Lounais-Häme Tammela

Tammela saa omatoimikirjaston – Lainaamaan pääsee joka päivä kello 7–21

Uusissa tiloissa pääkirjastoon asennetaan omatoimijärjestelmä, joka mahdollistaa kirjaston omatoimisen käytön joka päivä klo 7–21.
Tammelan kirjastosta voi ensi vuonna lainata aineistoa omatoimisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan kirjastosta voi ensi vuonna lainata aineistoa omatoimisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela saa omatoimikirjaston. Se otetaan käyttöön 2.1.2020. Tammelan kirjasto on muuttamassa uuteen paikkaan kunnantalolle, jossa vietetään avajaisia 21. marraskuuta. Uusissa tiloissa pääkirjastoon asennetaan omatoimijärjestelmä, joka mahdollistaa kirjaston omatoimisen käytön joka päivä klo 7–21. Omatoimijärjestelmään kuuluvat kulunvalvonta, valvontakamerat ja lainaus- sekä palautusautomaatit.

– Omatoimikirjaston tavoitteena on palvella laajemmin kuntalaisia ja myös kesäasukkaita niin, että he voivat käyttää kirjastoa oman aikataulunsa mukaisesti, Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen kertoo.

Ojasen mukaan joka päivä avoinna oleva omatoimikirjasto parantaa kirjaston käyttöä erityisesti kesäviikonloppuina. Nykyisellään kirjasto on ollut kiinni sunnuntaisin ja kesällä myös lauantaisin.

Kunnan sivistyslautakunta hyväksyi omatoimikirjaston käyttösäännöt.

Henkilökunta palvelee asiakaspalveluaikoina

Kirjaston henkilökunta palvelee asiakaspalveluaikoina. Palveluajat ovat maanantaista torstaihin kello 12–19, perjantaisin kello 12–17 ja lauantaisin 1.9.–30.4. kello 10–13. Muina aikoina kirjastossa ei ole asiakaspalvelua. Pääoven ollessa kiinni sisään pääsee Louna-kirjastojen kirjastokortilla, jonka haltijalla on Tammelan omatoimikirjaston käyttöoikeus.

– Omatoimikirjaston käyttöoikeussopimus pitää allekirjoittaa kirjallisesti, Ojanen sanoo.

Alle 15-vuotiaan asiakkaan omatoimikirjaston käyttöoikeuden hakee ja kirjaston käytöstä vastaa huoltaja.

Kirjastokortti luetaan pääoven lukijalaitteessa

Kirjaston henkilökunta opastaa asiakaspalveluaikoina omatoimikirjaston käytössä. Omatoimikirjastoa käytetään niin, että kirjastoon kirjauduttaessa kirjastokortti luetaan pääovella olevassa lukijalaitteessa ja näppäillään tunnusluku. Onnistuneen sisäänkirjautumisen jälkeen ovi avautuu sähköisesti ja järjestelmä ottaa kuvan asiakkaasta sekä tallentaa kirjautumistiedot kirjaston tietokantaan. Jos huoltaja vierailee kirjastossa lastensa kanssa, riittää että vain huoltaja kirjautuu sisään.

Kun kunnantalon muut palvelut ovat käytössä, mutta kirjastossa ei ole asiakaspalvelua, yhteinen ovi on auki ja kirjastoon pääsee kirjautumatta.

Asiakas voi lainata ja palauttaa aineistoa lainaus- ja palautusautomaateilla. Palautuksen jälkeen aineisto lajitellaan automaatin antamien ohjeiden mukaisesti. Varaamansa aineiston asiakas voi noutaa varaushyllystä ja lainata automaatilla. Maksut voi maksaa vain kirjaston palveluaikoina.

Omatoimikirjaston vaatiman järjestelmän asentaminen maksaa noin 25 000 euroa, johon aluehallintovirasto on myöntänyt 19 500 euron avustuksen. Lisäksi materiaali suojataan varkaudelta, ja tunnistetarrojen ja -lukijan asentaminen maksaa aluksi muutamia tuhansia euroja. Kun uutta materiaalia hankitaan, sen varkaudenesto vaatii vuosittain jonkin verran kuluja, mutta Ojasen mukaan omatoimikirjastosta ei muuten koidu juurikaan ylläpitokustannuksia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic