Lounais-Häme

Tammela mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun, Somero jatkaa ja Forssa etenee omin voimin

Tammela lähtee mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Kuvassa tammelaislapset juhlivat 100-vuotiasta Suomea Varhaiskasvatuksen silmin -nayttelyllä Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela on mukana maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa. Kokeilu laajenee ensi elokuussa, kun lähes 18 600 viisivuotiasta 27 kunnasta pääsee jatkuvan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun piiriin. Forssa oli mukana kokeilun ensimmäisellä kierroksella.

– Forssan toisen kierroksen hakemus ei saapunut järjestelmään ajoissa, joten kaupunkia ei voitu valitettavasti valita kokeilun toiselle kierrokselle.

Forssa on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta itsenäisesti.

– Lisäksi Forssa jatkaa Opetushallituksen koordinoimassa kokeilukuntien verkostossa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Kirsi Alila.

Alilan mukaan teknistä vikaa järjestelmässä ei havaittu, vaan hakemusta yksinkertaisesti ei toimitettu ajoissa.

Lue lisää:  Lapsus pudotti varhaiskasvatustuelta: Forssa lähtee mukaan ilman avustuspottia

Kokeilun toiselle kierrokselle osallistuvat Tammelan ja Someron lisäksi Espoo, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Joutsa, Järvenpää, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Loviisa, Miehikkälä ja Virolahti, Mäntyharju, Oulu, Pirkkala, Rusko, Salo, Sonkajärvi, Toivakka ja Turku.

Kaikki kokeiluun määräajassa hakeneet kunnat hyväksyttiin kokeiluun mukaan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee Tammelan pääsystä mukaan. Hänen mukaansa kunnat, jotka panostavat varhaiskasvatuksen maksuttomuuteen ovat edelläkävijöitä.

Hän uskoo, että kokeilu lähettää kuntien lapsiperheille pienenevien ikäluokkien maailmassa viestin, että lapsiperheisiin tahdotaan panostaa.

– Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen on tärkeää, sillä 5-vuotiaiden osallistuminen on Suomessa vähäisempää kuin kaikissa muissa Pohjoismaissa. Tutkimusten mukaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella on monia positiivisia vaikutuksia lapsen kasvulle, kehitykselle ja myöhemmälle oppimiselle. Se ehkäisee syrjäytymistä ja auttaa erityisesti heikommista lähtökohdista ponnistavia lapsia jo ennen koulupolun alkua, Grahn-Laasonen sanoo.

Kokeilun toisella kierroksella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus kaksinkertaistuu ja menetetyistä asiakasmaksutuloista korvataan kunnille 40 prosenttia. Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat saavat valtiolta avustusta, jolla kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.

Opetusministerin mukaan kokeilu luo pohjaa varhaiskasvatuksen kehittämiselle.

– Kokeilusta luonnollinen seuraava askel olisi tehdä esiopetuksesta kaksivuotista. Näin kaikki 5-6 –vuotiaat pääsisivät maksuttomaan esiopetukseen 20 tunniksi viikossa. Varhainen tuki ja vahva alku koulutielle ehkäisevät myös monia tulevaisuuden ongelmia, opetusministeri toteaa.

Kokeilussa mukana olevat kunnat osallistuvat Opetushallituksen vetämään verkostoon, jossa kehitetään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta ja kokeillaan uusia malleja esiopetuksen mahdolliseksi laajentamiseksi alkamaan jo 5-vuotiaana.

Kokeilu kehittää

Kokeilussa mukana olevat kunnat osallistuvat Opetushallituksen vetämään verkostoon, jossa kehitetään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta ja kokeillaan uusia malleja esiopetuksen mahdolliseksi laajentamiseksi alkamaan jo 5-vuotiaana.

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu alkoi elokuussa 2018 yhteensä 19 kunnassa.

Näistä kunnista 15 jatkaa kokeilua myös seuraavalla kaudella. Kokeilun piirissä on nyt ollut noin 12 400 viisivuotiasta lasta.

Lähes 18 600 viisivuotiasta 27 kunnasta pääsee ensi elokuussa jatkuvan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun piiriin. Määrä vastaa 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista.

Määrä vastaa 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista.

Vuonna 2018 alkanut kokeilu jatkuu heinäkuun 2020 loppuun.

Aiheesta aiemmin:  Forssassa ja Somerolla kokeillaan viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic