne lensi selälleen, ja kädet ja kävelysauvat jäivät ristiin miehen alle.

-Pää kolahti siihen kallioon kipeästi, mutta onneksi olin sinä päivänä laittanut päähäni paksumman pipon, joka oli vielä kaksinkerroin takaa. Se onneksi pehmensi iskua, Rinne muistelee.

Rinne oppi kerrasta: liukkailla uloslähtiessä kannan alla on nastat ja taskussa kännykkä. Hän on jo kävellyt loppuun useammat nastat. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic