Lounais-Häme

Tammela rakentaa vesi- ja viemärilinjan Liesjärveltä Riihivalkamaan - Forssaa kysytään mukaan

Tammela toivoo saavansa naapurilta vastauksen mahdollisimman pian.
Suunnitelmien mukaan vesihuoltolinjaus Liesjärveltä Portaan kautta Riihivalkamaan alittaisi Härkätien voimalinjan tuntumassa. Kuva: Tapio Tuomela

Tammela aloittaa vesihuoltolinjan rakentamisen Riihivalkamasta Portaan kautta Liesjärvelle tänä vuonna. Se kyselee kumppaniksi Forssaa.

Forssan Vesihuoltoliikelaitos keskusteli torstaisessa kokouksessaan vesihuoltolinjan rakentamiseen. Forssan toivotaan osallistuvan kaivukustannuksiin, vesijohtoputkiin ja niiden asentamiskustannuksiin.

– Päätöstä ei tehty, vaan asia lähti meillä jatkovalmisteluun. Sitä käsitellään seuraavassa kokouksessa 7. maaliskuuta, kertoo Forssan vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen.

Tammelan teknisen johtajan Hannu Jalavan mukaan kunta aikoo käynnistää hankkeen joka tapauksessa. Forssan päätös ratkaisee maahan kaivettavien putkien koon ja mitoituksen.

Tammela toivoo saavansa naapurilta vastauksen mahdollisimman pian, viimeistään 15. maaliskuuta.

Tammelan kumppaneina ovat Etelä-Tammelan Vesihuolto oy:n, Portaan-Ojasen Vesihuolto oy:n ja Liesjärven Vesi oy:n kanssa.

Vesiyhteistyö toisi turvaa

Forssan ja Tammelan vesihuollon yhteistyötä on viritelty pitkään. Sopimuksen tarkoituksena on parantaa sekä vesihuoltoa kunnissa ja kuntien välillä että varautumista poikkeustilanteisiin ja veden riittävyyteen. Forssan vesihuoltoliikelaitoksen vedenhankinta on haavoittuvainen, sillä Forssan vedenoton lähteenä on vain Vieremänharju.

Lue myös:  Forssan vesihuoltoliikelaitos pitää kiinni investoinneista – Portaan vedenottamon rakentamiselle haetaan lykkäystä

Sopimusta on sorvattu niin, että siihen kuuluisi sekä putkiston että vedenottamon rakentaminen Portaaseen.

– Tässä yhteydessä ei olla rakentamassa vedenottamoa, mutta nyt maahan kaivettavalla putkistolla voisi siihen jo varautua, Jalava toteaa.

Vesihuoltolinjoja on suunniteltu Liesjärveltä Riihivalkamaan asti viimeksi 2011. Konsultti Ramboll oy on alustavasti sopinut Tammelan kanssa silloisen rakennussuunnitelman päivittämisestä.

– Nyt lähdetään liikkeelle ja hakemaan maanomistajilta lupia. Myös tiestön ja vesistöjen alitusluvat haetaan, Jalava kertoo.

Pattitilanne laukeaa

Hanke purkaa pattitilanteen Portaassa. Portaassa ei ole voitu aloittaa kunnallista viemäriverkkoa, koska ei ole ollut varmuutta siirtoviemärin rakentamisesta kylältä Tammelan viemäriverkostoon. Jätevedet Tammelasta pumpataan Forssan puhdistamolle.

Samassa yhteydessä poistuu myös Liesjärveltä aikansa palvellut 1970-luvun pienpuhdistamo.

Marraskuussa 2011 konsultti arvioi Liesjärven ja Riihivalkaman yhdistävän vesihuoltolinjan maksavan noin 3,5 miljoonaa euroa. Vedenottamon hinta-arvio on ollut noin 1,2 miljoonaa euroa. FL

Lue lisää aiheesta:

Vielä on matkaa – pohjavesi jo liki tuloillaan Portaasta Forssaan

Portaan vedenottamon rakentaminen siirtyy myöhempään ajankohtaan – syynä rahapula

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic