Lounais-Häme Tammela

Tammela myönsi avustuksia järvilleen – Tanilanlammia kirkastetaan

Tammelan kunta tukee edellisvuosien malliin luonnonvesien suojelua.
Tammelan Tanilanlammi odottaa kemikaalikäsittelyä.

Tammelan ympäristölautakunta myönsi 10 000 euroa vesistöjen suojeluyhdistysten avustuksiin tänä vuonna.

Määräaikana avustusta haki 10 suojeluyhdistystä. Haettujen avustusten yhteismäärä oli lähes 21 000 euroa.

Tanilanlammin Suojelu ry sai avustussummista isoimman siivun: 2000 euroa kemikaalikäsittelyyn varautumiseen.

Tammelan Pyhäjärven-Kuivajärven suojeluyhdistys sai 1500 euroa hapetuslaitteiden toimintaan.

Heinijärven suojelu, Jänijärven seudun suojeluyhdistys, Pääjärven suojelu, Oksjärven suojeluyhdistys ja Liesjärven suojelu saivat kukin 1000 euroa toimenpiteisiinsä. Ruostejärven suojeluyhdistys sai 900 euroa ja Määrlammin suojelu 600 euroa.

Pehkijärven suojeluyhdistys oli hakenut 7500 euron avustusta kalliiseen Teuronjokisuun ruoppaukseen, johon aluehallintovirasto myönsi luvan vedenkorkeusluvan yhteydessä. Kuluvan vuoden talousarviossa on kuitenkin varattu 10 000 euron määräraha Pehkijärvelle Teuronjokisuun ruoppaukseen, minkä vuoksi Pehkijärven suojeluyhdistys ei saanut avustusta suojeluyhdistyksille varatuista rahoista.

Tanilanlammin suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Turkki on tyytyväinen kunnan avustukseen, sillä lammin puhdistus vaatii paljon rahaa. Yhdistys on saanut ely-keskukselta avustusta, joka kattaa käsittelykuluista suunnilleen kolmasosan.

– Loput on jouduttu keräämään rannanomistajien omasta pussista. Rahat ovat nyt koossa. Tarvitsemme vain toimenpideluvan.

Kemikaalikäsittely ajoittuu ensi vuoteen, koska lupakäsittely vie aikaa.

Kuivajärven viereinen Tanilanlammi puhdistettiin jo kerran aikaisemmin alumiini-kloridilla vuonna 2000 leväongelmien vuoksi. Hyvät kokemukset innostivat Turkin mukaan uusimaan käsittelyn.

– Se tehosi eikä aiheuttanut mitään haittoja. Vesi kirkastui.

– Leväongelmia ei ole ilmennyt ennen kuin pari vuotta sitten uudelleen, Turkki toteaa. Tosin kuluneena kesänä lammin vesi oli vain hiukan sameaa eikä leväistä. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on suositellut kemikaalikäsittelyä.

Tanilanlammin ranta-asukkaat ovat sitoutuneet hankkeeseen ja lammin pitämiseen kunnossa. Leväkasvustot pilaavat lammin virkistyskäyttömahdollisuudet. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat