Lounais-Häme Tammela

Tammela on tekemässä kolmannen rajun alijäämätuloksen putkeen – Kunnanjohtajan mukaan kunta on silti uuden kasvun alussa

Ensi vuoden talousarvio on jäämässä noin 1,45 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kunnanjohtaja ei pidä tilannetta kolmesta rajusta alijäämäbudjetista silti toivottomana.

Tammelan kunta teki viime vuonna runsaat miljoona euroa alijäämäisen tuloksen. Tänä vuonna tulos on painumassa jopa puolitoista miljoonaa alijäämäiseksi. Ensi vuoden osalta talousarviolaskelma osoittaa lopulta noin 1,45 miljoonan euron alijäämää, mutta kunnanjohtaja Kalle Larsson ei silti ole vaipumassa synkkyyteen.

– Vaikka kunnalla menee nyt heikosti, asiat ovat täysin ratkaistavissa, eikä tilanne ole toivoton. Olemme uuden kasvun alussa, Larsson valaa uskoa kuntalaisiin.

Ensi vuoden talousarviota saadaan hilattua hieman kauniimmaksi veronkorotuksen avulla. Tulosveroprosenttia ollaan nostamassa 0,5 yksiköllä lukemiin 20,75. Se toisi kunnan kassaan noin 440 000 euron lisätulot. Lisäksi haussa on säästötoimia noin miljoonaan euron edestä, mutta ne eivät vielä ensi vuoden budjetissa näy.

 

Tammelalla on edessään historiansa suurimman yksittäisen kohteen rakentaminen. Kunnanhallitus päätti maanantaina Larssonin esityksen mukaisesti käynnistää kokonaan uuden yhtenäiskoulun arkkitehtisuunnittelun. Larsson esitti, että kunnanhallitus asettaa yhtenäiskoululle 12 miljoonan euron kokonaiskustannushintakaton, joka sisältää ensikalustamisesta aiheutuvat kustannukset ja luontopiha-alueen rakentamisen. Liikuntahalli mitoitetaan vastaamaan koulun tarpeita.

Ilman äänestystä päätös ei syntynyt. Larssonin esitys voitti äänin 4-3 Eero Puran (kesk.) vastaesityksen. Puraa kannattivat Anne Ylitalo (kesk.) ja Ilkka Tuovinen (meta). Tuovinen teki myös oman vastaesityksensä, mutta se ei saanut hallituksen jäseniltä kannatusta. Tuovinen jätti lopullisesta päätöksestä eriävän mielipiteensä.

 

Lue myös: https://www.forssanlehti.fi/lounais-hame/vanha-koulukeskus-puretaan-uuden-yhtenaiskoulun-suunnittelu-alkaa-heti-hirsi-kiinnosti-joitakin-tammelan-valtuutettuja-rakennusmateriaalina-157760

 

Larsson näkee, että koulun rakentaminen oikealla tavalla on kunnan kuluvan vuosikymmenen suurin elinvoimateko, mutta myös mahdollisuus epäonnistumiseen, mikäli säästetään väärästä kohdasta. Kunnanjohtajan mukaan yhtenäiskoulu kokonaisuudessaan esityksen mukaan rakennettuna voi olla paljon muutakin kuin pelkkä koulu.

– Jos se tehdään kokonaan uutena, vähähiilisenä ja ympäristöystävällisesti, meidän uskottavuutemme ilmastovastuullisena luontokuntana vahvistuu kertaheitolla, Larsson näkee.

Uuteen yhtenäiskouluun on visioitu myös harvinaista luontopihaa. Larsson kertoo saaneensa jo nyt positiivista palautetta suunnitelmista niin yksityisviesteillä kuin sosiaalisessa mediassa, vaikka kunnassa ei ole vielä tehty mitään yhtenäiskoulun eteen.

Larsson huomauttaa, että lasten ja ilta- sekä viikonloppukäyttäjien liikkumiseen koulun alueella on hyvä suhtautua vakavasti. Liikennejärjestelyt tulee hänen mukaansa suunnitella eri käyttäjäryhmät huomioiden.

– Tämä onnistuu parhaiten toteuttamalla kokonaan uusi yhtenäiskoulu.

 

Tammelan strategisiin tavoitteisiin kuuluu yhtenä juuri Luontokunta-brändin rakentaminen. Tavoitteita ovat myös kunnan palveluverkon kehittäminen, organisaation uudistaminen asiakaslähtöisemmäksi ja perustyöhön keskittyväksi sekä Unicefin lapsiystävällinen kunta -brändin vahvistaminen. Tammela sai sen kunnian vuoden 2018 alusta.

– Käytännössä titteli näkyy esimerkiksi niin, että kaikessa päätöksenteossa laaditaan lapsivaikutusten arviointimenettely. Henkilökuntaa on koulutettu ottamaan lapset ja nuoret huomioon. Itse kiersin kuuntelemassa kasiluokkalaisten mielipiteitä ja sama toistuu ensi vuonna, Larsson sanoo.

Verotulot ja valtionosuudet ovat ennusteen mukaan ensi vuonna pienessä kasvussa. Vastaavasti toimintatulot pienenevät ja -menot kasvavat. Muilta osin kasvu saadaan pidettyä aisoissa, mutta sote-menot kasvavat kolme prosenttia. Vuosikate on nousemassa yli miljoonan euron, millä lähestytään Larssonin mukaan rajaa, joka Tammelan pitäisi saavuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic