Lounais-Häme Tammela

Tammela karsimassa yksityistieavustuksia – Vaihtoehtona olisi pakollisista tiehoidoista luistaminen

Kuluja pitää pudottaa, avustuksiin kajoaminen ainoita vaihtoehtoja.
Hoitotasoa esimerkiksi talvikunnossapidon osalta ei Tammelassa ainakaan ensi vuonna lähdetä pudottamaan. Kuva: Juhani Salo
Hoitotasoa esimerkiksi talvikunnossapidon osalta ei Tammelassa ainakaan ensi vuonna lähdetä pudottamaan. Kuva: Juhani Salo

Tammelan ensi vuoden kulukuuri näkyy myös teknisten palveluiden puolella, missä kiristetään ensi vuonna vyötä myös käyttötalouden osalta.

Tekninen lautakunta päätti esittää talousarvion laadintaan jo syyskuun kokouksessaan muun muassa, että kun määrärahoja ei ole, ei myöskään uusia asioita oteta mukaan tavoitteisiin. Olemassa olevien yritys- ja muiden tilojen vuokrausta ja käyttöä tulee myös tehostaa sekä tarpeettomia tiloja ja kiinteistöjä pitää myydä pois.

– Olennaisinta on pysyä talousarviossa, mikä tulee olemaan hyvin vaikeaa, tekninen johtaja Hannu Jalava sanoo.

Karsintaa tapahtuu etenkin avustuksissa.

Talousarvion laadinnassa oli alun perin laskettu yhdyskuntapalvelujen vesihuoltoavustuksiin 100 000 euron ja yksityistieavustuksiin 55 000 euron potti.

Pelastuslautakunnan myöhemmin päättämässä omassa talousarviossaan Tammelan kunnan menot kuitenkin kasvavat vuodelle 2020 kuluvasta vuodesta lähes 36 000 euroa. Käyttötalouden maksuosuus lisääntyy noin 30 000 euroa ja investointiosuus vajaa 5500 euroa.

Pelastustoimen maksuosuuden lisäystä ei ole mahdollista vähentää muista toiminnoista kuin avustuksista, jolloin yksityistieavustuksista täytyy vähentää 35 000 euroa. Tällöin yksityisteille jää jaettavaksi vain 20 000 euroa.

– Summaa ei oikein mistään muualta saada pois. Sen verran tiukalle on vedetty säästöt, Jalava sanoo.

Avustusten jälkeen muutenkaan ei paljon jää karsittavaa ilman, että se alkaa näkyä kuntalaisten päivittäisessä elämässä.

Talousarvio on laadittu niin, että kiinteistöjen, katujen ja viheralueiden hoito voidaan säilyttää vuoden 2019 tasolla myös uuden vuosikymmenen alussa.

– Hoitotasoa ei lähdetä kovasti pudottamaan, koska siitä tulee aika paljon sanomista, etenkin talvella.

– Jos jatkossa pitää säästää vielä enemmän, alkaa olla vaikeaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic