Lounais-Häme Tammela

Tammela on pysynyt toistaiseksi budjetissaan – Alijäämää on silti satoja tuhansia

Tammela on tehnyt miinusta puolen vuoden aikana noin 610 000 euroa.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan osavuosikatsauksesta löytyy sekä hyvää että huonoa kerrottavaa.

Hyvä uutinen on se, että kunta on pysynyt tammi–kesäkuun aikana budjetissaan, eli tulot ja menot ovat sillä tasolla kuin vuosi sitten talousarviossa arvioitiin.

Huono uutinen on se, että budjetissa pysyminen ei tarkoita tervettä taloutta. Tammelan kuuden kuukauden alijäämä on arviolta 610 000 euroa.

Kunta on arvioinut tekevänsä tänä vuonna lähes 1,5 miljoonan euron alijäämän. Alijäämäisestä vuodesta huolimatta kunta suunnittelee yhtenäiskoulun rakentamista, jonka kustannukset saattavat olla jopa 13 miljoonaa.

Puolivuosikatsaus ei kuitenkaan ole täysin luotettava mittari kunnan koko vuoden menojen arviointiin. Monet palveluntuottajat laskuttavat kuntaa vasta loppuvuonna, joten kaikki kulut eivät näy puolivuosikatsauksessa. Myös eläkeperusteiset maksut ja poistot jaksottuvat epätasaisesti.

Samaan aikaan jotkut toimintatuotot puuttuvat alkuvuoden luvuista. Esimerkiksi metsänhakkuutuotoista vain pieni osa näkyy osavuosikatsauksessa.

Kunnanhallituksen maanantaina hyväksymästä osavuosikatsauksesta selviää, että Tammelalla oli terveydenhuollon menoja tammi–kesäkuun aikana noin 5,9 miljoonaa euroa. Sosiaalitoimen kuluja oli reilut 4 miljoonaa. Sote-menojen osalta budjetti on pitänyt tarkasti, joskin viime vuoden osavuosikatsauksessa sote-menot olivat yli 300 000 euroa matalammat kuin tänä vuonna.

Investoinneille kunta on varannut koko vuodelle noin 5,5 miljoonaa euroa. Investointimäärärahasta oli kuitenkin kesäkuuhun mennessä käytetty vain noin 600 000 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.6.2020

Fingerpori

comic