Lounais-Häme Tammela

Tammela mukana seudullisessa kehittämistyössä – Viime vuoden tilinpäätöksestä tulossa rajusti alijäämäinen

Kunnanjohtaja esitteli viime vuoden rajusti alijäämäiseksi jäävää tilinpäätöstä.
Tammelan kunnanvaltuusto keskusteli muun muassa seudullisesta yhteistyöstä ja kunnan taloustilanteesta. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelan kunnanvaltuusto keskusteli muun muassa seudullisesta yhteistyöstä ja kunnan taloustilanteesta. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan kunta lähtee selvittämään seudun kuntien yhteistyötä. Asia varmistui kunnanvaltuuston yksimielisellä päätöksellä maanantai-illan kokouksessa.

Tammela on mukana selvitystyössä kaikkien kuuden kohdan osalta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.) muistutti, että kyse on selvitystyöstä, päätösten aika on myöhemmin. Hän ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, ettei kunnanhallitus poistanut pitkästä selvityslistasta mitään kohtia. Pärssinen sanoi suhtautuvansa skeptisesti seudun yhteiseen taloushallintoon, mutta olevansa avoin selvittämään sitäkin asiaa.

– Joidenkin mielestä selvitys on yhtä kuin kuntaliitos. Itse en näe asiaa näin. Yhdessä tekeminen antaa seudun kunnille mahdollisuuden toimia jatkossakin itsenäisinä kuntina, Pärssinen totesi.

Pärssisen mukaan seutuyhteistyö koki kolauksen siinä kun Forssa ilmoitti, ettei se pysty ottamaan seudun muiden kuntien erityisoppilaita Tölölle.

Hyvinvointia ja terveyttä edistämään

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) komppasi pitkälti Pärssistä. Hän näki, että kaikki kohdat listasta eivät tule toteutumaan, mutta ne kannattaa selvittää.

– Siitä lähdetään, että yhteistyön myötä kulut Tammelan osalta laskevat, mutta palvelutaso säilyy, Ojansuu sanoi.

Meidän Tammelan Ilkka Tuovisen mukaan yhteistyötä kannattaa tehdä niissä asioissa, joista Tammela saa maksimaalisen hyödyn. MeTa esitti lisäyksenä, että valmistelupäätös on aikataulun ja sisältönsä osalta ohjeellinen. Lisäys hyväksyttiin yksimielisesti.

Yksimielisesti hyväksyttiin myös Jan Löfstedtin lukema, vihreiden valtuustoryhmän toivoma lisäys seudullisesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä koordinoinnista ja siihen liittyvästä sähköisen hyvinvointikertomuksen ja päätöksenteon ennakkoarvioinnin EVA-ohjelman käyttöönotosta seudun kunnissa.

Historiaan jäävä valtuusto?

Valtuusto keskusteli myös viime vuoden tilinpäätöksestä osavuosikatsauksen yhteydessä. Kunnanjohtaja Kalle Larsson esitteli valtuutetuille viime vuoden tilinpäätöstä, joka on viimeistä silausta vaille valmis.

Ennusteen mukaan vuoden 2019 alijäämä tulee olemaan yli 2,3 miljoonaa euroa. Tulosta rasittaa Kaukjärven koulusta muodostuva useamman sadan tuhannen euron alaskirjaus, mutta joka tapauksessa kunnan tulos tulee olemaan synkkä, eikä Larssonin mukaan tätä vauhtia voida jatkaa montaa vuotta, etenkin kun takana on myös muita alijäämäisiä tilinpäätöksiä. Verotuloissa Tammela on jäämässä puoli miljoonaa euroa ennakoidusta.

Myös valtuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) esitti huolensa tilanteesta.

– Jäämmekö historiaan valtuustona, joka tekee joka vuosi alijäämäisen tuloksen, Ojansuu kysyi.

– Nyt ei olla tilanteessa, että jotain tarvitsisi tehdä. Ollaan tilanteessa, että jotain tarvitsee tehdä, hän jatkoi.

Olli-Pekka Jasu luki kokoomuksen valtuustoryhmän kannanoton Tammelan taloustilanteesta. Siinä perättiin Tammelan palvelujen sopeuttamista kysyntää vastaavaksi, ylimääräisten kulujen karsimista ja liputettiin seudullisen yhteistyön puolesta.

Valtuusto päätti pitää esi- ja perusopetuksen kuljetukset ennallaan. Se palaa asiaan seuraavan kilpailutuksen yhteydessä. Kunnan tilintarkastajaksi vuosille 2020-21 valittiin kilpailutuksen jälkeen BDO Auditor oy. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaiskustannus sopimuskauden aikana on 20 800 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic