Lounais-Häme Tammela

Tammela mahdollistaa monipuolista asumista – Vapaa-ajan asunnon saa vakituiseksi helpoiten kaavavaiheessa

Kalle Larsson ja kaavoittaja Miika Tuki toteavat, että Tammela suhtautuu vapaa-ajan asuntojen muuttamiseen vakituiseksi asunnoksi myönteisesti.
Teuron-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä (vas.) totesi Teuro-areenassa, että kyläparissa on useampi asukas, joka on kiinnostunut vapaa-ajan asunnon muuttamiseksi vakituiseen käyttöön. Vapaa-ajan asukas Tuomo Rönkön mielestä on mielenkiintoinen kysymys, mikä tekee asunnosta vakiasumiskelpoisen. Kuva: Sami Koljonen
Teuron-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä (vas.) totesi Teuro-areenassa, että kyläparissa on useampi asukas, joka on kiinnostunut vapaa-ajan asunnon muuttamiseksi vakituiseen käyttöön. Vapaa-ajan asukas Tuomo Rönkön mielestä on mielenkiintoinen kysymys, mikä tekee asunnosta vakiasumiskelpoisen. Kuva: Sami Koljonen

Espoossa asuvalla Tuomo Rönköllä on vaimonsa kanssa Tammelan Kuuslammilla vapaa-ajan asunto, ja Rönkköä kiinnostaa, voisiko talon muuttaa vakituiseksi asunnoksi.

– Se on kuitenkin ihan hyvin varusteltu talo, joka on liitetty kunnan vesi- ja viemäriputkiin. Tien toisella puolella on naapuri, jonka talossa on sama varustetaso. Se on jo vakituinen asunto, Rönkkö sanoo.

Teuron-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä kertoo, että kyläparissa on vapaa-ajan asukkaita, jotka viettävät vuodesta ”mökillään” 360 päivää ja vain viisi päivää toisella paikkakunnalla, missä heillä on virallinen vakituinen asunto.

Lue lisää: Teuron superviikonloppu hämmästytti vieraita.

Teuro-areenassa käydyissä keskusteluissa heräsi pohdinta siitä, että vapaa-ajan asunnon muuttamista vakituiseksi asunnoksi haluavat usein eläkeläiset, eivätkä kaikki kunnat välttämättä halua ikäihmisiä vakituisiksi asukkaiksi vanhustenhoidon ja terveydenhuollon kulujen mahdollisen nousun vuoksi.

– Nämä asukkaat kuitenkin pitävät kyliä vireänä. Meilläkin on useita jopa yli 80-vuotiaita talkoolaisia, jotka käyttävät kylän palveluja ja osallistuvat toimintaan aktiivisesti, Pietilä toteaa.

Tammelan kaavoittaja Miika Tuki ja kunnanjohtaja Kalle Larsson toteavat, että Tammelan kunta ei näe huonona asiana eläkeläisten muuttamista kuntaan.

– Teimme valtuustoretken viime vuonna Sipooseen, jossa tehdään kaikki mahdollinen lain puitteissa, jotta asuminen olisi mahdollisimman vapaata. Niin mekin haluamme tehdä, ja antaa mahdollisuuksia asua eri tavoilla, Larsson sanoi.

Larsson lisäsi, että entistä useammalla eläkkeelle siirtyvällä on myös huomattavasti varallisuutta, jota he myös käyttävät mahdollisen uuden asuinkuntansa palveluihin.

Teurolla kuultiin myös hyvä uutinen Teuron tien kunnostuksesta.

Miika Tuki totesi sunnuntaina Teuro-areenassa käydyssä keskustelussa, että helpoin tapa saada vapaa-ajan asunnosta vakituinen asunto on olla kuntaan yhteydessä siinä vaiheessa, kun vapaa-ajan asunnon aluetta kaavoitetaan.

Esimerkiksi Teuron-Kuuslammin osalta yleiskaava on tällä hetkellä luonnosvaiheessa, jossa siihen voi tehdä vielä muutoksia helposti. Eri kylät ovat kaavoituksen osalta eri vaiheissa. Esimerkiksi Letkun ja Portaan osayleiskaavat ovat jo lainvoimaiset.

– Kunta on periaatetasolla puoltava vapaa-ajan asumisen muuttamiseksi vakituiseen asemaan. Se on osoitettu muun muassa sillä, että kylien läheisyyteen on kaavoitettu alueita vakituiselle asumiselle. Muutoin kohteita tarkastellaan aina yksilöllisesti, Tuki sanoi.

Jos alueella ei ole vakituisen asumisen mahdollistavaa kaavaa, on haettava asunnon käyttötarkoituksen muutosta poikkeamispäätöksellä. Aiemmin poikkeamispäätökset kulkivat ely-keskuksen kautta, nyt päätökset tehdään suoraan kunnassa. Perusteena muutoksen myöntämiselle on esimerkiksi se, että asunto on mahdollista saavuttaa helposti hälytysajoneuvoilla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic