Lounais-Häme Forssan seutu

Tammela ja Ypäjä mukana trendissä: Omatoimikirjastojen määrä nelinkertaistunut lyhyessä ajassa

Tammelassa avattiin omatoimikirjasto tammikuussa, Ypäjällä palvelu paranee tämän vuoden aikana.
Omatoimisen palvelupisteen kautta voi lainata teoksia myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Omatoimisen palvelupisteen kautta voi lainata teoksia myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Omatoimikirjastojen määrä on Suomessa kasvanut voimakkaasti. Vuosien 2015 ja 2019 välillä omatoimikirjastojen määrä on nelinkertaistunut Aluehallintoviraston (avi) keräämän kyselyaineiston mukaan.

Omatoimisia palvelupisteitä on kyselyyn vastanneissa kunnissa yhteensä 233 kappaletta, kun vuonna 2015 niitä oli 61. Omatoimikirjastoja on kaikissa maakunnissa ympäri Suomen. Lähivuosille on suunniteltu kyselyn mukaan jopa 160 uuden omatoimisen palvelupisteen rakentamista

– Omatoimikirjastoja voi hyvällä syyllä kutsua ilmiöksi. Omatoimisten palvelupisteiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja tulevaisuuteen suunnataan yhteisöllisyys mielessä, kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki kertoo.

Tammelassa omatoimikirjasto avautui tammikuun alussa. Uudessa kunnantalolle avatussa kirjastossa voi lainata kirjoja omatoimisesti joka päivä kello 7–21. Asiakaspalvelija on paikalla yhä vanhojen aukioloaikojen mukaan.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan ulko-ovella kirjastokortin sekä pin-koodin avulla. Ennen ensimmäistä käyttökertaa lainaajan tulee hakea käyttöoikeutta kirjaston palveluaikana.

 

Lue lisää Tammelan uudesta kirjastosta: Tammelan uusi kirjasto avasi ovensa kehujen sadellessa: ”Tämähän on ihana” – katso video

Ypäjällä valmistellaan, Somerolla suunitellaan

Ypäjän kirjastoon omatoiminen palvelupiste rakentuu tämän vuoden aikana.

– Kirjastossa on tällä hetkellä yksi työntekijä, joten esimerkiksi aukiolo viikonloppuisin ei ole mahdollista. Omatoimikirjaston ansiosta asiointi onnistuisi silloinkin, kirjastonjohtajan tointa sivutoimenaan hoitava rehtori-sivistysjohtaja Juha Kraapo kertoi Forssan Lehdelle tammikuussa.

Somerolla omatoimikirjasto on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa.

Joka kymmenes kertoi henkilötyövuosien vähentyneen

Omatoimikirjastot parantavat avin mukaan ensisijaisesti kirjastopalvelujen saatavuutta. Lisäksi tilojen käyttö on monipuolistunut erilaisten harrasteryhmien ja muiden käyttäjäryhmien ansiosta. Tyypillisiä käyttäjäryhmiä ovat lukupiirit ja erilaiset yhteisöt. Omatoimiajalla kirjastoissa järjestetään myös erilaista ruohonjuuritason kulttuuritoimintaa, kuten konsertteja ja näyttelyitä.

Omatoimikirjastot ovat muuttaneet ja lisänneet kirjastoammattilaisten työtä. Erityisesti tilan ja aineiston järjestelyyn sekä kuljetuksiin käytetty aika on kasvanut. Samalla kirjaston on nähty muuttuvan asiakaslähtöisemmäksi.

Noin kymmenes kyselyyn vastanneista kertoi omatoimikirjaston avaamisen johtaneen henkilötyövuosien vähenemiseen. Aluehallintovirasto myöntää avustuksia vain hankkeisiin, joilla parannetaan kirjastopalvelujen saatavuutta.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic