Lounais-Häme Tammela

Tammela lähtee mukaan seudulliseen rakennusvalvontaan

Kunnanvaltuusto päätti, että veroprosentit säilyvät ennallaan.
15 valtuutettua tai varavaltuutettua esitti kesäkuussa, että Myllykylän koulun oppilaat siirrettäisiin mahdollisimman nopeasti Koulukeskuksen ja Norrintien tiloihin. Valtuusto päätti keskusteluitta, ettei aloitteessa ehdotettuja toimenpiteitä toteuteta.

Tammelan kunnanhallitus esitti, ettei kunta lähde mukaan seudullisen rakennusvalvonnan ja ympäristövalvonnan yhteistyön lisäämiseen pyrkivään hankkeeseen, mutta kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen toisin.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) esitti, että kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen ja kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien hoidon sekä sopimuksessa määritellyt tehtävät Forssan kaupungin tehtäviksi. Lisäksi esitys oli, että kustannukset jaetaan sopimuksen mukaan ja Humppilalle annetaan mahdollisuus lähteä mukaan sopimusosapuoleksi. Jokioinen päättää asiasta keskiviikkona, Humppila torstaina.

 

Lue myös: Tammelan kunnanhallitus esittää valtuustolle, ettei Tammela lähde mukaan rakennusvalvonnan seudullisen yksikköön – kunnanhallituksessa tiukka äänestys

 

Ojansuuta kannattivat Olli-Pekka Jasu (kok.), Simo Pärssinen (kesk.) ja vihreiden valtuustoryhmä Jan Löfstedtin johdolla. Pärssinen huomautti, että seudullista yhteistyötä on viritelty pitkään ja tämän asian kanssa on tehty hyvää valmistelutyötä.

– Jos määräaikainen sopimus ei toimi, voimme irtaantua siitä. Parempi ratkaisu tosin olisi, että epäkohtia voidaan parantaa, Pärssinen totesi.

Jan Löfstedt kertoi vihreiden olevan huolissaan kunnan työntekijöiden puolesta, mutta kannattavan silti Ojansuun esitystä.

– Sopimusluonnokseen on tehty merkittäviä parannuksia, kuten irtisanomispykälä ja seurantaryhmän perustaminen. Se kiinnittää huomiota epäkohtiin ja raportoi kuntaan. Meidän on uskottava, että Forssa tekee järkeviä päätöksiä, Löfstedt perusteli.

 

“Tammelan rahkeet eivät riitä kaikkeen”

Ilkka Tuovinen (meta) huomautti, ettei asiasta käytyä keskustelua on hallinnut periaatteellinen vastustus. Hän olisi kaivannut selvityksiin tarkempaa tietoa sopimuksen kustannusvaikutuksista.

– Tätä on palauteltu valmisteluun sekä kunnanhallituksessa että -valtuustossa, mutta silti vastauksia kysymyksiin ei ole annettu. Siksi tämä malli on hylättävä. Tammelalle voi jäädä mustapekka, kun kolme muuta kuntaa ovat hyötyjiä. Koko palvelun ulkoistaminen ei voi olla ainoa vaihtoehto, Tuovinen näki.

Ojansuu totesi, että tärkein asia on seudullisen yhteistyön lisääminen. Hän näki, että Tammelan ainoa keino säilyä itsenäisenä kuntana on yhteistyön lisääminen, omat rahkeet eivät riitä kaikkeen. Ojansuu piti seudullista rakennusvalvontaa oivallisena avauksena yhteistyön lisäämiselle.

– Kuulin tänään, että rakennusvalvonnasta on vähenemässä yksi työpaikka, mikä vähentää kuluja. Jos rakennuslupien määrä Tammelassa nousisi, me hyötyisimme sopimuksesta. Saamme tämän myötä myös lv-puolen tarkastuksen Tammelaan, siellä ne isoimmat rakennusvirheet tehdään, Ojansuu kertoi.

Keskustelun jälkeen valtuusto äänesti pykälästä. Äänin 15–12 valtuusto päätyi Ojansuun esityksen kannalle.

 

Lue myös: Näin Tammelan valtuustossa äänestettiin

 

Myllykyläläiset pysyvät Myllykylässä

Valtuusto päätti pitää veroprosentit ennallaan, mutta äänestyksen jälkeen. Vihreiden valtuustoryhmä olisi halunnut laskea rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroprosentin kolmesta yksiköstä kahteen. Äänin 22-5 valtuusto päätti, että veroprosentit pidetään ennallaan. Tuloveroprosentti Tammelassa on ensi vuonnakin 20,25. Asuinrakennusten veroprosentti on 0,42, vapaa-ajan asuntojen 1,02.

15 valtuutettua tai varavaltuutettua esitti kesäkuussa, että Myllykylän koulun oppilaat siirrettäisiin mahdollisimman nopeasti Koulukeskuksen ja Norrintien tiloihin. Valtuusto päätti keskusteluitta, ettei aloitteessa ehdotettuja toimenpiteitä toteuteta.

 

Lue myös: Valtuustoaloite Myllykylän oppilaiden pikaisesta siirrosta Tammelassa

 

Valtuusto päätti myöntää talousarviomuutoksena vuoden 2018 talousarvioon 100 000 euron lisämäärärahan Pyhäjärven rannan vesijohdon saneeraukseen välillä matonpesupaikka-Rauhaniemi. Se myös hyväksyi 50 000 euron lisämäärärahan vesihuoltoavustuksiin. Kunta saa myös valtuuden ostaa Killinkalliolta Seppälä-nimisen tilan 3 300 euron kauppahinnalla.

Tammela ei pidätä itsellään ratkaisuvaltaa seuraavan kolmen vuoden aikana tuleviin kunnallisverosta ja kiinteistöverosta vapauttamista koskeviin hakemuksiin, vaan ratkaisuvalta siirtyy Verohallinnolle. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat