Lounais-Häme

Tammela rutisti viime vuoden plussalle

Tammela kykeni nostamaan viime vuoden tilinpäätöksensä 36000 euroa positiiviseksi huolimatta siitä, että verotulot eivät toteutuneet läheskään ennakoidusti.

Viime vuoden talousarviossa verotulojen ennakoitiin kasvavan 405000 euroa vuoden 2015 tasosta mutta todellinen verotulokertymä jäi viime vuonna 160000 euroa edellisen vuoden tasosta.

-Vuoden 2016 tilinpäätös on vähintään kohtuullinen. Tämä korostuu, kun ottaa huomioon vuoden 2015 syksyn tilanteen, jossa vuoden 2016 talousarviota tehtiin. Tuolloin talousarviota uhkasi vielä miljoonan euron alijäämä.

Tuolloin kunnanhallituksessa käytiin lävitse vaihtoehdot menojen karsimiseksi, johon kunta voi suoraan vaikuttaa. Arvostan silloin käytyä keskustelua ja päätöksentekoa säästöjen saamiseksi. Talousarviosta tuli tiukka, kunnanjohtaja Kalle Larsson sanoo.

Larsson sanoo, että seutukunnan heikentynyt työllisyystilanne alkoi näkyä Tammelan verotuloissa vasta viime vuonna.

Tammelassa työttömyysprosentti on säilynyt viime vuonnakin Kanta-Hämeen alhaisempien joukossa.

Larssonin mukaan työllisyys ja elinvoimaan liittyvät asiat ovat Tammelan ja koko seutukunnan asialistan ykkösasioita.

Seutukunnan kunnanjohtajat ovat yhteisesti päättäneet, että Forssan seudun viisi kuntajohtajaa kokoontuvat tiistaina 18. huhtikuuta pohtimaan seutukunnan elinvoimaisuuden kasvattamista. Kuntien päätöksentekoon pitäisi saada 3-5 keihäänkärkeä.

-Teemme kehitystyötä yhdessä ja tasa-arvoisina. Forssan kaupunginjohtajalla Jari Kesäniemellä on hyvä, jämpti asenne yhdessä tekemiseen, Larsson sanoo.

Larsson on huolissaan siitä, että Kanta-Hämeen kehityksessä Hämeenlinnan ja Riihimäen seutu ovat löytäneet toisensa jo yhteisen moottoritien varren takia.

Larsson pelkää myös sitä, että sote-uudistuksen tiimellyksessä paikalliset voimavarat ovat menneet terveydenhuollon yhteisyrityksen perustamiseen, kun huomio pitäisi olla miten Forssan seutukunta sijoittuu tulevan maankunnan kokonaisuuteen.

-Meidän pitää pitää huolta siitä, että olemme mukana uutta maakuntaa rakentamassa, Larsson sanoo.

Larsson pitää sote-uudistusta perusteltuna eikä näe mörkönä sitä, että sote-asiat siirtyvät maakuntien ja valtion rahoitusvastuulle pois kunnilta.

Larsson sanoo, että kiristyvä rahoitustilanne pakottaa myös jatkossa tiukkaan taloudenpitoon.

Kunnan väestökehitys on ollut negatiivinen koko tämän vuosikymmenen. Yhdeksässä vuodessa Tammelan väestömäärä on laskenut yli 400 asukkaalla.

Larssonille väestömäärän sukellus on syvä eikä sitä helpota se, että koko Kanta-Häme kärsii samasta ongelmasta.

Viime vuonna Tammelassa kuoli 87 henkilöä, kun syntyneitä oli 43 vauvaa.

Syntyneiden määrän lasku 40-60 lapsen tasoon vuodessa pakottaa Larssonin mukaan ratkomaan palveluverkon tiheyttä vaikka se tekeekin kipeää.

Larssonin mukaan henkilöstön jaksamiseen ja hyvinvointiin on kiinnitettävä kehitystyössä erityistä huomiota. FL

Tammela plussalla
Vuoden 2016 tilinpäätös on 36000 euroa ylijäämäinen. Valtionosuuksia kertyi 13,1 miljoonaa euroa ylittäen 105500 eurolla talousarviossa ennakoidun. Verotulot olivat 20,7 miljoonaa euro, jossa laskua edelliseen vuoteen oli noin 160000 euroa. Toimintatuotot olivat noin 4,1 miljoonaa euroaTammelan ulkoiset toimintakulut olivat lähes 36 miljoonaa euroa. FSHKY:lle annettu maksu sote-palveluista oli kokonaisuudessaan 18,6 miljoonaa euroa. Summa on 58,5 prosenttia kunnan nettomenoista.Investoinnit olivat yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa, jossa laskua edelliseen vuoteen oli noin 0,5 miljoonaa euroa.Lainakanta oli vuoden päättyessä 8,6 miljoonaa euroa.Tammelan kunnanhallitus käsittelee tilinpäätösesitystä ensi maanantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic